NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.

CO MĚ ZAUJALO NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA č.3

Vloženo 21.10.2022

1. Zastupitelstvo se konalo opět v kině, ale je třeba říci, že od minulého přenosu došlo k docela významnému zlepšení, konkrétně:
-byla přidána přední kamera, která zabírala Zastupitele zepředu, takže bylo docela dobře vidět na jejich vystoupení i hlasování.
-osvětlení zepředu se zlepšilo
-promítané informace jsou vidět celé
-ovšem můj názor, že v klasické zasedačce s uspořádáním do "podkovy" by to bylo lepší přetrvává.


2. Došlo ke změně složení Zastupitelstva. Pana Hylského nahradil pan Dostál. Nebudu tuto změnu komentovat.
Takže nové rozložení vlády v našem městě je následující:

3. Kino.
Bude se to jmenovat zřejmě "Kulturní centrum". Takže místní budou vědět o co jde (tj. vlastně "jen" rekonstrukce kina).
Návštěvníci našeho města možná budou muset opravit své očekávání.
V diskuzi všichni ocenili vybranou variantu jako opravdu dobrou a nejlepší. Bohužel, my diváci na přenos jsme vlastně nevěděli o čem je řeč, vybraná studie zatím nebyla zveřejněna.
Ovšem ing. Zilvar vystoupil s námitkou, že dobré "Kulturní centrum" by mělo zahrnovat dostatečně veliký společenský sál pro konání běžných společenských akcí. Ve vítězné studii ovšem takový sál není.

Tuto námitku musím potvrdit, ani po rekonstrukci kina nebude naše město mít potřebný a moderní společenský sál s potřebným zázemím. Sokolovna to nemůže poskytnout a nic jiného v podobné velikosti tu není.
Bylo vysvětleno, že požadavek na velký společenský sál nebyl v zadání.

Takže je třeba do rozvojových cílů určitě zahrnout k tomu "Kulturnímu centru" vybudování "Společenského centra" odpovídajícího 21. století.
A kde by něco takového mohlo být?
Napadají mě následující místa - prostor kasárna, prostor okolí hotelu Metuje (pokud tam bude hotel).
Ovšem řešit by se to dalo i v tom "Zlatém trojůhelníku", pokud by se navrhlo jeho řešení jako celku. Na severní strané kina by mohlo být vícepodlažní parkoviště částečně pod úrovní terénu (jiným než vícepodlažním se parkování v této oblasti nedá vyřešit) a nad ním jako vrchní nástavba ten společenský sál napojený na ten rekonstruovaný objekt kina. Rozvojové cíle se nemusí řešit najednou, je možné postupovat etapově. Ale musí existovat konečný cíl, ke kterému se chceme dopracovat. Cílové řešení toho celého "Zlatého trojúhelníku" ovšem stále neexistuje. Věřím, že nástupem nového vedení našeho města, které chce k řízení rozvoje používat "Projektové listy" nového "Strategického plánu rozvoje NMNM 2021", to dosavadní docela "zmatečné" řízení rozvoje našeho města skončí, stejně jako skončilo to minulé vedení.


4. Jednací řád.
Byl schvalován nový "Jednací řád ZM". Mě v této oblasti zajímá, zda bude jmenovitě zveřejňováno hlasování v Zastupitelstvu. V novém jednacím řádu jsem našel sdělení, že hlasování bude veřejné. Také tam je informace o přechodu na elektronické hlasování (v jednom z následujících bodů jedenání ZM byl odsouhlasen nákup toho elektronického hlasování). Ovšem nikde jsem se nedočetl, zda bude "veřejné hlasování", které je i dnes a kdo sleduje přenos ze Zastupitelstva, tak to může vidět, tak zda toto "veřejné hlasování" bude zveřejněno jmenovitě např. v zápisech ze ZM nebo nějak jinak. To samozřejmě předpokládám. Tak uvidíme.

Níže uvádím výňatek z nového "Jednacího řádu ZM", týkající se hlasování:


6.ZM hlasuje veřejně, tajně se hlasuje, pokud si ZM tento způsob určí hlasováním.
7.Veřejně se hlasuje elektronickým hlasovacím zařízením. Člen ZM se před zahájením zasedání ZM do elektronického hlasovacího zařízení stanoveným způsobem přihlásí. Za přítomného při hlasování se považuje člen ZM, který je v době vymezené pro hlasování prostřednictvím elektronického hlasovacího zařízení přihlášen.
8.Člen ZM hlasuje v pořadí pro návrh, proti návrhu, zdržel se hlasování tak, že v době vymezené pro hlasování stiskne příslušné tlačítko hlasovacího zařízení. Rozhodující pro součet hlasů jsou údaje z hlasovacího zařízení.
9.V případech, kdy elektronické hlasovací zařízení není možné použít, se veřejné hlasování provádí zdvižením ruky. Hlasuje se v pořadí pro návrh, proti návrhu nebo se lze hlasování zdržet. V tomto případě bude hlasování u jednotlivých členů ZM jmenovitě zaznamenáno.
10.Tajné hlasování se provádí vložením hlasovacího lístku do předem připravené zalepené schránky.


5. Rozpočet.
K rozpočtu se rozjela docela široká a pro mě docela jednostranná diskuse. Jednostranná proto, že někteří opoziční zastupitelé se snažili uplatňovat připomínky k některým částkám, navrhovali "pozměňovací návrhy", dlouze se diskutovalo o vhodnosti koupaliště u Metuje atd. Docela pikantní je na celé věci skutečnost, že ti, co prováděli tyto "obstrukce", byli z řad bývalé koalice, která zde vládla řadu let a nedokázala zajistit rozvoj města na potřebné úrovni. Myslím si, že novému vedení našeho města je třeba dát čas cca půl roku, než budeme moci udělat první hodnocení, zda to umí dělat opravdu lépe než ti, co odešli. V to já pevně věřím. Ovšem jak to vypadá, od některých členů současné opozice nelze očekávat smířlivý a tvůrčí přístup ke spolupráci se současným vedením.
Naštěstí, nic z jejich včerejších návrhů se jim nepodařilo prosadit. A nový rozpočet byl schválen v navržené podobě.

Doplnění z 26.12.2022:
Byl zveřejněn schválený rozpočet našeho města na rok 2023.

Co mě osobně potěšilo je skutečnost, že se ve výdajové části rozpočtu 2023 objevila položka týkající se obchvatu. Podrobnosti najdete v Novoměstském kurýry, část obchvat.


Tak to je souhrn mých postřehů ze včerejšího Zastupitelstva č. 3.

Jindřich Buchal.

l