NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  SVĚTLÍK.
Euphrasia Rostkoviana Hayne,světlík lékařský

Popis.
Drobná, jednoletá, cizopasná rostlina s lodyhou až 30 cm vysokou, větvenou, měkce žláznatě pýřitou a bohatě listnatou Listy má vstřícné, až skoro objímavé, zašpičatělé, vejčitě a ostře pilovité. Květy jsou uspořádány do konečných lichopřeslenů. Jsou asi 1 cm dlouhé, bílé, mají krátký horní pysk a trojplátečný dolní pysk, na jehož spodině je žlutá skvrna Někdy je celá koruna lilákově fialová. Plod je podlouhle klínovitá tobolka. Kvete v červenci a srpnu.

Výskyt.
Je rozšířený v celé Evropě, u nás často roste na lukách, pastvinách, na okrajích lesů a na rumištích.

Užívaná část.
Nať (Herba euphrasiae).

Sběr a úprava.
Nať se seřezává v době květu v červenci a srpnu a zavěšená ve svazečcích se suší ve stínu. Při sušení je nutno postupovat velmi opatrně, aby listy zůstaly zelené a aby květy zachovaly barvu. Při sušení nesmí umělá teplota překročit 35°. Droga je bez pachu a má poněkud hořkou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně glykosid auku-bin, tříslovinu typu gallotaninu, silici, hořčiny, flavonový glykosid, vitamín C a provitamín A. Působí svíravě, protizánětlivě a mírně staví. Užívá se při zánětech sliznice oční a sliznice horních cest dýchacích. Světlík je ještě málo chemicky a farmakologicky prozkoumán. V poslední době se mu věnuje zvláštní pozornost.

Užití.
Vnitřně v prášku (3 g jako denní dávka) při nechutenství, zvýšené tvorbě žaludečních šťáv a k úpravě trávení po jiných chorobách trávicích orgánů (žlučníku apod.). Působí jako roborans.
Zevně jako adstringens při některých očních onemocněních v nálevu (3 čajové lžičky řezané drogy na 2 šálky vody, čistě přefiltrovat), při zánětech spojivek, slzného vaku apod. charakterizovaných světloplachostí, při slzení očí a oční únavě k přípravě obkladů buď samostatně, nebo spolu s heřmánkovým květem a 3% borovou vodou (podle lékařské rady). Profylakticky proti únavě zraku, např. chceme-li dlouho sledovat televizní pořad.

Poznámka.
Světlík lékařský je rostlina cizopasná. Svými kořínky se přisává na kořeny jiných rostlin a částečně se z nich vyživuje. Patří k rostlinám značně proměnlivým nejen tvarem listů, ale i zbarvením květů.
Lidově se mu říká také "ambrožka".