NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  SATUREJKA.
Satureia horíensis, saturejka zahradní

Popis.
Drobná jednoletá bylina až 30 cm vysoká, žláznatě pýřitá, s lodyhou keřo-vitě rozvětvenou, dole zdřevnatělou. Kořen je také dřevnatý. Listy má až 3 cm dlouhé, vstřícné, řapíkaté, čárkovitě kopinaté až kopisťovité a celokrajné, žláznatě tečkované. Drobné pyskaté květy jsou uspořádány v lichopřesleny. Kalich je zvonovitý, pětizubý a koruna bílá nebo bledě fialová. Plody jsou tvrdky. Celá bylina příjemně voní. Kvete od července do září.

Výskyt.
Saturejka je původem ze Středozemí, u nás se často pěstuje v zahradách a někdy i zplaňuje.

Užívaná část.
Nať (Herba satureiae).

Sběr a úprava.
Nať se seřezává v době květu od června do září a někdy se svazečkuje. Suší se pokud možno rychle ve stínu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 35°.
Droga má příjemný kořenitý pach a ostře kořenitou chuť. Uchovává se v dobře uzavřených nádobách na suchých místech.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně třísloviny (4 - 8,5 %) a silici (0,2 %) s hlavní obsahovou složkou karvakrolem a cy-molem, které mají mírně antiseptický účinek.
Upravuje nadýmání a zabraňuje tvorbě plynů. Vzbuzuje chuť k jídlu. Působí protizánětlivě a je celkem dobrým prostředkem proti hlístům.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako antidiarhoikum a karminativum (třikrát denně 3 čajové lžičky řezané drogy na 2 šálky vody) při lehkých průjmech, žaludečních a střevních katarech, při poruchách trávení a plynatosti a jako sílící prostředek žaludeční a protihlístový.

Poznámka.
Saturejka je také známá pod názvem čibr. Destilací drogy se získává silice, která se užívá hlavně v potravinářském průmyslu. Protože saturejka zmírňuje nepříjemné nadýmání, je vhodná při úpravě kapusty, fazolí nebo hrachu (na půl kilogramu hrachu 2 silnější lodyhy).