NÁVRAT
Duben 2012:
Rekapitulace a názory:
- vláda ustála třetí pokus opozice o svržení vlády
- odbory vyhlásily celostátní protest proti vládě na 21.4.2012 s cílem zaplnit Václavské náměstí protestujícími lidmi
- odstoupil ministr školství Dobeš – prý na protest proti snížení rozpočtu jeho ministerstva
- na veřejnost se dostaly odposlechy zhruba pět let staré z "mazlivé" komunikace bývalého pražského primátora Béma (ODS) a jeho tenisového přítele a (asi?) pražského mafiána Janouška. Bavili se o výběrových řízeních
- aféra kolem Janouškovy současné nehody – v opilosti srazil ženu a chtěl ujet
- vláda navrhla zákon o referendu – parametry: podpis 250 000 lidí, možnost kabinetu, sněmovny a senátu dát otázku přezkoumat ústavním soudem, pokud projde, musí sněmovna ke každému referendu připravit zákon, nutná účast minimálně 50% oprávněných voličů, pokud toto vše bude splněno, může sněmovna rozhodnout, že referendum neplatí
- strana "Věci veřejné" se usnesla, že její tři ministři mají podat demisi z důvodu nespokojenosti VV s chováním koaličních partnerů
- Nečas prohlásil, že buď to půjde dohodou bez ultimát, nebo budou předčasné volby
- VV to pochopily a všichni se dohodli
- vláda odvolala, co slíbila a vydala opravené předvolební sliby – samozřejmě řadu věcí vypustili.

Tak to je zhruba dění do cca poloviny dubna. Je to hrůza, co se v naší zemi děje. Jedna "jobovka" pronásleduje další a lidem z toho jde hlava kolem.
Po slovech, která z úst Kalouska ale i Nečase padla v minulých dnech na adresu VV je s podivem, že to její vedení dokázalo "skousnout". Oni ale jsou opravdu ochotni skousnout cokoli, jen když se udrží o něco déle u svých dobře placených funkcí. Stejně to mají spočítané, asi se už jejich voliči vzpamatovali ze svého oblouznění a zapomenou, že něco takového existuje. Doufejme.
Stabilita vlády, i když se dohodli, je ale určitě i nadále velice vratká.
Teď už to zůstává jedině na občanské nespokojenosti, která s postupem času stále narůstá. Zda už dosáhla fáze, která by mohla být nebezpečná vládnoucí garnituře se ukáže při připravovaných manifestacích – 15.4. ve městech po republice, 21.4. v Praze.
Stále více si myslím, že je třeba posílit u nás prvky přímé demokracie.
Jak to vláda myslí s tímto posílením přímé demokracie se ukázalo při projednávání zákona o referendu. Podmínky nastavili takové, že to rozumný člověk nemůže chápat jinak, než že to vlastně není referendum, když sněmovna může jeho výsledek zrušit. To není žádná přímá demokracie.
O tom, že naše veřejnost je docela nabuzená, svědčí i skutečnost, že po internetu koluje řada názorů, projevů nespokojenosti a i slovních útoků na vládnoucí "gardu".

Jindřich Buchal.