NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ŠTĚDŘENEC.
Laburnum anagyroides Medik., štědřenec zlatý déšť, †(jedovatý)

Popis.
Keř nebo strom s větvemi převislými, s listy trojčetnými, s lístky tupě eliptickými až vejčitými, na rubu chloupkatými. Květy mají krátce zvonkovitý kalich a žlutou, naspodu bledě skvrnitou korunu; jsou sestaveny do 10 – 30 květých hroznů. Plod - lusk - je až 8 cm dlouhý, hedvábitě chloupkatý. Kvete od dubna do června.

Výskyt.
Pochází z jižní Evropy. U nás se pěstuje v teplejších krajích, zejména v parcích a zahradách jako ozdobný keř.

Užívaná část.
Semeno, dříve i nať (Semen laburni, Herba laburni).

Sběr a úprava.
Lusky se sbírají po dozrání a vyluští se. Semena se nechají mírně doschnout. Mají pach mdle rostlinný, chuť zprvu slizo-vitě hořkou, později ostrou.

Účinné látky a působení.
Semena obsahují hlavně alkaloid cytisin (až 3 %), cholin a glykosid laurocerasin.
Cytisin má podobný účinek na vegetativní nervový systém včetně ganglií jako nikotin, ovšem slabší. Cytisin působí také na ústřední nervovou soustavu, zvláště na prodlouženou míchu, nejdříve dráždivě, a pak ji ochrnuje podobně jako nikotin.
Je to droga zastaralá. Dnes se štědřenec vůbec neužívá.

Užití.
Dříve jako psychofarmakum. V terapii se používala nať při léčení předrážděnosti, psychoneurotických nemocech, při migréně, melancholii a hysterii. Také se užíval při chronické otravě arsenikem a při jaterních chorobách. Je to droga jedovatá. Častěji se užíval izolovaný cytisin ve formě extraktu.

Poznámka.
Při požití dráždí cytisin centrum pro zvracení a dýchání. Ochrnuje nervy. Už několik semen může u dětí vyvolat otravu. Za první světové války se štědřenec zkoušel jako náhražka tabáku.