NÁVRAT
Červenec 2015

Události v červenci 2015.

Je konec měsíce července a tak se pokusím rekapitulovat důležité – nebo zajímavé – události tohoto měsíce.
- tak především Řecko – zatím se nekoná jeho odchod z Eurozóny – nakonec přistoupilo na provedení reforem dle požadavků věřitelů a už tam tečou další peníze. Je to pro mě naprosto nepochopitelné – oni si tam udělají referendum, které reformy odmítne a potom si vláda udělá stejně, co chce a na reformy přistoupí. A občané ji ještě nehodili žralokům – tu vládu. Abych řekl pravdu, stejně si myslím, že se to tam zase zvrtne a nakonec z Eurozóny (přinejmenším) odejdou. A státům EU, které za ty peníze musí ručit (alespoň za část), tyto peníze zmizí v nenávratnu. Pro nás to dělá prý zatím cca 4 mld. Kč – jestli se nepletu.
- uprchlíci – silné téma v tomto měsíci – zatím to vypadá tak, že přijmeme 1500 uprchlíků, kvóty v EU neprošly i zásluhou ČR. Ovšem řešení problému je v nedohlednu – jak to skončí, to vůbec nedovedu odhadnout, v poslední době naše policie denně zadrží až 50 uprchlíků, kteří se přes nás snaží dostat do dalších zemí. Maďaři staví zeď, snad už i Bulhaři – tak nevím, zda nakonec nebude zeď kolem celé EU. Nedávno jsem zaznamenal okrajově pořad paní Jílkové k tomuto tématu – ona ráda píchá do vosího hnízda. Co nechápu, že si tam pozve takového exota jako je pan profesor Milan Kohout, který naprosto vážně prohlásil, že by si každá rodina měla vzít domů jednu rodinu uprchlíků. Podívejte se do Wikipedie, co je pan profesor za člověka, údajně přednáší i na univerzitě v Bostonu – no pane jo. Ať zkusí říci Američanům něco podobného, myslím, že by ho hnali až do opuštěných lesů na Aljašce. Mimochodem – vzpomeňme si na události, které vyvolaly nerovnováhu v prostoru, odkud nyní uprchlíci tečou. Myslím, že Amerika v tom hraje velmi významnou roli. Ale zatím jsem neslyšel, kolik uprchlíků si bere. Myslím, že tam by se jich vešlo dost.
- na východě EU dochází k dislokaci amerických vojáků s cílem vyvolat v tamních zemích pocit jistoty, klidu a bezpečí – Polsko, Pobaltské republiky. Samozřejmě to na druhé straně zvyšuje napětí.
- Turci začali otevřenou válku proti Islámskému státu ale i proti Kurdům. Problém IS zatím není vyřešen, svět si s tím zřejmě neví rady.
- u Studénky se srazilo Pendolíno s kamionem – v plné rychlosti na přejezdu, na kterém stabilně řidiči jezdí na červenou. Jsou tam čtyři koleje a platí tam, že světla musí blikat 44 vteřin před sklopením závor. A tak řidiči jezdí na červenou. Jediné spolehlivé řešení je nadjezd (nebo podjezd). Ale na to nejsou peníze. Také by bylo řešení, že automatika by zastavila vlak, pokud by na přejezdu byla překážka – ale na to také nejsou peníze. Ale prý se chytá předpis, že na tratích kde se jezdí 160 a více nesmí být úrovňové přejezdy. Pak by se to muselo rekonstruovat. No, to je vše, na co jsem si vzpomněl.
- vztahy s uprchlíky se vyhrocují, u tunelu do Anglie ve Francii s nimi policie otevřeně bojuje, v Bělé pod Bezdězem, kde jsou u nás umístěni, vypukla v podstatě vzpoura proti tomu, že se nemohou volně pohybovat. Musela to potlačit policie. Takže vstřícná azylová politika EU se ukazuje jako ne zrovna vhodná, zdá se, že bude muset nastoupit tvrdší přístup až po systém vracení uprchlíků tam, odkud přišli. A to určitě nebude jednoduché ani levné. Není přece možné, aby Evropa se zcela odlišnou kulturou vstřebala takové množství lidí, kteří zřejmě mají na život zcela jiné názory. A jak se ukazuje, nejsou daleko od toho, si své názory prosazovat silou. Zatím ještě nepřišla doba, kdy to tady obsadí násilím – alespoň doufám.
Zdraví dědek Buchal.