NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  VŘES.
Calluna vulgaris Hulí, vřes obecný

Popis.
Nízký keřík prutovitě větvený, porostlý jehlicovitými trojhrannými, vždy zelenými, přitisklými listy, uspořádanými do 4 řad střechovitě se kryjících. Květy sestavené na konci větví do jednostranných štíhlých hroznů mají čtyřlistý, fialově růžový kalich se čtyřmi kožovitými nadlisteny a zvonovitou, čtyřcípou, bleděrůžovou, řidčeji bílou korunou. Plod je tobolka. Kvete od července do září.

Výskyt.
Je rozšířený v Evropě a Severní Americe. U nás roste hojně na suchých lesních písčitých půdách a starých rašeliništích.

Užívaná část.
Nať, někdy i květ (Herba callunae, Ros callu-nae, Plos ericae).

Sběr a úprava.
Nať se sbírá v době květu seřezáváním. Uřezává se nožem asi v polovině své délky a suší se co nejrychleji ve svazeč-cích na stinných místech. Umělá teplota při sušení nemá být vyšší než 45°. Umělé sušení se nedoporučuje, poněvadž nať obsahuje glykosidy a mohlo by dojít k enzymatickému štěpení. Droga je bez zápachu, chuti trpce nahořklé.
Pozdní, podzimní materiál je bez léčivých účinků.
Pokud se sbírá květ, sdrhuje se rukou a pak se zbavuje přimíšených listů.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně flavonový glykosid quercitrin, myricitrin, tříslovinu (7 %), hodně kyseliny křemičité, sa-' ponin, slizy, pravděpodobně alkaloid erikodinin a jiné látky. Dříve uváděný arbutin se moderními metodami nepodařilo prokázat.
V poslední době se výzkumu vřesu věnuje zvláštní pozornost. Droga působí protizánětlivě (hlavně v oblasti močových cest), svíravě, diureticky a diaforeticky. Diuretický účinek lze vysvětlit obsahem flavonů.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako dezinficiens močových cest, jako ad-stringens, jako mírné antiseptikum, diuretikum a diaforetikum (3 čajové lžičky řezané drogy na 2 šálky vody, pít obden) při zánětech močového měchýře ve spojení se zvětšením prostaty a při chorobách ledvin; také při horečce, revmatismu a kloubových bolestech. Napomáhá výměně látkové. Obvykle se podává ve směsích např. s řepíkem, šalvěji, přesličkou apod.

Poznámka.
Z natě nebo květu je možno připravovat jarní čajový nápoj. Čaj má příjemnou chuť a lehce načervenalou barvu.