NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ZIMOSTRÁZ.
Buxussempervirens, zimostráz vždyzelený, †(jedovatý)

Popis.
Z parků známý trvale zelený keřík až l m vysoký s krátkými větvemi. Listy jsou bez paiistů, okrouhle vejčité, kratičce řapíkaté, většinou vstřícné, kožovité, na okraji slabě ohrnuté a barvy bledězelené. Květy jsou velmi drobné, zelenavě žluté a mají sucho-mázdřité okvětí; tvoří úžlabní klubíčka. Střed každého klubíčka zaujímá nejčastěji květ pestíkový, ostatní jsou prašníkové. Plod je třípouzdrá tobolka. Kvete v březnu a dubnu.

Výskyt.
Je původem z jižní Evropy, kde dorůstá výšky až 8 m. U nás se pěstuje v parcích, v zahradách a na hřbitovech.

Užívaná část.
List (Foliům buxi sempervirentis).

Sběr a úprava.
List se sbírá na jaře a v létě sdrhováním. Suší se ve stínu. Umělá teplota nemá překročit 45°. Droga je bez pachu a chutná nepříjemně hořce.

Účinné látky a působení.
Listy i kůra obsahují z alkaloidů především buxin (buxein), kromě toho silici a třísloviny. V poslední době se ze zimostrázu izolovalo větší množství dalších zajímavých alkaloidů, které vykazují hypotenzívní účinnost. Byly stanoveny sumární vzorce 7 alkaloidů a označeny A - D a L - M. Byla také vyřešena struktura bux-taninu. Buxus je podroben soustavnému výzkumu a zkouší se hlavně jeho hypotenzivní účinek a antibakteriální působení. Droga působí i mírně protihorečnatě.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako febrifugum a dezinficiens (půl čajové lžičky řezané drogy na šálek vody) při zvýšených teplotách a horečnatých zánětech žlučových a močových cest Zevně se také aplikuje při kožních vyrážkách, dně a revmatismu.

Poznámka.
Dříve se droga užívala jako náhražka chininu. Listovou drogou zimostrázu se někdy falšují listy medvědice léčivé. Otrava zimostrázem jako jedovatou bylinou se projevuje zvracením, kolikovitými bolestmi, průjmem a dusností. V konečném stadiu se objeví křeče. Droga se má používat pod lékařským dohledem.