NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  TYKEV.
Cucurbitapepo, tykev turek

Popis.
Poléhavá nebo popínavá jednoletá bylina se silnou, dužnatou, hranatou a štětinatou lodyhou, s velkými, dlouze řapíkatými, srdčitě vejčitými, mělce pětilalpčnými a štětinatě chlupatými listy. Samčí květy tvoří úžlabní vrcholičnaté svazečky, samicí jsou jednotlivé a mají kolovitou, průměrně 10 cm velkou, zlatožlutou koruna Plod (bobule - meloun) je velký, kulatý, různobarevný, nejčastěji žlutě oranžový. Kvete od června do září.

Výskyt.
Je původem ze Severní Ameriky. U nás se často pěstuje pro ozdobu a plody a někdy zplaňuje.

Užívaná část.
Čerstvá semena (Semen cucurbitae decortica-tum).

Sběr a úprava.
Plody se sbírají v době zralosti, vyluští se a semena se na slunci rychle suší. Jsou bez pachu, chuti mastně olejnaté a nasládlé. Snadno vlhnou.

Účinné látky a působení.
Hlavní účinná látka je dosud neznámá. Podle novějších zjištění je obsažena především v jádře, méně v osemení. Ze známých látek se uvádí kumarin, fytosterin, kukurbitol, lecithin, cukry a bílkoviny.
Účinnost semene rychle klesá stárnutím, dokonce už během jednoho roku. Zjistila se i nestejná účinnost různých sort. Semena z jižních zemí jsou bohatší a kvalitnější.

Užití.
Zejména vnitřně proti hlístům. Doporučuje se požít asi 200 až 250 (tj. asi 50 g) loupaných syrových semen, buď bez další úpravy, nebo s vodou rozetřených na kaši. Dvě hodiny po požití se vezme projímadlo (ricinový olej). Tykvová semena se také používala jako prostředek podporující vylučování vody z těla.

Plodní dužinu tykve předepisují někteří lékaři při špatné výměně látkové (podporuje stolici, zvyšuje sekreci moči apod.). Plodní dužina obsahuje asi 90% vody, asi 4 - 5 % cukru, bílkoviny, provitamín A a četné fermenty.
Dnes je to droga zastaralá a málo užívaná. Nejvýš může sloužit jako střevní dezinficiens.

Poznámka.
Zralý plod má 125 výživných jednotek, a tím dosahuje výživné hodnoty ovoce. Tykev je ovšem méně výživná než jiné zeleniny (hrách má 1730 výživných jednotek, turín 145, kedlubna 233 atd.) Používá se v domácnosti k přípravě kompotů. Tykev má řadu variant.