NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ROZMARÝN.
Rosmarinus officinalis, rozmarýn lékařský

Popis.
Rozmarýn je vždy zelený keř s prutovitými větvemi, vysoký 1 - 2 m. Mladé osy jsou čtyřhranné, světle zelené. Vstřícné listy čárkovité, kožovité, celokrajné, s okrajem podvinutým. Na líci jsou tmavozelené, na rubu bélavě šedoplstnaté. Bývají až 35 mm dlouhé a až 3 mm široké. Z úžlabí vyrůstají fialové, dvoupyské květy sestavené do stopkatých, listnatých vidlanů. Korunu mají tlamatou, fialovou nebo bledě modrou. Plody jsou tvrďky. Celá rostlina voní kafrovitě. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Divoce roste ve Středozemí, u nás se často pěstuje v zahradách nebo i v květináčích.

Užívaná část.
List (Foliům rosmaríni).

Sběr a úprava.
Listy se sbírají v době květu od června do srpna. Suší se na stinných místech. Teplota při sušení nemá překročit 45°. Droga má kafrovitě kořenitý pach a hořce aromatickou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (cineol, borneol a ester borneolu 1 - 2 %), tříslovinu (8 %), hydroxitriterpenové sloučeniny (asi 5 %) a fytoncidní látky. Jakost silice závisí na roční době a složení kolísá podle původu a sběru. Jarní silice ukazují proti podzimním opačnou optickou otáčivost; tato okolnost není pro terapeutický efekt bezvýznamná.
Vnitřně, v malých dávkách, povzbuzuje vylučování žaludečních a střevních šťáv, působí cholereticky a diureticky. Ve velkých dávkách vyvolává stavy opojení a křeče. Mohou nastat i záněty sliznice střevní a ledvin. Na kůži působí dráždivě a má mírný dezinfekční účinek.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako spazmolytikum a choleretikum (1 čajová lžička řezané drogy na šálek vody, 2krát denně) při křečích hladkého svalstva a k zvýšenému vylučování žluči při chorobách žlučníku. Je to nebezpečná droga a užití je vyhrazeno jen lékaři. Jen zřídka se užívá jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu.
Zevně jako derivans a dezinficiens sloužící k prokrvení kůže v koupelích při infikovaných a špatně se hojících ranách.
Častěji než droga se užívá silice, hlavně při revmatismu. Rozmarýn se nesmí užívat v těhotenství.

Poznámka.
Čerstvé listy jsou ve Středozemí a ve Francii hojně užívaným kořením. Zlepšují chuť zejména rybích jídel a zvěřiny.