NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ZEMĚDÝM. Fumaria officinalis, zemědým lékařský, †(jedovatý)

Popis.
Jednoletá až 30 cm vysoká, modrozeleně ojíněná bylina s dutou, hranatou, bohaté odspodu rozvětvenou a listnatou lodyhou. Listy má světle zelené, řapíkaté, dvakrát jemně zpeřené, s lístky rovněž řapíčkatými, zpeřeně a dlanitě dělenými v čárkovité úkrojky. Květy jsou trubkovité, s ostruhou až 8 mm dlouhou, sestavené do jednoduchých řídkých hroznů. Barvu mají světle až nachově červenou. Ostruha je na špičce tmavá. Plody dozrávají v ledvinovitě kulovité, až 2,5 mm široké nažky. Kvete od dubna do října

Výskyt.
Je rozšířený v Evropě a v Asii. U nás se vyskytuje jako plevel v obilí, okopaninách, v zahradách a podle cest.

Užívaná část.
Nať (Herba fumariae).

Sběr a úprava.
V květnu až červenci se sbírá kvetoucí nať i s kořenem, který potom odstraníme. Suší se pokud možno rychle ve stínu v tenkých vrstvách bez obracení, někdy se zavěšuje ve svazcích na motouzu. U správně sušené drogy musí být zachována původní barva. Droga je bez pachu, chuti nahořklé, poněkud slané. Původní nepříjemný pach rostlina sušením ztrácí.

Účinné látky a působení.
Obsahuje toxické fumarové alkaloidy (protopin aj.), hořčinu a jiné dosud málo známé látky.
Působením na hladké svalstvo urychluje střevní peristaltiku a současně má diuretický a choleretický účinek. Napomáhá látkové výměně. Příznivě ovlivňuje činnost žaludku, osvědčil se také při poruchách žluč-níku. Ve větších dávkách může způsobit ochrnutí dýchacího centra.

Užití.
Vnitřně v nálevu slouží jako laxativum, mírné diuretikum a choleretikum (2 čajové lžičky - 2,5 g řezané drogy na 2 šálky vody denně) při žlučníkových a jaterních nemocech, žaludeční dyspepsii, při zácpě a při chorobách se zvýšeným zadržováním vody v těle. Může se užívat jen na lékařský předpis.
Zevně v obkladech nebo koupelích při kožních vyrážkách, ekzémech a hemoroidech (obvykle s listem vlašského ořechu).
Kyselina fumarová z obsahových látek zemědýmu působí podle nových výzkumných zjištění příznivě při okysličovacích pochodech v organismu.

Poznámka.
Někdy se užívala čerstvá šťáva zemědýmu společně s pampeliškou. Ve starém lékařství se považoval za drogu povzbuzující vyměšování. Kromě zemědýmu lékařského roste u nás dalších 5 druhů tohoto rodu velmi si podobných, např. zemědým Vaillantův (Fumaria Vaillantii Lois.), vytrvalá bylina rostoucí na polích a podél cest Obsahuje alkaloidy a dosud neznámou prchavou narkotickou látku.