NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TRNKA.
Prunusspinosa, slivoň trnka

Popis.
Hustě rozvětvený trnitý keř až 3 m vysoký. Postranní drobné větvičky se mění v trny čili kolce. Má vejčité, na okraji pilovité listy. Květy vyrůstají před rozvitím listů, bohatě pokrývají často celé větve. Mají asi 2 mm dlouhý kalich a jasně bílou koruna Plody jsou kulaté peckovice, trnky, modročerně zbarvené, voskem silné ojíněné, se zelenou dužinou, chuti trpké a svíravé. Kvete krátce v dubnu a květnu.

Výskyt.
Je rozšířená po celé Evropě. U nás se vyskytuje na křo-vinatých stráních, na mezích a na pasekách od nížiny do hor.

Užívaná část.
Květ (Flosprunispinosae)a plod (Fructuspruni spinosae).

Sběr a úprava.
Květ se sbírá jen za suchého počasí a rychle se suší ve stínu ve velmi tenké vrstvě, aby nezhnědl. Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°. Droga má charakteristický pach a slabě nahořklou chuť. Plody sbíráme celkem zralé na podzim před mrazem. Sušíme je umělým teplem do 40°. Někdy sbíráme pro vlastní potřebu i kůru a listy.

Účinné látky a působení.
Květy obsahují hlavně flavono-vý glykosid kamferin a kamferol, kyanogenní glykosidy, aj. Glykosid působí diureticky. Květní drogu lze užít jako mírné projímadlo místo některých cizozemských drog, např. many. Květy trnky se užívají hlavně v dětském lékařství. Stopa kyseliny kyanovodíkové je pro účinek květů celkem bezvýznamná. Upravuje výměnu látkovou.
Plody obsahují třísloviny, organické kyseliny, cukr, pektin, amygdalin a jiné látky. Jsou svíravým prostředkem při průjmů, užívají se zevně jako kloktadlo apod. Někdy se používá kůra ke snížení horečky. Květy, listy i plody působí příznivě při chorobách močových orgánů a napomáhají látkové výměně. Z plodů je možno připravit také sirup, který výborně upravuje chuť u farmaceutických přípravků s jodidem draselným.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako mírné laxativum a mírné diuretikum (2 čajové lžičky, asi 2 g, na šálek vody) při zácpě a nadýmání, žaludeční nevolnosti a k podpoře vylučování moči.

Poznámka.
Ušty se užívají jako náhražka čínského čaje. Usušené plody nebo dužina syrových plodů se užívají při žaludeční slabosti. V domácnosti se z trnek připravuje víno.