NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  SPORÝŠ.
Verbena officinalis, sporýš lékařský

Popis.
Bylina vysoká asi 70 cm se čtyřhrannou, nahoře větvenou lodyhou, se vstřícnými, vroubkovanými, laločnatými až celokrajnými listy, které jsou tuhé, krátce a drsně chlupaté, našedle zelené, peřenoklané nebo trojklané. Drobné, bledě fialové, zřídka bílé květy jsou v úžlabních a koncových klasech. Plody jsou 4 tvrdky podlouhle válcovitého tvaru, světle zbarvené. Kvete v červenci a srpna.

Výskyt.
Eurasijský druh i u nás rostoucí na mezích a pastvinách, podél potoků a řek, na rumištích, zejména v teplejších polohách.

Užívaná část.
Nať (Herba verbenae).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať, respektive jen hořejší část kvetoucí osy s listy se seřezává od července do srpna a suší ve stínu. Při umělém sušení nemá teplota překročit 35°. Droga má slabý, kafrovitě mátový pach a nahořkle trpkou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje glykosid verbenalin a verbenin, dále emulsin a invertin, hořčinu a tříslovinu, sliz, silici s citralem a alkaloidy. Verbenalin se i při odborném sušení částečně rozkládá. Působí povzbudivě na hladké svalstvo a je málo toxický. Verbenin působí přechodně zvýšení sekrece hlenů, velké dávky verbeninu mohou způsobit ochrnutí ústřední nervové soustavy.

Užití.
Vnitřně jako roborans a expektorans v nálevu nebo stude-novodném macerátu (denní dávka 3 čajové lžičky na sklenku vody) jako prostředek sílící a hořčinný. V čajových směsích se osvědčil při chronické bronchitidě, kdy usnadňuje odkašlávání. Dobře působí v lehkých případech neuralgie trojklanného nervu.
Zevně jako adstringens v kloktadle a při chorobách kožních.

Poznámka.
Čerstvá nať se uplatňuje hlavně v homeopatii. Pro svůj mírný excitační účinek se užívá jako náhražka čínského čaje. Obvykle se pak přidává skořice, hřebíček a vanilka.