NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  SLÉZ.
Malva silvestris, sléz lesní
Malva rotundifolia, sléz okrouhlolistý


Popis.
Dvouletá až vytrvalá bylina s dužnatým kořenem, která vytváří prvým rokem růžici přízemních listů a druhým rokem větvené a srstnaté lodyhy až 150 cm vysoké. Listy 15 - 19 cm dlouhé, dlouze řapíkaté, okrouhlé, pětilaločné až sedmilaločné jsou na okraji nestejně vroubkovaně až pilovité. Listy slézu okrouhlolistého jsou ledvinité nebo hluboce srdčitě vykrojené, hlouběji laločnaté. Květy vyrůstají po 2 - 6 v paždí listů, jsou až 6 cm velké, bledě růžové.
Plody (tvrdky) u obou druhů jsou ploché, syrečkovité, s mnoha články. Kvete od června do září.

Výskyt.
Oba druhy slézu jsou rozšířené v Evropě a v západní Asii. U nás rostou podél cest, na pastvinách, rumištích, ve světlých křovi-nách od nížiny do horského pásma. V léčitelství je dnes především žádaný pěstovaný sléz lesní maurský (M silvestris subsp. mauritiana, As-cherson et Graebner), jednoletá bylina s tmavě fialovými květy. Šlechtěný dává velké výnosy.

Užívaná část.
List (Foliům malvae)a květ (Flos malvae).

Sběr a úprava.
Listy i květy se sbírají v době květu v červenci až říjnu za suchého počasí. Květy uštipujeme těsně pod kalichem, listy trháme jen zelené, dozrálé. Obojí sušíme ve stínu co nejrychleji. Lépe je sušit pokud možno uměle za pozvolného zvyšování teploty od 25° do 45°. Drogy jsou bez pachu a mají mdle slizovitou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně sliz a třísloviny. Květ obsahuje ještě barvivo.
Působí protizánětlivě, mírně svíravě, rozpouští hlen. Mírní také dráždivý účinek jiných podávaných léků.

Užití.
Vnitřně v macerátu jako mucilaginosum (denně 2 čajové lžičky řezané listové drogy na 2 šálky vody) při zánětech horních cest dýchacích, při zánětu žaludku a střev a jako mírné projímadlo. Hojí různé defekty žaludeční a střevní sliznice, má též schopnost absorpční jako živočišné uhlí. Zevně k omývání nežitu a vředů. Jinak se užívá stejně jako ibišek.

Poznámka.
Stejné jako sléz lesní se užívá sléz léčivý (Malva alcea) s květy jasně červenými a tmavě žilkovanými a sléz pižmový (Malva moschata) s květy růžovými, zřídka bílými, tmavě žilkovanými a začerstva pižmově vonícími. Oba jmenované druhy obsahují hodně slizu a rostou na výslunných kamenitých svazích a na suchých loukách. Divoce rostoucí druhy slézu se dnes nevykupují.