NÁVRAT DO REJSTřÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
 

STULÍK
Nuphar luteum, Sm., stulík žlutý

Popis.
Stulík vyhání z vytrvalého, plazivého oddenku dlouze řapíkaté listy, které mají čepel Široce vejčitou, celokrajnou, na bázi srdčitě vykrojenou, 10 - 30 cm dlouhou, kožovitou. Většinou vzplývají na vodě. Stvoly jsou zakončeny květy v průměru až 6 cm velkými a silně vonícími po jablkách. Mají 5 žlutých lístků kališních, větší počet mnohem menších plátků korunních a četné tyčinky. Plody jsou lahvicovité, mnohopouzdré, druhotně dužnaté tobolky. Kvete od května do srpna.

Výskyt.
Roste v Evropě a v Asii. U nás ve stojatých a mírně tekoucích vodách. Často se pěstuje jako okrasná rostlina.

Užívaná část.
Oddenek (Rhizoma nupharis lutei), někdy i čerstvý.

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá na jaře nebo na podzim, očistí se, omyje a rychle se ve stínu osuší. Silnější kusy se rozkrojí. Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°.

Účinné látky a působení.
Obsahuje jen částečně známé alkaloidy, v oddenku nufarin, nufaridin, nymfein a glykosid podobného účinku jako glykosidy náprstníku. V květech a plodech se vyskytuje nymfalin.
na zvířatech ukázaly, že působí na ústřední nervovou soustavu a ve větších dávkách ochrnuje dýchací centrum. Droga se podobá účinkem droze leknínu a kořenáři ji prodávali stejně jako leknín pod jménem galgán. V poslední době byla u stulíku a leknínovitých rostlin prokázána protinádorová aktivita Ze všech těchto druhů se získaly výtažky, jež vyvolávaly patologické změny v chromozomech a brzdily dělení buněk, což má velký význam v léčení zhoubných nádorů a krevních chorob. Nejnovější výzkumné práce řadí účinné látky stulíku mezi rostlinná cytostatika, tj. protinádorové látky.

Užití.
Jako sedativum. Jen ve formě speciálních přípravků, které uklidňují při nervových poruchách a předrážděnosti (i pohlavní).

Poznámka.
Na stejných stanovištích jako stulík žlutý roste i stulík malý (Nuphar pumilum Dc), který je drobnější a v několika znacích se liší.