NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  YZOP.
Hyssopus officinalis, yzop lékařský

Popis.
Polokřovitá, vytvrvalá bylina, bohatě větvená. Dolní část natě dřevnatí. Čtyřhranné, až 50 cm vysoké lodyhy mají listy skoro přisedlé, čárkovitě kopinaté, celokraj-né s okrajem podvinutým. Jsou 1 - 3 cm dlouhé a 0,2 - 0,8 cm široké, lesklé, kožovité, tupě špičaté, obyčejně téměř lysé. Z úžlabí horních listů vyrůstají bohaté lichopřesleny pyska-tých květů, podepřených čárkovitými listenci. Tvoří vrcholové jednostranné klasy. Trubkovitý, červenofialový kalich je pětizubý. Koruna je fialová, zřídka růžová nebo žlutavě bílá, dvoupyská, obsahuje dlouhou čnělku, dvouklanou bliznu a tyčinky, které vyčnívají z korunní trubky. Plod je tvrdka. Kvete od července do září.

Výskyt.
Je domácí ve Středozemí a ve střední Asii. U nás se pěstuje v zahradách, místy i na polích, někdy též zplaňuje.

Užívaná část.
Nať (Herba hyssopi).

Sběr a úprava.
V červenci a srpnu se sbírá yzopová nať bez dolní dřevnaté části. Suší se celkem dobře ve stínu přirozeným teplem. Při umělém sušení nemá teplota překročit 35° (siličná droga). Má kořenitě kafrový pach a hořkou chuť. Může se za sezónu sklízet i dvakrát.

Účinné látky a působení.
Nať obsahuje 0,5 - 0,9 % silice s hlavní složkou pinokamfenem (50 %), pinenem, sesquiterpenem aj. Kromě toho obsahuje flavonový glykosid hesperidin a diosmin a průměrně asi 8 % tříslovin.
Působí podobně jako šalvěj proti pocení. Podporuje trávení. Proti kašli se užívá ve směsi s anýzem a fenyklem. Silice ve větších dávkách může vyvolat křeče.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako expektorans, stomachikum, antihid-rotikum (l čajová lžička drogy na šálek vody, 2 šálky denně), při chronickém bronchiálním zánětu, astmatu, kašli, nadýmání, chronickém střevním kataru a pro povzbuzení chuti k jídlu.
Zevně slouží jako dezinficiens, a to jako kloktadlo při zánětu hrtanu a mandlí.

Poznámka.
Někdy se yzop používá jako koření do polévek a omáček a také jako aromatická látka v likérnickém průmyslu.