NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TRUSKAVEC.
Polygonům aviculare, rdesno ptačí

Popis.
Jednoletá značně proměnlivá bylina s větevnatou, položenou nebo vystou-pavou lodyhou, až 40 cm dlouhou, a s krátce řapíkatými, až skoro přisedlými, čárkovitě ko-pinatými až vejčitými listy. V paždí listů jsou uloženy nazelenale bílé nebo narůžovělé květy ve dvoukvětých až pétikvětých vrcholících. Plody jsou trojhranné, černohnědé nebo tmavě nachové nažky. Kvete od června do září.

Výskyt.
Truskavec je rozšířený na celém světě. Je to plevel na cestách, u plotů, na rumištích i na polích.

Užívaná část.
Nať (Herbapolygoni avicularis).

Sběr a úprava.
Sbírá se kvetoucí nať od června do září. Je nutno dbát, aby v droze nebyly kořeny. Suší se ve stínu. Předsušení na slunci na jeden den je přípustné. Při umělé teplotě se nesmí překročit 45°. Droga se nepřevrací, poněvadž křehké listy se snadno ulamují. Je bez pachu a má poněkud svíravou chuť.

Účinné látky a působení.
Rdesno ptačí obsahuje hlavně tříslovinu, která má hemostatický účinek, asi 1% kyseliny křemičité, sliz a flavonový glykosid avikularin, jemuž se připisují diuretické vlastnosti. Nejvíc kyseliny křemičité obsahuje nať v září.
Dříve se tvrdilo, že kyselina má příznivý vliv na plicní tkáň, a proto se podpůrně užívala droga k léčení plicní tuberkulózy. Tento účinek je pochybný.
Droga usnadňuje vykašlávání. Tříslovina působí proti průjmů svým adstringentním vlivem.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako adstringens, expektorans a diuretikum (3krát denně 2 - 3 čajové lžičky, asi 6 g řezané natě na 2 šálky vody nebo l kávová lžička prášku, zapít vodou) k zvýšení výměny látkové při revmatismu, dně, při onemocnění ledvin a močového měchýře vyplavuje písek a drobné kaménky, ale hlavně se používá jako prostředek uvolňující hlen a usnadňující odkašlavání.

Poznámka.
Truskavec patří do skupiny rostlin, které vynikají obsahem kyseliny křemičité. K němu řadíme přesličku rolní, konopici obilní, kamejku lékařskou, ostřici písečnou aj.