NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA. |
INFORMACE OD NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA, JAK TO DOPADLO V ZASTUPITELSTVU Vloženo 13.9.2024 |
Komentář Novoměstského kurýra: Opozice přinesla návrh, že architekt Dědek je ochoten koupit tu budovu kasáren a předělat ji na byty. Proběhla obsáhlá diskuse, nejdůležitější bylo vystoupení pana místostarosty, kde jasně a srozumitelně vysvětlil, jak komplikované, zdlouhavé a nákladné by bylo v současné době měnit rozhodnutí z "bourání" na "nebourání" a rekonstrukci na byty. Takže - bude se bourat. Bylo odhlasováno. A začne se s největší pravděpodobností ještě letos. Zajímavý byl názor vedení města, že výstavba bytů městem by byla nejlacinější. Já považuji za významnou opakovanou připomínku ing. Zilavara, že je třeba najít cestu k družstavní výstavbě. Informace o družstevní výstavbě padla už nejméně před půl rokem, zatím nebylo sděleno zda se tato možnost nějak v našem městě posunula k realizaci. Přitom v nedaleké Dobrušce už obsadili prvních 55 bytů a je o tento způsob výstavby další zájem. Doporučuji vedení našeho města - ale i zastupitelům - se podívat na město Hanušovice, kde tento způsob výstavby s možností získat byty pro "družstevníky" později do vlastnictví ohromně doporučují. Příslušný článek jsem nedávno umístil do "Kurýra" - viz "Výstavba v našem městě", kolonka "Kasárna" - datum 8.8.2024. Takže asi není pravda, že byty postavené městem jsou nejlacinější. Jen připomenu, že naše město vlastní cca 290 obecních bytů a na jejich modernizaci nemá dost peněz. A jak se změní nájem, pokud k modernizaci dojde, jsem nezkoumal. Jindřich Buchal. |
OPOZICE V NOVÉM MĚSTĚ NAD METUJÍ INFORMUJE Vloženo 08.09.2024 Úvodní slovo Novoměstského kurýra: Nedávno jsem dostal nabídku, zda nechci uveřejňovat informace, které začali vydávat opoziční Zastupitelé v našem městě. Protože opravdu nemám žádný důvod ignorovat názory, které jsou slušné, věcné a určitě i do značné míry tvůrčí - a vztahují se k důležitým otázkám a dění v našem městě - je to především rozvoj našeho města - začínám tedy některé ty názory opozice, které budu považovat za významné, uveřejňovat v samostatné rubrice "Vybrané aktivity a informace opozičních zastupitelů". Pod podkladem níže jsou uvedena jména všech 10 opozičních zastupitelů, kteří, protože byli zvoleni, zastupují nemalou část občanů našeho města. A to nelze brát na lehkou váhu. Veliká výhoda "Novoměstského kurýra" je v tom, že zde všechno zůstává "zakonzerváno" dokud tyto stránky budou existovat. Rozhodl jsem se i proto, že systematické informace od Koalice, vztahující se k těm důležitým otázkám, jako je rozvoj města, docela postrádám. Za "systematické" informace považuji takové, které se opakují v pravidelných intervalech a mají stejnou strukturu, aby se dalo jednoduše posoudit pokud se seřadí za sebe, jak se řešení posununuje ke konečnému cíli. Uběhl například rok od poslední informace o plnění "Strategického plánu rozvoje našeho města 2021". Od jeho vzniku už dvakrát, naposled loni v září, vydalo vedení města informaci o jeho plnění po jednotlivých bodech (je jich 38). Poprvé to vydalo ještě "staré vedení", podruhé už "nové vedení". Tak jsem velmi zvědav zda bude a jak bude vypadat to třetí roční hodnocení plnění toho Strategického plánu rozvoje NMNM. Je opět měsíc září. Toto roční zveřejňování například považuji za "systematické" a mělo by být samozřejmé. Druhá rovina pro pravidelné zveřejňování je informace o plnění "Programového práhlášení" vedení města. Ona existují už dvě "Programová prohlášení" ALE zkuste je najít na stránkách města. A tak jistě neuškodí, že opozice se ujala otevřeného zveřejňování jejich názorů na stav některých věcí, že zveřejňuje své názory, které ne vždy souhlasí s rozhodnutími úřadujícího vedení a názor zapadne neschválením křehkou většinou v Zastupitelstvu. U NÍŽE UVEDENÉ INFORMACE S NÁZVEM "OPONOVÁČ - novoměstský opoziční zpravodaj" - zajistili na konci uvedení opoziční zastupitelé rozdání do schránek občanů města. Budoucnost ukáže, kudy měla vést ta "správná cesta". Možná, že na nápravu ale už bude pozdě. A tak opoziční názory je třeba vnímat s plnou vážností a velmi zodpovědně je hodnotit. Nějaká "stranická" řevnivost sem určitě nepatří. A tak doufejme, že vztahy v Zastupitelstvu budou opravdu věcné a tvůrčí, ve prospěch nás všech, občanů tohoto města. Zatím to tam tak bohužel nevypadá. Další Zastupitelstvo bude ve čtvrtek 12.9 2024, bude opět videopřenos, tak uvidíme. Jindřich Buchal. |
Komentář Novoměstského kurýra: Tak toto jsou body, o kterých se zřejmě bude jednat na příštím Zastupitelstvu. Uvidíme, jak to dopadne. Jindřich Buchal. |