NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  SVLAČEC.
Convolvulus arvensis, svlačec rolní

Popis.
Je nepříjemným plevelem polí a zahrad. Jeho levotočivé lodyhy, které dosahují až 120 cm, se ovíjejí kolem každé opory. Mladé konce lodyh roní na lomu hořké mléko. Listy jsou řapíkaté, střídavé, s čepelí střelovitě kopinatou. Květy vyrůstají v úžlabí listů na dlouhých stopkách. Jsou srostloplátečné, s korunou široce nálevkovitou, na obvodu pé-tiúhlou, bílou s růžovými pruhy. Plody jsou vejčité dvoupouzdré tobolky, zpravidla čtyřse-menné. Kvete od června do září.

Výskyt.
Roste na polích, úhorech i v zahradách od nížin do podhůří a velmi rychle se rozmnožuje.

Užívaná část.
Nať (Herba convolvuli)nebo oddenek (Rhizoma convolvuli).

Sběr a úprava.
Nať se sbírá v době květu rostliny a suší se pokud možno rychle ve stínu. Umělá teplota nemá překročit 40°. Droga je bez pachu, chuti nahořkle svíravé. Oddenek se ovšem sbírá v době vývojového klidu rostliny.

Účinné látky a působení.
Obsahuje silně projímavou pryskyřici, třísloviny a látky gumovité. Působí povzbudivě na hladké svalstvo. Řadí se mezi drogy, jež zrychlují střevní peristaltiku a zvyšují vylučování žluči.

Užití.
Je to drastické laxativum a cholagogum; musí se užívat opatrně. Může se podávat v nálevu (l čajová lžička řezané drogy na šálek vody) jako projímavý prostředek. Obvykle se pouze přidává k projímavým čajům. Většinou se užívá oddenek, nať i květ jen v lidovém léčitelství.
Na svlačec upozorňujeme proto, že v poslední době je předmětem zajímavého průzkumu ve vztahu ke krevnímu oběhovému systému.

Poznámka.
Pryskyřice svlačce rolního jsou obsaženy také v oddenku svlačce plotního (Convolvulus septum), který má květy i listy větší.