NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TOPOLOVKA.
Althaea rosea Cavanilles, proskurník růžový

Popis.
Ozdobná dvouletá až vytrvalá kulturní bylina až 2 m vysoká, která v prvním roce vytváří přízemní listovou růžici a druhým rokem přímou, větvenou, poněkud chlupatou lodyhu. Listy jsou řapíkaté, okrouhle srdčité, dlanitě 5 - 7laločné, vroubkované a drsné oděné. Květy, v průměru 5 - 10 cm, jsou růžové až černofialové a tvoří klasovité hrozny. Jsou buď jednoduché, nebo plné. Plod je jednosemenná tvrdka. Kvete v druhém roce ód konce června do září.

Výskyt.
Roste divoce na Balkánském poloostrově, u nás se zřídka vyskytuje na teplých lukách a v pobřežních křoviskách. Pěstuje se jako dekorativní rostlina a je známa pod jménem sléz římský. Ojediněle zplaňuje. Pro potřeby léčitelské se pěstuje ze semen v polních kulturách.

Užívaná část.
Květ s kalichem (Flos malvae arboreae cum calyce). K farmaceutickým účelům se užívá jen květ černofialový, ačkoli i jinak zbarvené květy jsou stejně účinné. Někdy se také užívá květ bez kalichu (Flos malvae arboreae sine calyce).

Sběr a úprava.
Květ s kalichem se sbírá za suchého počasí krátce před rozvitím, květy bez kalicha v době dokvétání. Suší se ve stínu na lískách za hojného přístupu vzduchu nebo při umělé teplotě, která nesmí přestoupit 40°. Droga je bez pachu a má slizovitě natrpklou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje slizové látky, malé množství tříslovin a anthokyanové barvivo althaein, pektiny a mastný olej. V poslední době byly prokázány v topolovce estrogenní hormony.
Ve farmacii se droga používá na přípravu četných galenik (sirupů, odvarů apod.).
Působí protizánětlivě a mírně projímavě. Užívá se proti kašli.

Užití.
V macerátu vnitřně jako mucilaginosum (2 polévkové lžíce na šálek vody) při zánětu průdušek a jako mírné laxativum. Slizové vlastnosti se využívají při chronických zánětech žaludečních a střevních, kde podstatně zmenšují dráždění.
Zevně při kožních onemocněních jako emoliens.

Poznámka.
Tmavočervené barvivo topolovky se používá k barvení vín a likérů a v potravinářství.