NÁVRAT DO REJSTŘÍKU BYLINEK
Poslední aktualizace 06.10.2022
  ZLATOBÝL.
Solidago virgaurea, celík zlatobýl

Popis.
Je to vytrvalá bylina s krátkým oddenkem a přímou, až 1 m vysokou, v oblasti květů se rozvětvující rýhovanou lodyhou. Lodyha je dole zpravidla nafialovělá.
Listy jsou řapíkaté i bez řapíku, střídavé, eliptické a pilovité. Květní úbory jsou sestaveny v hroznovitá květenství. Mají víceřadý zákrov z čárkovitě kopinatých listenů, řadu jazyko-vitých květů a obojaké květy v terči. Úbory jsou vonné, zlatožluté. Plod je chlupatá až 4 mm dlouhá nažka. U nás roste ve dvou plemenech. Kvete od srpna do října.

Výskyt.
Zlatobýl je rozšířený v Evropě, Asii a Severní Americe. U nás je dost hojný ve světlých lesích, na slunečných svazích a na suchých skalách od nížiny do hor.

Užívaná část.
Nať (Herba virgaureae).

Sběr a úprava.
Sbírá se v době květu rostliny seřezáváním a suší se ve svazečcích zavěšená ve stínu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 40°. Droga je bez pachu a má svíravou chuť.

Účinné látky a působení.
Až dosud jsou známy saponiny, silice, hořčina, tříslovina, flavonové barvivo a amid kyseliny nikotinové. Pozoruhodné je, že ve vegetačním období zůstává obsah silice jednotlivých rostlinných orgánů, vyjma podzemních částí, skoro konstantní, ale po odkvětu klesá. Obsah saponinů kolísá podle místa (světlo, stín) a denní doby. Obzvlášť velký je u rostlin ve stínu. Při skladování silice podstatně ubývá.
Droga působí diureticky, protizánětlivě a urychluje hojení ran.

Užití.
Vnitřně v nálevu jako diuretikum (1 - 2 polévkové lžíce řezané natě na šálek vody) při chronických nemocech ledvin, sníženém vylučování vody z organismu, při poruchách látkové výměny, zvětšení prostaty a dále jako stavící prostředek při průjmech.
Zevně slouží jako adstringens a antiflogistikum v koupelích a obkladech při špatně se hojících a hnisavých ranách. Někdy se užívá i čerstvá nať, hlavně listy a kořen, který je ze všech rostlinných částí nejúčinnější.

Poznámka.
Při zvětšení prostaty se používá zlatobýl jako základní droga v čajové směsi s natí hluchavky, komonice, srdečníku a vřesu.
Zlatobýl bývá falšován natí celíku obrovského (Solidago gigantea Ait) nebo celíku kanadského (Solidago canadensis L), které se pěstují jako okrasné rostliny v zahrádkách.
V poslední době se věnuje celíku zlatobýlu velká pozornost jako význačnému diuretic-kému prostředku.