NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TUŽEBNÍK.
Filipendula ulmaria, Maximowicz, tužebník jilmový

Popis.
Vytrvalá, vonící bylina až 150 cm vysoká s článkovaným plazivým odden-kem a lodyhou přímou, nahoře větvenou. Listy jsou přetrhovaně lichozpeřené, což značí, že s většími listy se střídají lístky zakrnělé, vejčitě zašpičatělé. Listy mají často zpeřenou nervaturu a mají obyčejně na líci červený nádech, na rubu pak běloplstnatý. Nažloutle bílé drobné květy jsou sestaveny ve složitá, bohatá, vrcholíkovitá květenství. Květy mají pět lístků kališních, pět plátků korunních a četné tyčinky. Plody jsou měchýřky. Kvete v červnu a červenci.

Výskyt.
Druh v Evropě rozšířený, u nás hojný v pobřežních houštinách a na vlhkých lukách.

Užívaná část.
Květ (Flos filipendulae ulmariae, Flos spireae) nebo nať (Herba f. u.).

Sběr a úprava.
Květy se sdrhnou ručně nebo hřebenem a rychle se ve stínu usuší. Suší-li se uměle, nemá teplota překročit 40°. Nať se sbírá v době květu rostliny a suší se stejným způsobem jako květ. Příliš dlouhé stonky u natě jsou nežádoucí. Květní droga má slabý pach po methylesteru kyseliny salicylové a svíravě hořkou chuť.

Účinné látky a působení.
Všechny části rostliny, zvláště pak nať a květy, obsahují glykosid gaultherin a spirein, flavony a silici (květy asi 0,2%). Silice obsahuje salicylaldehyd a vonný methylsalicylát. Gaultherin se štěpí v salicylovou sloučeninu. Obsahové látky mají účinek slabě diuretický a rovněž diaforetický. Mají vliv na snížení horečky.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako antipyretikum a antirevmatikum (1 čajová lžička květů na šálek vroucí vody, 2 - 3 šálky denně) při horečnatých onemocněních z nachlazení, např. při chřipce, dále při dně a revmatismu, jako prostředek diuretický při nemocech močového měchýře a ledvin, při poruchách výměny látkové.
Rostlina se často označuje jako rostlinný salicylát, stejně jako vrba bílá. Léčebný účinek závisí na obsahu salicylových sloučenin. Dnes se užívá celkem ojediněle, poněvadž drogu nahrazujeme prostředky umělými.

Poznámka.
Na suchých lukách, pasekách a ve světlých lesích roste tužebník šestiplátečný (Filipendula hexapetala Gilib.). Obsahuje gaultherin, nať obsahuje glykosid s kyanovodíkem, ve stopách vanilin a salicylový aldehyd. Byla oblíbena zejména v lidovém léčitelství stejně jako předešlý druh.