NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ STAVÍ V NOVÉM MĚSTĚ NAD METUJÍ

Vloženo 04.12.2024

Zdroj článku: U nás v kraji - prosinec 2024.

Přiznám se, že mě překvapila zmíněná lokalita "HRADČANY". Původně jsem si myslel, že to je omyl a že se informace týká výstavby v lokalitě "KASÁRNA". Dodatečně ovšem jsem dostal informaci, že se novinový článek týká opravdu lokality "HRADČANY".
Znamená to tedy, že KRAJ připravuje další výstavbu na velmi cenném území našeho města, které sice vlastní, ale mám zafixovanou informaci, pokud se nepletu, že to co tam dnes KRAJ má (nějakou malou školu), přestěhuje do bývalého "ŠTÁBU" v lokalite "KASÁRNA" po jeho rekonstrukci a že "HRADČANY" by mohly být vráceny našemu městu.

V roce 2021 dokonce tehdejší místostarosta ing. Hovorka jednal na KRAJI o možnostech vrácení lokality "Hradčany" Novému Městu - podobně jak např. bylo vráceno Městu ne tak dávno cca 70% území lokality "Kasárna". Takže tehdy mělo Město snahu lokalitu "Hradčany", jistě z rozumných důvodů, získat zpět do vlastnictví. Současné vedení už tento zájem nemá?

Lokalita "HRADČANY" je pro naše město velmi významná i z hlediska velké plochy pro případné využití městem - např. parkoviště pro rekonstruované údolí v souvislosti s LAM a další možnosti využití pro zvýšení turistického ruchu a postupné rekultivaci celého toho údolí Metuje.
Myslím, že by vedení našeho města mělo co nejdříve vysvětlit, co se to děje a zda s takovou výstavbou bude souhlasit, nebo dokonce už odsouhlasilo. Je to přece katastr města.
A je velmi na pováženou, že se tak významnou informaci musíme dozvědět z novin!!! Nebo KRAJ o této věci s Městem ještě nejednal? A už snad projektuje?
Ještě připomenu, že převodem středních a učňovských škol pod Kraj v minulosti, získal Kraj významný majetek v našem městě na atraktivních místech. Konkrétně:
- lokalitu Hradčany
- lokalitu Králíček
- hotel Merkur na náměstí
- strojní průmyslovku
- učiliště na Malecí

Kromě toho Kraj získal území "Kasárna" v souvislosti s rušením kasáren

To vše převodem na základě zákona. Takže požadavek Města na vrácení rovněž převodem je legitgimní. Zejména, když nemovitost není užívána k účelu, pro který byla převedena na Kraj. Což zřejmě tehdy bylo školství. To ovšem jsou otázky pro právníky.

Jindřich Buchal.

V lokalitě "Kasárna" jsem vyfotografoval současný stav výstavby sociálního objektu KRAJE. Podívejte se.

Komentář Novoměstského kurýra:
V příštím roce má být hotovo.

Přejme si, aby stejně rychle nastoupila ta bytová výstavba na zbývajících "kasárenských" plochách.

Jindřich Buchal.