NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TŘEZALKA.
Hypericumperforatum, třezalka tečkovaná

Popis.
Vytrvalá bylina s bohatě větveným oddenkem a s přímou, tuhou, nahoře větvenou lodyhou až 60 cm dlouhou. Listy jsou vstřícné podlouhle vejčité, až 3 cm dlouhé, lysé, celokrajné a v průsvitu proti slunci tečkované, s jemnými černými žlázkami, zvláště při okraji. Žlázky obsahují hořký olej. Květy 20 - 25 mm velké jsou sestaveny v bohaté laty složené z vidlanů a šroubelů. Mají 5 zlatožlutých plátků korunních, po okraji tečkovaných černými žlázkami, které při roztržení též roní černočervený olej. Plod je tobolka. Kvete od června do září.

Výskyt.
Je rozšířená v Evropě, Asii a v severní Africe. U nás se hojně vyskytuje na slunných stráních, na mezích, pastvinách, v houštinách, ale i na rašeliništích od nížiny do hor.

Užívaná část.
Nať (Herba hyperici)a květ (Flos hyperici).

Sběr a úprava.
Nať se sbírá v době květů, nejlépe v červenci a srpnu v délce asi 20 - 30 cm. Celá rostlina v droze musí být olistěná. Svazuje se v kytice a rozvěšuje se ve stínu na provaze nebo na tyčích a bez obracení se rychle suší. Umělá teplota při sušení nemá přesáhnout 35°. Droga je bez pachu a má trpce nahořklou chuť.
Nemají v ní být plody. Droga, a zejména květy se po zvlhnutí rychle zabarvují a hnědnou. Je nutno ji občas prohlížet, eventuálně přesušit.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (0,2 - 1,0%), flavonový glykosid hyperosid, důležitá barviva, hypericiny a třísloviny. Obsah a vzájemný poměr barviv kolísá podle lokality. Obsah tříslovin se skladováním zmenšuje. V suchých plodech je dosud málo známá antibakteriální látka. Droga působí příznivě na látkovou výměnu a na vylučování žluči, zlepšuje krevní oběh a zmírňuje dráždění. Vyznačuje se i mírným sedativním efektem. Má také hojivý a protizánětlivý účinek.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako sedativum, antiflogistikum a mírné diuretikum (l polévková lžice řezané drogy na půl litru vody) při nemocech trávicí soustavy s nedostatečnou činností žaludku, jater a žlučníku, při dráždivosti, neklidném spánku a také při nemocech ledvin. Zevně slouží jako adstringens nejčastěji v oleji, dobře hojí popáleniny i kůži spálenou sluncem, těžce se hojící rány a hemeroidy.
Třezalkový olej se připraví macerací 100 g čerstvě rozřezané kvetoucí natě ve 250 g lněného oleje nebo oleje olivového, popřípadě slunečnicového. Láhev s olejem a drogou se vystaví asi na 14 dní na slunce. V té době je nutno občas obsah prótřepat.
Třezalka tečkovaná je rostlina vyvolávající fotosenzibilizaci.

Poznámka.
Po rozemnutí čerstvých listů a květů se uvolňuje červené barvivo ("krev svatého Jana"); z toho vzniklo mnoho pověr o zázračném účinku třezalky, které se lidově říkalo bylina sv. Jana.