NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.
ROZHOVOR NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA S NOVOMĚSTSKÝM ZPRAVODAJEM A PODROBNĚJŠÍ INFORMACE

Vloženo 08.08.2025, doplnění 13.08.2025

Vracím se k mému rozhovoru s "Novoměstským zpravodajem" č.8/2025 prostřednictvím Mgr. Švandy.
Přiznám se, že jsem byl docela překvapen, když mě oslovili. Ale takovou nabídku jsem nemohl odmítnout.
Rozhodl jsem se zde přidat některé další podrobnosti, které se samozřejmě nevešly a které považuji za docela významné a bylo by škoda je nezmínit.

Nejdříve kopie toho rozhovoru:

NOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ BYLO V MINULOSTI VÝZNAMNÝM OKRESEM
Připomeňme si základní fakta.
Nové Město nad Metují bylo založeno roku 1501 Janem Černčickým z Kácova, který na ně poté přenesl všechna městská práva ze sousedního Krčína. Nově založené sídlo se tak stalo poddanským městem a rezidencí stejnojmenného panství.
V roce 1792 byla reformována městská samospráva do podoby regulovaného magistrátu.
Od roku 1850 se město stalo svobodnou obcí s volenou samosprávou, sídlem okresního hejtmanství a okresního soudu. Novoměstský okres byl zrušen roku 1942, znovu obnoven roku 1945 a v roce 1949 přičleněn k okresu Dobruška. Po další územně správní reformě v roce 1960 se Nové Město nad Metují stalo součástí okresu Náchod.
Níže jsem doplnil mapu okresu Nové Město nad Metují (1938). Pro mě docela překvapivá byla velikost toho okresu.

Kniha, která rozhodla, že jsem začal podrobně "zkoumat" obce původního novoměstského okresu.
Jak jsem uvedl v rozhovoru, byla to kniha s názvem "Nové Město nad Metují a jeho kraj", kterou vydalo město na začátku roku 1940. Tam doplnily informace o sobě i obce (ne všechny, už existovaly Sudety), které do toho okresu patřily. A tak jsem začal jednotlivé obce objíždět - zhruba každý měsíc jednu nebo dvě. Podrobně jsem je fotografoval a hledal dostupné informace o každé obci. V době internetu to nebylo tak složité. Stačilo to poskládat vedle sebe, doplnit mapami a těmi fotografiemi, přidat i mé dojmy a uspořádat v počítači. A byly knihy na světě. Je jich celkem šest. Níže je nabízím k nahlédnutí.

Ale nejdříve nabídnu tu knihu z roku 1940 - "Nové Město nad Metují a jeho kraj". Neodolal jsem - a převedl jsem ji do digitální podoby.
Podívejte se.

300 stránek

OTEVŘENÍ KNIHY

Přiznám se, ža tato kniha mě ihned, kdy jsem se k ní dostal, hodně zaujala. Obsahuje výborný popis Nového Města nad Metují z řady hledisek a od několika autorů.
Z celé té knihy vyzařuje veliká láska k městu i jeho kraji. Významná je i skutečnost, že kniha vznikala těsně před druhou světovou válkou, což bylo období smutné pro celý náš národ. O to více se dostávají do popředí díla popisující tu krásu, kterou zde máme a historii našeho národa - zde na příkladu Nového Města nad Metují a jeho života a krás.
A tak jsem se rozhodl tu knihu znovu udělat s použitím původní předlohy a zde ji předkládám v mém "Novoměstském kurýru" veřejnosti. Rozlišení je v internetové kvalitě, není určeno pro tisk, vyhovuje pro prohlížení v počítači nebo v TV.

A tady je těch šest knih s obcemi novoměstského okresu a ta sedmá s novoměstským zámkem:
Nutno zde sdělit, že zveřejněné knihy jsou ve stavu před podrobnou profesionální konečnou korekturou, takže určitě obsahují chyby, možná i nepřesnosti, které dosud nebyly odstraněny. Zatím chybí i rejstříky a obsahy. Proto prosím při jejich čtení o shovívavost. Uvítám i případná upozornění.
Rozlišení je v internetové kvalitě, není určeno pro tisk, vyhovuje pro prohlížení v počítači nebo v TV.

Kniha obsahuje obce:
Bačetín, (Sudín)
Bílý Újezd, (Hroška, Masty, Roudné)
Bohdašín (Bydlo, Rokol, Vanovka)
Bohuslavice
Bolehošť, (Bolehošťská Lhota, Lipiny)
Byzhradec
Bystré
Černčice
České Meziříčí, (Skršice, Tošov)
Deštné v Orlických horách,
(Jedlová, Plasnice)
Kniha obsahuje obce:
Dobré (Hlinné, Kamenice, Rovné)
Dobruška, (Běstviny, Domašín, Doly,
Chábory, Křovice, Mělčany, Miškov,
Paseky, Pulice, Spáleniště)
Dobřany
Chlístov
Janov (Tis) Jestřebí
Jílovice,
Kounov, (Hluky, Nedvězí, Rozkoš, Šediviny)
Kniha obsahuje obce:
Králova Lhota
Křivice
Ledce (Klášter nad Dědinou, Újezdec)
Libchyně
Mezilesí
Mokré
Nahořany (Dolsko, Městec,
Lhota-Doubravice)
Kniha obsahuje obce:
Nové Město nad Metují, (Krčín, Spy,
Vrchoviny)
Nový Hrádek, (Dlouhé-Rzy, Doly, Krahulčí)
Očelice, (Městec nad Dědinou)
Ohnišov, (Zákraví)
Kniha obsahuje obce:
Olešnice v Orlických horách
Opočno, (Čánka, Dobříkovec)
Osečnice
Podbřezí (Skalka), (Lhota Netřeba,
Netřeba, Přímy, Studánka, Škutina)
Pohoří
Provodov-Šonov, (Domkov, Václavice,
Šeřeč, Kleny)
Kniha obsahuje obce:
Přepychy
Přibyslav
Rohenice
Sedloňov, (Polom, Ošerov)
Semechnice, (Podchlumí)
Sendraž
Slavětín nad Metují
Slavoňov, (Blažkov)
Sněžné
Trnov, (Houdkovice, Malá Záhornice,
Záhornice, Zádolí)
Val, (Provoz)
Vršovka
Vysoký Újezd
Kniha obsahuje:
Historii zámku.
Fotografie exteriérů.
Fotografie interiérů.
236 stránek 392 stránek 188 stránek 340 stránek 314 stránek 464 stránek 210 stránek
OTEVŘENÍ KNIHY OTEVŘENÍ KNIHY OTEVŘENÍ KNIHY OTEVŘENÍ KNIHY OTEVŘENÍ KNIHY OTEVŘENÍ KNIHY OTEVŘENÍ KNIHY

V rozhovoru jsme se dotkli i silného rozvoje města mezi rokem 1950 až 1990
Zde je několik podrobností:

Seznam realizovaných akcí jsem vytvořil na základě informací z knihy Bohumila Dvořáčka - "Nové Město nad Metují - pohledy do minulosti", vydáné městem NMNM v roce 1998.

BR>

Zajímavá je studie řešení prostoru "Zlatý trojúhelník" vydaná v roce 1987:

A nakonec přidávám podpisy řady významných umělců, kteří navštívili naše město, a jejichž podpisy najdete na zdích i dnes v objektu bývalého "Sdruženého závodního klubu" a které jsem byl osobně vyfotografovat při příležitosti, kdy jsem pro Jiřího Marbacha vytvářel na počítači jeho knihu "Nadšenci", která velmi podrobně popisuje jednotlivé ročníky "Festivalů filmové veselohry" a také činnosti toho klubu. Tuto knihu si můžete vypůjčit v naší "Městské knihovně", doporučuji.

Ale neodolal jsem a níže vkládám tuto knihu - se souhlasem autora - celou do Novoměstského kurýra. Ta kniha si opravdu zaslouží pozornost.

NADŠENCI

240 stránek

OTEVŘENÍ KNIHY

Jindřich Buchal.