![]() ![]() |
![]() |
NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA. |
CO MĚ ZAUJALO NA JEDNÁNÍ POSLEDNÍHO ZASTUPITELSTVA č.19 Vloženo 13.06.2025 |
1. Byl vypuštěn z jednání bod 2.8 týkající se žádosti Sportovního centra o příslib bezúročné půjčky a uvolnění finančních prostředků městem. Kompletní formulaci města pro tento bod před ZM najdete v Novoměstském kurýru v části Výstavba v našem městě - Sportovní hala. Důvodem vypuštění toho bodu z jednání ZM byly nedostatky v podkladech předaných městu, které si město nechalo zkontrolovat právníky.
2. V ZM byl předložen přehled gescí a kompetencí starosty a místostarosty v NMNM. Trochu překvapivě se tento podklad objevil až v druhé polovině volebního období. Ovšem je třeba sdělit, že v Organizačním schéma města je vyznačeno co patří k starostovi a co k místostarostovi. Upravený podklad Novoměstským kurýrem zde předkládám, je zajímavé takhle pohromadě vidět tu množinu činností a zodpovědností. A také posoudit, zda ty "gesce" a "zodpovědnosti" přinášejí v praxi potřebné a očekávané výsledky pro všechny vyjmenované oblasti. ![]() 3. Na dotaz, jak to vypadá s obchvatem a kdy bude ta navržená trasa - město odpovědělo, že trasa zatím není definitivně navržena, realizátor, firma AFRA v důsledku neznalosti některých místních specifik (!!!) předložila něco (nebylo řečeno co) co se musí opravit. Předpokládá se, že se výsledek veřejnost dozví na zářijovém Zastupitelstvu. Připomínám, že se předpokládalo, že výsledek bude už nyní v červnu. Toto zdržení si já vysvětluji jako výsledek nedostatečné komunikace s firmou AFRA ze strany města. Na otázku jak je to s vydáním změny č.8 Územního plánu, konkrétní termín vydání změny nebyl sdělen. Pouze, že na tom pan Kaplan pracuje. 4. Velká diskuse byla k akci LAM. Opoziční zastupitelé jednohlasně navrhovali snížení nákladů. Bylo sděleno, že se vedení města bude snažit dostat náklady na cca 80 - 85 mil. Také, že už jsou dohodnuty některé dotace (Berkovcová). Je zřejmé, že opoziční zastupitelé nesouhlasí s LAM jak je navrženo, někteří dokonce vůbec nesouhlasí s LAM s argumentací, že v okolí je míst na koupání dost. Docela mě překvapila informace, že veškerý rozdrcený materiál ze zbouraného kasárenského domu, který je dnes uložen v prostoru bývalých kasáren, bude převezen do prostoru LAM. ![]() ![]() Na závěr musím sdělit mé dojmy: Na minulé zastupitelstvo (25.4. - viz zvukový záznam na stránkách města), jsem raději vůbec nereagoval. Dnes na další zastupitelstvo už reaguji. Potvrdil se můj zesilující dojem naprosté nesmiřitelnosti koalice a opozice. Pokud to tak bude pokračovat, skoro se mi nechce věřit, že se to ještě do voleb v příštím roce nerozsype. Už se to "rozsypalo" jednou, zachránila to spolupráce s uskupením "Vize22". Spolupráce, nikoli koalice. Takže je to 9+2 proti deseti. Velmi křehká většina. Diskuse a i vystoupení hostů z řad občanů se "přiostřují". Někdy až za hranu slušnosti (viz to minulé zastupitelstvo). Škoda, že řízení toho zastupitestva se nedaří udržet dění v přijatelných mezích. Za takové atmosféry lze těžko mluvit o "tvůrčím potenciálu". Zákonitě se to musí projevit v dosažených výsledcích na konci volebního období. Ale nechci pesimisticky předvídat. Třeba se to zlepší. Jistě by to všechny, co sledují dění v našem městě, potěšilo. Jindřich Buchal. |