NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ŠÍPEK.
Rosa canina, růže šípková

Popis.
Bohatě větvený trnitý keř až 3 m vysoký s každoročními prutovými výhonky. Má lichozpeřené palistnaté listy složené z vejčitých, ostře pilovitých lístků.
Růžové nebo bílé květy mají bankovkou číšku s 5 kališními ušty, s nimiž se střídá 5 dvoulaločných, lehce opadavých korunních plátků. Plody jsou šípky (nepravé plody) vejčitého tvaru, po dozrání červené, s tvrdými, špičatě vejčitými, světle hnědými nažkami. Kvete v červnu a počátkem července.

Výskyt.
Je rozšířený po celé Evropě, u nás na stráních, na mezích, v křovinách od nížiny do podhůří a jen ojediněle v horách.

Užívaná část.
Celé šípky (Fructus cynosbatisum semine, Fructus cynorrhodi, Fructus rosae).

Sběr a úprava.
Šípky se sbírají v září nebo počátkem října za suchého a slunečného počasí, jakmile začnou zrát. Suší se co nejrychleji v tenkých vrstvách. Nejvhodnější je rychlé sušení při teplotě od 60 - 80°, za rychlého odvádění par. Teploty přes 90° jsou škodlivé. Sušení na vzduchu bez zahřátí je nevhodné. Droga se znehodnocuje. Mohou nastat až 50%ní ztráty vitamínu. Sušení urychlíme namáčknutím plodu. Droga je bez pachu a má nasládle nakyslou chuť. Hodnota šípků závisí na druhu, na době sběru a na úpravě.

Účinné látky a působení.
Obsahují hlavně vitamín C. Za čerstva asi 0,5 - 1,7 mg%, suché asi 10 - 20 mg%. Z dalších látek hlavně karoten a vitamín B, 2 - 2,7 % třísloviny, kyselinu citrónovou a jablečnou, 30 % cukru a mnoho slizových látek. Účinné látky šípků příznivě působí při jarní únavě a krvácivých stavech a zvyšují odolnost proti některým infekčním onemocněním, např. chřipce.

Užití.
Jako roborans, mírné adstringens a diuretikum vnitřně (2 čajové lžičky rozmělněných plodů na půl litru vody se asi 30 min. mírně vaří, odvar se nechá 15 - 30 min. stát a hned se pije) jako posilující prostředek, který zároveň snižuje pohotovost ke krvácení. Je také účinný při zánětu horních a dolních cest močových. Čaj připravovaný z jader se nejčastěji užívá jako diuretikum. Je znám též jeho účinek proti zácpě.
Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C.

Poznámka.
Obsah vitamínu C stoupá až do počátku zralosti, kdy jsou plody plně vybarvené a tvrdé. V době plné zralosti začne klesat a neustále se snižuje. Kolísá také podle počasí a podle stanoviště. Při odborném sušení je možno značnou část yitaminózního obsahu zachovat U předčasně natrhaných šípků - i když zdánlivě dozrávají - obsah vitamínu C nestoupá, ale klesá jako při skladování, při kterém za rok klesne obsah vitamínu asi o 50 %
Užívají se buď celé šípky, nebo šípky půlené a zbavené "semen" (nažek). Při odstraňování semen působí chloupky svěděni kůže, jemuž můžeme předejít, potřeme-li si občas ruce pálenou magnézií. Čaj z drcených šípků nebo ze semen, v němž je mnoho chloupků, se musí cedit hustým plátnem.