NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA. |
NÁVŠTĚVA KRKONOŠ Vloženo 29.9.2024 Tak nějak "zničeho nic" nás napadlo zajet si do našich oblíbených Krkonoš, konkrétně Velká Úpa a okolí. Podívejte se na několik fotek a doplňující komentář. Ubytovali jsme se v penzionu "Tetřívek" ve Velké Úpě. Byli jsme tam od pátečního odpoledne do neděle dopoledne. Důvod byl jednoduchý . Tetřívek jsme znali od našeho "útlého mládí". Podrobněji vysvětlím na konci této fotoreportáže. Toto je chalupa, odkud jsem začal chodit do první třídy ve Velké Úpě. |
|
|
Komentář Novoměstského kurýra: Tak nyní podrobnější komentář. V té chalupě, co je výše na obrázku na osamnělé louce v lese jsme bydleli od léta 1947 do září 1948. Je to tzv. "Pecká samota", jinak Pec č. 1. Dole ve Velké Úpě bydlela naše babička a teta. Do Velké Úpy jsem začal chodit do první třídy, ale bylo jasné, že v zimě by to nešlo. Odstěhovali jsme se v září 1948. Do té první třídy jsem tam chodil jenom týden. Samozřejmě do Velké Úpy, později do Pece jsme velmi často jezdili a tak se naučili docela slušně i lyžovat. V šedesátých letech, jsme už jako "študáci", chodili do "Tetřívka" na "Vídeňskou roštěnou", mohli jsme si to občas dovolit, stála tehdy cca 12,50 Kčs. V roce 1968 jsme zajeli k babičce v zimě s mou budoucí ženou Evou a samozřejmě, zašli jsme i do "Tetřívka". Takže "Tetřívek" byla naše oblíbená hospoda. Nyní "Penzion Tetřívek". Mohu jeho současný servis zcela jednoznačně doporučit. Byli jsme tam s bráchou a našimi drahými polovičkami. Vymysleli jsem si v sobotu "procházku" ke Kolínské boudě a zpět. Nakonec po zralé úvaze jsme se nahoru nechali vyvézt taxíkem. Velmi dobrý nápad. Cestou do Pece jsme se zastavili u té naší chalupy, co jsme bydleli. Mimochodem jsem zjistil, že v 82 letech, je to poněkud složitější, chodit po horách. Ale výborná vzpomínka na mládí a prohlídka starých známých míst. I když město Pec pod Sněžkou se hodně změnilo, s tou podobou v padesátých letech už opravdu nemá nic společného. Ale ty kopce jsou pořád stejné. Milé Krkonoše. A na závěr přidávám jednu současnou "panorama fotku" Pece pod Sněžkou. Jindřich Buchal. |