NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ŘEPÍK.
Agrimonia eupatoria, řepík lékařský

Popis.
Vytrvalá až l m vysoká bylina s krátkým dřevnatým oddenkem a přímou, někdy též větvenou a drsně chlupatou a jen ve spodní Části listnatou lodyhou. V prvním roce se tvoří přízemní růžice listů, které jsou přetrhovaně lichozpeřené, jejich lístky podlouhle vejčité, pilovité a na rubu šedě chlupaté. Květy asi 1 cm velké, žluté, jsou uspořádány v konečných klasovitých hroznech. Kališní číška má kolmo odstávající vnější ostny. V ní jsou uloženy malé nažky. Kvete od června do září.

Výskyt.
Řepík je rozšířený v celé Evropě, v mírném pásmu Asie a v Severní Americe. U nás roste na suchých lukách, na mezích v křovi-nách a u cest.

Užívaná část.
Nať (Herba agrimoniae).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať i s přízemními listy se sbírá od června do září a suší se co nejrychleji zavěšená v kyticích nebo rozložená, bez přehrabování, ve stínu nebo umělou teplotou nepřevyšující 40°. Vlhká nať snadno hnědne. Usušené lodyhy nemají být silnější než 3 mm. Droga má příjemně kořenitý pach a poněkud ostrou chuť. Nemá obsahovat zcela zralé plody.

Účinné látky a působení.
Nať obsahuje hlavně třísloviny (v listech až 5 %), silici, dosud neprozkoumanou hořčinu, flavonová barviva a fytoncidní látky, které působí na různé kmeny mykobakterií, a v popelu kyselinu křemičitou.
Účinkuje svíravě, protizánětlivě, dezinfekčně a proti průjmům. Zvyšuje sekreci a vylučovaní žluči a má i diuretické účinky.

Užití.
Vnitřně jako stomachikum a cholagogum (v prášku 2 - 4 g denně) nebo v nálevu (1 čajovou lžičku rozřezané natě na šálek vroucí vody, třikrát denně půl hodiny před jídlem). Používá se jako podpůrný prostředek při různých nemocech jaterních, žloutence a nemocech žlučových cest, při poruchách trávení a látkové výměny, při průjmech a střevní nečinnosti.
Zevně se užívá jako adstringens při silné rýmě k výplachu nosu, ke kloktání při zánětlivých procesech dutiny ústní, při zánětech mandlí, k obkladům při kožních odřeninách a jako přísada do koupele při kožních nemocech. K zevnímu použití je možno aplikovat čerstvou, rozdrcenou nať, ovšem po předchozím řádném očištění.