NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  SMIL PÍSEČNÝ.
Helichrysum arenarium, Moench, smil písečný

Popis.
Je to drobná vytrvalá bylina s krátkým oddenkem a celým trsem slabých lodyh, nahoře větvitých, vlnatých, až 30 cm vysokých. Listy jsou malé, podlouhle vejčité nebo podlouhle kopinaté, celokrajné, vlnatě plstnaté. Chocholičnatá květenství jsou složena ze žlutých úborů, které mají zákrov ze široce kopinatých, citrónově zbarvených listenů a žluté kvítky s chmýrem. Shoduje se v úborech, a stavbě květů s protěží a liší se tím, že zá-krovní listeny se po odkvětu hvězdicovitě nerozkládají. Plod je nažka. Kvete v červenci a srpnu.

Výskyt.
Smil je domácí v celé Evropě, u nás roste hlavně na písčitých a kamenitých stráních v nížině a pahorkatině.

Užívaná část.
Květ (Ros stoechados citrinae, Flos helichrysi arenarii).

Sběr a úprava.
Celá chocholíkovitá květenství se sbírají před rozkvětem rostliny a suší se obyčejně ve svazečcích v průvanu na stinných místech. Umělá teplota při sušení se pozvolna zvyšuje do 35°. Droga má kořenitý a poněkud odporný pach a kořenitě hořkou chuť. Musí si zachovat citrónově žlutou barvu.

Účinné látky a působení.
Smil je málo probádaný druh jak obsahově, tak účinkem. Dosud je známá hořčina, silice, tříslovina, některé kyseliny (kyselina kávová) a fytoncidní látky.
Dále bylo nalezeno chinonové barvivo helichrysin, blízké flavonům, kumarinový derivát herniarin a dosud chemicky neurčená účinná látka rozpustná ve vodě.
Působí bakteriostaticky, zvyšuje vylučování žluči, mírní křeče a napomáhá látkové výměně.

Užití.
Vnitřně jako spazmolytikum, dezinficiens, cholagogum a mírné diuretikum (1 lžička drogy na šálek vody, 3krát denně před jídlem po 10 dní) při cholecystopatiích, při chronických zánětech dolních cest močových a dysurických obtížích. Zvýšený choleretický účinek lze dosáhnout v čajové směsi smilu s pelyňkem a řebříčkem. Odvar je účinnější než nálev.

Poznámka.
Smil je známější pod jménem protěž písečná nebo pod lidovým označením myší ouško.