NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TURAN.
Erigeron canadensis, turan kanadský

Popis.
Bohatě větvená jednoletá až dvouletá bylina s přímou lodyhou asi 60 cm vysokou, hustě listnatou. Listy má kopinaté a brvité. Velmi četné malé úbory jsou vytvořeny terčovitými květy nažloutle bílými. Okrajové květy jsou bílé nebo načervenalé. Plod je nažka s bílým chmýrem. Kvete od června do října.

Výskyt.
Je původem z Kanady a u nás zdomácněl na pustých a neobdělaných místech, na písčinách a pasekách, častý je také jako plevel polí a cest.

Užívaná část.
Kvetoucí nať (Herba erigeronis canadensis).

Sběr a úprava.
Nať se sbírá v době květu od června do října seřezáváním a rychle se suší. Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°. Droga charakteristicky páchne a má hořkou chuť.

Účinné látky a působení.
Čerstvá rostlina obsahuje 0,7 % (droga 1,2 - 1,7 %) silice, která svým pachem připomíná silici kmínovou. Obsahuje limonen, dipenten a terpineol a jeho methylacetát, dále tříslo-vinu a cholin. Je to rostlina dosud málo prozkoumaná, a proto i málo užívaná.
Mírně dráždí ledvinový epitel a zvyšuje vylučování kyseliny močové. Není to způsobeno vlastními látkami, nýbrž sekundárními štěpnými produkty. Má účinek hemostyptický. Působí rovněž regulačně při tvorbě bílých krvinek.

Užití.
Vnitřně ve formě odvaru (5 kávových lžic na šálek vody, 3 šálky denně) jako prostředek proti krvácení, krvavým průjmům a při zánětlivých procesech močových cest. Silice působí proti střevním parazitům a hlístům. Odvar se užívá také při chronickém revmatismu, dně a chorobách výměny látkové.

Poznámka.
Droga je někdy i na trhu zaměňována s jinými druhy turanu, rostoucími v Severní Americe. Rozlišuje se barvou květů. Silice turanu kanadského se někdy zneužívala k falšování silice kmínové.