NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ÚROČNÍK.
Anthyllís vulneraria, úročník bolhoj

Popis.
Vytrvalá bylina asi 40 cm vysoká s vícehlavým oddenkem. Má přímé lodyhy, většinou jednoduché, porostlé chloupky. Listy lichozpeřené s konečným lístkem větším než jsou ostatní přízemní nedělené. Květy mají koruny žluté, na člunku červenající, obyčejně ve dvou hlávkách podepřených děleným listem. Kalich je huňatý, bledý, v něm zůstávají uzavřeny malé lusky. V lusku jsou 1 - 2 semena. Kvete od května do července.

Výskyt.
V Evropě je hojně rozšířený, u nás častý na suchých místech, na lukách a travnatých stráních od nížiny do podhůří.

Užívaná část.
Nať (Herba anthyllídis).

Sběr a úprava.
Kvetoucí nať se sbírá od května do července a co nejrychleji suší na stinných místech, aby květy udržely původní žlutou barvu. Droga má slabě aromatický pach a mdlou chuť.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně saponiny a tříslovinu. Další látky nebyly dosud bezpečně zjištěny, ale výzkum se dnes o ně zajímá. Zkušenost ukazuje, že působí projímavě, svíravě a dezinfekčně. Nať z čerstvé byliny se v lidovém léčitelství přikládala na rány.

Užití.
Vnitřně v nálevu (1 hrst řezané drogy na půl litru vody) jako prostředek celkově povzbuzující organismus. Zevně v obkladech a koupelích při mokvavých a špatně se hojících ranách, např. při bércových vředech. Také k výplachům dutiny ústní, při nemocech dásní a zánětech mandlí.

Poznámka.
Úročník bývá součástí projímavých čajů. Spolu s jahodníkem, mali-níkem, trnkou apod. vytváří směs, kterou se lidově nahrazuje čínský čaj. V zemědělství je význačnou pícninou.