NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ŘEBŘÍČEK.
Achillea millefoliům, řebříček obecný

Popis.
Vytrvalá bylina nahořkle vonící, 20 - 70 cm vysoká, s plazivým větvitým oddenkem a dvojími lodyhami, jednak přímými, jednoduchými a hustě listnatými, jednak vlnatě chlupatými květními Listy má střídavé, kopinaté nebo čárkovité, 2 - 3krát peřeno-dílné. Bohatá, chocholičnatě latnatá květenstyí jsou složena z drobných úborů, které mají žlutě zelený zákrov a asi 20 trubkovitých Špinavě bílých obojakých květů. Na obvodu je 5 jazykovitých pestíkových květů barvy bílé, nékdy narůžovělé. Plody jsou podlouhlé, stří-brošědé nažky. Kvete od června do září.

Výskyt.
Řebříček je rozšířený v Evropě a v Asii, u nás hojně roste na suchých lukách, u cest, při okraji lesů od nížin až do hor.

Užívaná část.
Nať (Herba millefolii), někdy i samotný květ - úbor (Plos millefolii).

Sběr a úprava.
V praxi se sbírají všechny druhy řebříčku, které mají jazykovité květy v úborech bílé nebo růžové. Nať se seřezává v červnu až září v době květu a rychle se suší ve stínu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 35°. U květů (úborů) se předsušení na slunci nedoporučuje (siličná droga). Má slabý aromatický pach a přihořklou, poněkud slanou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (až 0,25 %) s azulenem, alkaloid, flavony, glykosidní hořčiny a třísloviny. Dále patrně obsahuje fluoreskující a fotosenzibilizující látku ze skupiny furokumarinů.
Působí uvolnění křečí, účinkuje povzbudivě na vylučování žaludečních šťáv, na krevní oběh a výměnu látkovou. Utišuje též kašel. Trvalé užívání vyvolává závratě, omámení a bolesti hlavy.

Užití.
Vnitřně jako aromatické amarum, spazmolytikum, chola-gogum, v lidovém léčitelství jako hemostatikum v nálevu (až 1 polévková lžíce na šálek vody, nesladit a pít půl hodiny před jídlem). Příznivě působí při žaludečních kolikách, nechutenství, rovněž při průjmů, nadýmání a proti kašli. Poněvadž zvyšuje krevní srážlivost, užívá se často lidově při různých krvácivých stavech, např. při krvácení z plic, ledvin, při nadměrné menstruaci a různých druhotných anémiích.
Působí i protizánětlivě a podporuje hojení. Zevně slouží jako přísada do koupelí při hnisavých ranách, kožních vyrážkách, při hemeroidech, také jako kloktadlo při zánětech dásní a k omývání rozpraskaných rukou. Do koupelí se dává dvojnásobné množství natě na stejné množství vody.

Poznámka.
V poslední době byly v řebříčku zjištěny fotogonadotropní hormony, a to 500 m. j./1 kg.
Experimentálně bylo prokázáno, že jakost řebříčku se zřetelem k obsahu azulenu u planě rostoucích druhů silně kolísá. Bylo nalezeno značné množství exemplářů rostliny bez této protizánětlivé siličné složky.