NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA. |
V NOVINÁCH "U NÁS V KRAJI" (leden 2025) BYL UVEŘEJNĚM NÁSLEDUJÍCÍ ČLÁNEK Vloženo 09.01.2025 |
Komentář Novoměstského kurýra: Zajímavé, další text na tuto událost navazuje. Ovšem musím zmínit ještě jednu zřejmě související informaci, kterou včera odvysílala ČT24. Podívejte se níže. |
INFORMACE ČT24 DNE 8.1.2025
Ještě přidávám zvukový záznam z odvysílaného videa: Tak uvidíme, jak ten "náš" případ "HRADČANY" vlastně dopadne. Jindřich Buchal. |
V NOVOMĚSTSKÉM ZPRAVODAJI č.1/2025 BYL UVEŘEJNĚN ČLÁNEK
O NOVÉ VÝSTAVBĚ V NAŠEM MĚSTĚ Vloženo 08.01.2025 Ten článek si zde dovoluji přetisknout: Drobné připomínky: článek je pojednán jako rozhovor, ale není uvedeno s kým. Článek informuje o výstavbě v NMNM, ale není uvedeno kde. |
Komentář Novoměstského kurýra:
Níže jsem článek z novin "U nás v kraji" (prosinec) znovu uveřejnil (poprvé viz Aktuality v Kurýru 2024 prosinec). Je zřejmé, že článek v Novoměstském zpravodaji výše je v podstatě přetiskem toho článku níže. To samozřejmě mě vůbec nevadí, ovšem vadilo mi, že z novin (a ne od našeho města) jsme se prvotně dozvěděli z mého pohledu docela významnou informaci o výstavbě Kraje v našem městě na tak atraktivní lokalitě, jako jsou právě Hradčany. Připomínám, že lokalitu "Hradčany" vlastní KRAJ od doby, kdy střední školy a učiliště byly převedeny pod Kraje. Podívejte se na moje názory k této věci: Přiznám se, že mě překvapila zmíněná lokalita "HRADČANY". Původně jsem si myslel, že to je omyl a že se informace týká výstavby v lokalitě "KASÁRNA" (kde Kraj také staví sociální zařízení). Dodatečně ovšem jsem dostal informaci, že se novinový článek týká opravdu lokality "HRADČANY". Znamená to tedy, že KRAJ připravuje další výstavbu na velmi cenném území v našem městě, které sice vlastní, ale předpokládal jsem, že to co tam dnes KRAJ má přestěhuje do bývalého "ŠTÁBU" v lokalitě "KASÁRNA" po jeho rekonstrukci a že "HRADČANY" by mohly být vráceny našemu městu (někde jsem tu myšlenku zaregistroval). V roce 2021 dokonce tehdejší místostarosta ing. Hovorka jednal na KRAJI o možnostech vrácení lokality "Hradčany" Novému Městu - podobně jak např. bylo vráceno Městu ne tak dávno cca 70% území lokality "Kasárna". Takže tehdy mělo Město snahu lokalitu "Hradčany", jistě z rozumných důvodů, získat zpět do vlastnictví. Současné vedení už tento zájem zřejmě nijak neprojevilo. Lokalita "HRADČANY" je pro naše město velmi významná i z hlediska velké plochy pro případné využití městem - např. část plochy pro parkoviště pro rekonstruované údolí v souvislosti s LAM (s krátkým přístupem pro pěší zadem ke koupališti) ale i další možnosti využití pro zvýšení turistického ruchu při postupné rekultivaci celého toho údolí Metuje. A jistě by se to parkoviště pro LAM na tak rozsáhlý pozemek vešlo i za situace, kdy tam Kraj postaví to sociální zařízení (tři rodinné domky). Informace do Zastupitelstva a do veřejnosti pronikla až po otázce na posledním Zastupitelstvu, kdy už bylo vše "uvařeno". Jde přece o významné místo v katastru města, které by mohlo mít jiné využití, než o kterém bylo rozhodnuto. A je velmi na pováženou, že se tak významnou informaci musíme dozvědět (včetně Zastupitelů) z novin (prosincové vydání novin "U nás v kraji" - viz níže)!!! Ještě připomenu, že převodem středních a učňovských škol pod Kraj v minulosti, získal Kraj významný majetek v našem městě na atraktivních místech. Konkrétně: - lokalitu Hradčany - lokalitu Králíček - hotel Merkur na náměstí - strojní průmyslovku - učiliště na Malecí Kromě toho Kraj získal území "Kasárna" v souvislosti s rušením kasáren. Tam je také školní zařízení. (budova, pyramida, štáb, pozemky). Zhruba 70% původního území už Kraj městu nedávno předal. To vše Kraj získal převodem na základě zákona. Takže požadavek Města na vrácení rovněž převodem se mi jeví jako docela legitimní. Zejména, když nemovitost není užívána k účelu, se kterým byla převedena na Kraj. Což zřejmě tehdy bylo školství. A tak se lze jen obávat, co Kraj bude chtít vybudovat na těch místech, která u nás vlastní, pokud někdy tam skončí školství. Zejména - jak si níže můžeme poslechnout - "není žádná zákonná možnost města jak cokoli změnit". A tak Město souhlasilo (kde je zaznamenán ten souhlas, existuje nějaký zápis?). Tak KRAJ může realizovat na svých nemovitostech v našem městě cokoli a město musí souhlasit? Myslím si, že vždy je možné jednat, pokud chce město prosadit svůj zájem. Tolik tedy výraz mého zklamání, že město o lokalitu "Hradčany" nijak nebojovalo. Pozemky se např. dají vyměnit, jistě by se něco pěkného na jiném místě našlo. Nic proti výstavbě sociálních zařízení v našem městě Krajem. Na posledním prosincovém Zastupitelstvu otázka "Hradčany" padla - po tom novinovém článku. Z videa, které je volně přístupné na stránkách města, je zřejmé jmenovitě, kdo se ptal a kdo odpovídal. Ptal se pan Zilvar (zastupitel za Vize 22), odpovídal pan Korda (vedoucí oddělení rozvoje města), z mého pohledu se mi jeho odpověď jeví vůči Zastupitelům poněkud "příkrá". Vždyť Zastupitelstvo je nejvyšší rozhodovací orgán v našem městě!!!. Zaslouží si přiměřenou míru respektu. Mohl být uveden například odkaz na nějaký zápis, kde by se dalo dohledat kdo, s kým a s jakými závěry o těch Hradčanech s Krajem jednal. Posuďte sami. Poslechněte si níže uvedenou příslušnou část zvukového záznamu zveřejněného s videem ze Zastupitelstva. Město už diskusi neuvádí v zápise v plném znění, přestalo zveřejňovat i samostatný zvukový záznam. Po novu ale nechává přístupný videozáznam, ten je samozřejmě se zvukem. Tam pan Korda jmenovitě odpovídá. (V tomto smyslu byl upraven "Jednací řád ZM"). |
Ještě musím dodat: opravdu si nemyslím, že by Zastupitelé, a ostatně i občané, neměli dostávat důležité informace poprvé od vedení města a nemuseli je hledat v novinách. Jindřich Buchal. A na závěr přidávám fotografii pohledu na oblast Hradčan od Zázvorky, což je jedna z nejoblíbenějších a nejčastějších vyhlídek v našem turisticky atraktivním městě. |
A úplně na závěr nabízím pohled na plochy v majetku Kraje z Katastru. Je to cca 1 hektar včetně pozemků pod domy. A ten přístup vzadu k budoucímu koupališti z parkoviště, které by mohlo být na té přilehlé straně pozemků Kraje, je zcela zřejmý, stačilo by udělat krátký chodníček (viz čárkovaně). Posuďte sami - nestálo za to, bojovat alespoň za toto řešení? S Krajem snad máme docela dobré vztahy. A prostor k jednání snad stále není zcela uzavřen. Jindřich Buchal. |
VÝSTAVBA V LOKALITĚ "HRADČANY" Vloženo 20.12. 2024 |
Zdroj: "U nás v kraji" - prosinec 2024. Jindřich Buchal. |