NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TOPOL.
Populus nigra, topol černý

Popis.
Rychle rostoucí strom až 30 m vysoký. Vytváří na rozdíl od jiných topolů korunu většinou štíhlou a jen někdy košatou. Kůru má zpočátku hladkou a žlutošedou, později rozpraskanou a černošedou. Jarní pupeny, až 7 mm dlouhé, jsou lysé, poněkud lepkavé, kuželovitě vejčité. Listy okrouhle trojhranné a tupě zubaté se rozvíjejí 1 - 2 měsíce po rozkvětu. Jsou zprvu hedvábně pyrite, ale brzy olysají. Jehnědy až 10 cm dlouhé mají šupiny hluboce rozstříhané a tmavohnědé.
Plody jsou opatřeny bělavým chmýřím a po dozraní se rozletují. Kvete v březnu a dubnu.

Výskyt.
Je rozšířený v Evropě a v Asii. U nás roste na světlých místech v lesích, často i na písčité půdě od nížiny do horského pásma. S oblibou se vysazuje ve stromořadích a parcích.

Užívaná část.
Mladé zimní pupeny (Gemmapopuli).

Sběr a úprava.
Pupeny se sbírají na jaře před rozvitím z poražených stromů. Suší se ve stínu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°. Droga kořenitě hořké chuti má aromatický pach.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně glykosidní salicin a populin, silici, třísloviny, barvivo, manit a gumu. Vyvolávají zvýšené vylučování moči.

Užití.
Jako diuretikum vnitřně v nálevu (dvakrát denně 1 - 2 čajové lžičky rozmačkaných pupenů na šálek vody), jako prostředek při ne-mocech dolních cest močových, při zvětšení předstojné žlázy, při akutním a chronickém zánětu močového měchýře a při dně a revmatismu. Zevně ve formě masti (Unguentum populeum) při hemoroidech a popáleninách.

Poznámka.
U nás se hojně pěstuje např. topol bílý čili linda (Populus alba). Poskytuje kůru, která se sbírá na podzim z mladších větví a rychle se suší. Obsahuje glykosid salicin a populin. Na podzim je obsahově bohatší než na jaře. Droga se používá zejména při onemocnění močového měchýře a jako orotihorečnatý prostředek. Také se užívá v koupelích proti nadměrnému pocení nohou. Často se v léčitelství se stejným úspěchem používají pupeny také z topolu balzámového (Populus balsamifera Dur.)