NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  VACHTA.
Menyanthes trifoliata L, vachta třílistá (vachta trojlistá)

Popis.
Vodní a bahenní rostlina až 30 cm vysoká se silným plazivým oddenkem a s přímým bezlistým stvolem, zakončeným hroznem drobných bílých květů. Dlouze řapíkaté, trojčetné listy s lístky obvejčitými, celokrajnými nebo zřetelně vroubkovanými mají nápadně silný střední nerv. Květy jsou bledě růžové. Okrouhle vejčitý plod (dvouchlopfto-vá tobolka) obsahuje mnoho semen. Kvete v květnu a červnu.

Výskyt.
Je rozšířená v Evropě, severní Asii a Severní Americe. U nás se vyskytuje roztroušená v tůních, příkopech, na rašeliništích a na mokrých lukách od nížiny do horského pásma.

Užívaná část.
List (Foliům trifolii fibrini, Foliům menyanthi-dis).

Sběr a úprava.
Sbírá se list s krátkým řapíkem v době květu rostliny v květnu a červnu. Při sběru je nutno listy seřezávat, protože jinak se snadno celá rostlina i s kořenem vytrhne ze země. Poměrně tlusté listy se rozprostírají v jednoduché vrstvě a suší se rychle ve stínu nebo jen krátce na slunci. Umělá teplota při sušení nemá překročit 50°. Droga je bez pachu a chutná silně hořce. Oddenky jsou chráněné a nesmějí se sbírat.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně glykosidní hoř-činu menyanthin a loganin (až 1,0 %), saponin a tříslovinu, cholin, flavo-nové sloučeniny, fytoncidní látky a z minerálních solí hlavně sloučeniny manganu, železa a jódu.
V čerstvé rostlině obsažený menyanthin nebyl v droze nalezen. Droga působí povzbudivě na činnost žláz, na vylučování žaludečních šťáv a má mírně projímavý účinek. Posiluje celkově organismus a je nápomocna při tvorbě krve. Protizánětlivé působení je zatím nepotvrzené.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako stomachikum, amarum a digestivum (2 - 3 polévkové lžíce řezané listové drogy na šálek vody, pít obden) jako prostředek žaludeční, např. při žaludeční slabosti a trávicích potížích, nedostatku žaludečních šťáv, při nechutenství, žaludečním zánětu, při dráždění k dávení a k povzbuzení činnosti žlučníku. Užívá se také při celkové tělesné vyčerpanosti, slabosti a v rekonvalescenci.

Poznámka.
Vachta třílistá, jinak také zvaná hořký jetel, se přidávala v dřívějších dobách do piva, aby mu dodala hořkou chuť. Dřív se také získával kořen vachty pro svůj vydatný obsah hořčin.
Vachta je celkem vzácná rostlina, při sběru listů je třeba s ní zacházet opatrně a ponechat na místě dostatečný počet nedotčených jedinců.