NÁVRAT
Březen 2012:
Rekapitulace a názory:
- Kalousek hledá další zdroje úspor, uvažuje i o zmrazení důchodů na 3 roky.
- krize na státních zastupitelstvích – odvolaný Rampula se vrátil, nejvyšší státní zástupce Zeman i ministr Pospíšil říkají: jen přes naši mrtvolu.
- studenti a profesoři vysokých škol v 9. týdnu chtějí vyjádřit veřejnými protesty naprostou nespokojenost s výtvory ministra školství Dobeše
- milosti pana prezidenta vyvolávají v některých případech velké rozpaky, zdá se, že se nevyhnul uznání protekcí známé své manželky
- doktoři jsou nespokojení s neplněním slibu ministra zdravotnictví o zvýšení platů o 10% v roce 2012 (první etapa 6,5%)
- množí se případy, kdy investoři přijdou díky podvodným makléřům (samozřejmě v rámci zákona) o své peníze
- v EU se tisknou miliardy dalších Euro
- pan Dvořák, nedávno odstoupivší ředitel pražského dopravního podniku se pochlubil, že za 7 let vydělal 50 milionů (asi dělal jako kůň)
- cena vajec závratně stoupá – ne všechny slepice smějí dodávat na trh
- začal proces s Bártou a spol. – groteska na druhou
- na Slovensku výrazně zvítězila sociální demokracie – bude vládnout sama
- ministr školství Dobeš povolil plzeňským právům pokračovat přes rozhodnutí akreditační komise
- nečekaně masové manifestace ve velkých městech na základě "Holešovské výzvy" proti vládě a prezidentovi.

A nyní několik mých poznámek.
Malé zamyšlení o pravdě. Je zajímavé, jak se různá hesla vztahující se k pravdě tahnou historií - husité věřili, že pravda zvítězí, na naší prezidentské vlajce je nápis "Pravda vítězí". Ale kde je skutečnost?
V širším pojetí by se asi dalo říci "spravedlnost zvítězí". Nebo "Boží mlýny melou pomalu ale jistě".
Ale opravdu, kde je ta skutečnost.
Některé absolutní pravdy platí zcela jasně - např.: zítra bude další den - to asi nikdo nebude zpochybňovat. Ale např. tvrzení: v ODS jsou nejlepší lidé našeho národa - s tím už řada lidí asi souhlasit nebude, nebude to považovat za pravdu - členové ODS ale (asi ne také všichni) to potvrdí a podepíšou jako jasnou pravdu - to byl jen jeden příklad.
Já to vidím tak, že platí pravda toho, kdo vládne, touto svou pravdou se řídí, tuto pravdu prosazuje.
Jestliže si třeba Kalousek myslí, že utáhnout lidem sociální vymoženosti je nutné pro ozdravení naší ekonomiky, tak se všemožně snaží to v praxi realizovat. A protože si zároveň myslí, že blahobyt naší země stojí na spokojenosti bohatých, tak se také při řízení finací podle toho chová.
Sociální demokraté si to nemyslí, mají jinou filozofii, která říká, že občané musí být spokojeni, že i podnikatelé musí být spokojeni ale že tato spokojenost musí být vyvážená a ne jít tvrdě do chudáků a zapomínat, že lidé vidí, že ti, kteří díky jejich hlasu se dostali do funkcí na základní povinnosti vůči občanům zapoměli a ostentativně a arogantně dávají na odiv svůj způsob života zbohatlíků, vyplácejí si nehorázné odměny a babička z Horní Dolní si už nemůže koupit ani vejce.
To mi připomíná historku z období francouzské revoluce, kdy se královna divila, že lid nemá chleba a poradila ať tedy jí koláče. Také jí to lid zanedlouho spočítal. To byly zdroje první revoluce, trpělivost lidu už došla na své hranice a dopadlo to tak jak to dopadlo.
Nebojí se dnešní vládci, že také trpělivost lidí i u nás má své hranice a že ty jejich výmysly, kterým říkají reformy by jim jednoho dne mohli vyhodit i s nimi z okna do pomyslného hnoje jako tomu bylo v historii?
Myslím si, že další vývoj na Slovensku bude do značné míry i pro nás inspirativní.
Bohužel u nás je na straně levice KSČM a s těmi se zatím nikdo dohromady dávat nechce. Ale už příští volby u nás mohou ukázat, že jejich parlamentní potenciál bude tak silný, že to bez nich už nepůjde.
A proč to tak může být? Protože dnešní pravicová koalice už tak znechutila velkou část naší veřejnosti, že raději bude volit komunisty. Ostatně zatím jedině komunisté procházejí s čistým štítem z hlediska korupce a zlodějny všeho druhu. I toho si lidé všímají.
A tak vám přeji příjemné a inspirativní čtení dalších článků, které se snažím vybírat z veřejně propíraných témat s cílem naznačit co je důležité a co by mohlo přispět ke správnému rozhodnutí při dalších volbách.
Snad už těch, co skočili na heslo "Přemluv dědu a bábu" a přivedli naši zemi do této smutné současnosti, bude co nejméně.

Jindřich Buchal.