NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  VŠEDOBR.
Imperatoria ostruthium, všedobr horní

Popis.
Vytrvalá bylina až 1 m vysoká s kroužkovaným, krátkým, hlízovitým oddenkem asi 1 cm tlustým s tenkými oddenkovými výhonky. Zejména zjara obsahuje hojně bílého hořkého mléka, které na vzduchu žloutne.
Lodyha je jednoduchá, dutá a rýhovaná, nahoře chudě větvená. Listy jsou 10 - 35 cm velké, jednoduše nebo dvojitě trojčetné, složené z vejčitých lístků a úkrojků nestejně pilovitých. Květy, sestavené v bohaté okolíky, jsou bílé. Plody (dvojnažky) má vejčité, smáčknuté a křídlaté. Rostlina páchne po mrkvi nebo celeru. Kvete od června do srpna.

Výskyt.
Všedobr je rozšířený v celé Evropě. Roste na sutinách, v křovinách, v kosodřevině a na horských loukách. U nás se pěstuje v zahradách.

Užívaná část.
Oddenek (Radix imperatoriae), někdy nať (Her-ba imperatoriae).

Sběr a úprava.
Oddenek se sbírá buď na podzim, v září a říjnu, nebo časně zjara před rozkvětem. Omyje se pokud možno rychle a ve stínu usuší. Při umělém teple nemá být teplota vyšší než 40°. Droga má ostře aromatický pach a nahořkle palčivou chuť. Snadno vlhne a pak je obyčejně napadena hmyzem.

Účinné látky a působení.
Obsahuje hlavně silici (průměrně 1 %), kromě většího počtu kumarinových látek (např. oxypeucedaninu, imperatorinu aj.), kterých je jen malé množství, a dále třísloviny.
Působí diureticky, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a zvyšuje chuť k jídlu. Větší dávky způsobují otravu.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako stomachikum a diuretikum (jednou denně 1 polévková lžíce řezané drogy na půl litru vody). Užívá se při nechutenství a při žaludečních a střevních chorobách. Dobrý vliv všedobru je znám při chorobách ledvin a močových cest i jako pomocný lék při cukrovce. Užitím i účinkem se poněkud blíží andělice.