NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.

VZPOMÍNKA NA STAVOSTROJ

Vloženo 20.11.2023

Na fotografii výše jsou pánové a dáma - zleva: Fišar, Lokvenc, Bernard, Novotná, Novák, Grim, Dusílek (bývalí pracovníci OTS Stavostroj).

Samozřejmě, v OTS dělala řada dalších pracovníků. Na fotkách níže se někteří objevují.
Fotografie výše vznikla náhodou, když jsem se stavil na pivo "U Kozů". Je to sestava pracovníků OTS (Obchodní technické služby) Stavostroj, kteří se už řadu let jednou měsíčně scházejí na "pokec".
Slíbil jsem, že fotku dám na "Kurýra" s nějakým komentářem. Ovšem, po zamyšlení jsem začal vzpomínat. Ve Stavostroji jsem pracoval od dubna 1968 do května 2003. A mám na tu dobu samozřejmě řadu vzpomínek.
A musím přiznat, že to jsou vzpomínky vesměs příjemné. Smutné ovšem je, že řada spolupracovníků a kamarádů dnes už nežije. Rozhodl jsem se, že tu vzpomínku na Stavostroj roztáhnu "doširoka".

Sáhnul jsem do mého archivu a použil jsem dva prospekty, které Stavostroj vydal. Také mám řadu fotografií - tak jsem některé vybral. Podívejte se. V roce 1989 měl Stavostroj cca 2300 zaměstananců a byl významným strojírenským podnikem celostátního významu, který exportoval do řady zemí. Významná byla i jeho výroba pro armádu. Od roku 1950 do roku 1989 se počet obyvatel v našem městě zdvojnásobil (na cca 10500), spoluprací podniků ve městě (Stavostroj se podílel nejvíce, byl největší, spolupráce s městem byla intenzivní) vznikla řada nových objektů (zimní a letní stadion, sídliště Malecí, sídliště rodinných domků "Na Františku" i v Krčíně, nové kino, nové koupaliště, u letniho stadionu rehabilitační zařízení se saunou a bazénem, tenisové kurty nad Sokolovnou, hotel Metuj a rekonstrukce Rambouska, rekonstrukce domů na náměstí, výstavba smuteční síně, autobusové stanoviště u Rychty, řada bytových domů ve městě atd. A ve městě se rozjely festivaly filmové veselohry.
A nutno dodat, že v množství pracovních i městských kolektivů docela významně fungovalo společenské, sportovní i kulturní vyžití. Ještě dnes jsou na zdi bývalého klubu podpisy desítek předních umělců, kteří město navštívili.
K rozvoji města nesmazatelně přispěl tandem Daněk (ředitel STA) - Červený - předseda MěNV).

A tak si na ten Stavostroj a jeho výrobky zavzpomínejme společně.

Nejdříve přehled výrobků:

A ještě se podívejte, jak se Stavostroj ve své době prezentoval:

A na závěr jsem zapátral ve svém fotografickém archivu a vybral několik dalších fotek:

A to je konec mého vzpomínání. Ale - že ten Stavostroj byla HVĚZDA na strojírenském nebi! A jeho pracovníci mistři svého oboru.
A byla i sranda.

Níže ještě dvě fotky. Opravdu to "holkám a klukům" slušelo.

A "bonbónek" nakonec - pracovníci odbytu, kteří to všechno prodávali (obdržel jsem e-mailem, nešlo víc vylepšit):

Jindřich Buchal.