NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TOTEN.
Sanguisorba officinalis, krvavec toten

Popis.
Vytrvalá bylina až 90 cm vysoká, se silným větvovitým oddenkem a přímou, nahoře větvenou a zbrázděnou lodyhou. Má lichozpeřené 3 - 7jařme listy s lístky podlouhle vejčitými a špičatě zoubkovanými. Na líci jsou tmavozelené a lesklé, na rubu bledší. Drobné četné, tmavonachové květy jsou sestaveny v klásky.
Plod je nažka uzavřená do kalichu. Kvete od června do srpna

Výskyt.
Druh rozšířený v Evropě a v Asii, u nás hojný na vlhkých lukách a pastvinách od nížiny do hor.

Užívaná část.
Oddenek (Radix - Rhizoma sanguisorbae).

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá zjara (březen a duben) nebo na podzim (září a říjen), rychle se omyje a usuší na stinném místě. Umělá teplota při sušení nesmí překročit 40°. Droga je téměř bez pachu, kořenité chuti, mdle nahořklé. Uchovává se v dobře uzavřených nádobách.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně třísloviny (až 17 %), až 4 % saponinu sanguisorbinu, flavony a fytoncidní látky. Není to tedy jen tříslovinná droga, ale pro svůj relativně velký obsah saponinu je to i droga saponinová.
Působí svíravě, mírně antisepticky a může nahradit některé cizozemské drogy s tímto účinkem. Působí protiprůjmově jako např. Radix uzarae (kořen uzara).

Užití.
Vnitřně v nálevu jako adstringens a antiseptikum (1 čajová lžička řezané drogy na šálek vody, 2 - 3 šálky denně), jako prostředek proti horečkám, při zánětech střevních a průjmech. Zevně jako kloktadlo při nemocech dásní, při krvácení z dásní, jako součást kloktadla proti angíně apod. Čistá rozmačkaná nať se lidově často užívá zevně při léčení vředů a ran. Prášek se užíval k šňupání při krvácení z nosu.

Poznámka.
Příbuzný je krvavec menší (Sanguisorba minor Scop.) a krvavec měkkoostenní (Sanguisorba muricata A. Gr.). Při sběru může snadno dojít k záměně za tyto méně účinné druhy.