NÁVRAT
Září 2015

Události v září 2015.

Takže co mě zaujalo v měsíci září?
- především se musím zmínit o problematice "uprchlíků" v komentáři k minulému měsíci jsem se zamýšlel nad skutečností, že Německo tak výrazně a vstřícně otevírá dveře velkému množství uprchlíků (padlo číslo až 800 tis. v roce 2015). Paní Merkelová to veřejně (a hrdě) vyhlašovala do celého světa. Předpokládal jsem, že Němci nejsou hloupí a vědí, proč to dělají. Jenže po nadšeném vítání prvních silných uprchlických vln v Mnichově (i jinde) přišla studená sprcha: Němci zjistili, že to nezvládají, objevily se protesty. Takž paní Merkelová se tentokrát šeredně "sekla" a začala tedy do světa silně vykřikovat o nutnosti spolupráce všech zemí EU, a že kvóty pro země EU jsou nezbytné. Česko spolu s Polskem, Maďarskem a Slovenskem byly proti kvótám.
V EU došlo k hlasování a kvóty byly vnuceny všem zemím. Polsko z kategorické opozice trochu vycouvalo, Česko sice nesouhlasí dál, ale zatím "sklaplo" paty, Slovensko se chce soudit, Maďarsko dál staví ploty (mimochodem, to se na hranici se Srbskem jednoznačně osvědčilo, uprchlická trasa do Německa se odklonila na Slovinsko a Chorvatsko).
Myslím, že paní Merkelová po předchozí srdečné "pozvánce" pro uprchlíky ukázala, že není taková hvězda, jak se snažila dosud světu předvádět, její postoj jí asi silně uškodil i v Německu. Během 14 dnů otočila o 180°, svět to zaznamenal a oprávněně kritizoval.
A současný stav? V Polsku se množí protiuprchlické protesty, brzy budou volby a tak se lehce může stát, že se Polsko vrátí k původnímu postoji. EU nemá pravidla navazující na podmínku kvót. Na otázku, jak uprchlíky udržet v dané zemi, když tam nechtějí zůstat, zatím nikdo neodpověděl. Takže uvidíme.
- situace v Sýrii je dále asi docela nepřehledná, Američané podporují protiasadovské vzbouřence, objevily se zprávy, že někdy přecházejí tito vzbouřenci na stranu Islámského státu. Takže není vyloučeno, že americké zbraně mohou sloužit i IS. Rusko je na straně Asada, syrského prezidenta, takže na opačné straně než USA. A Rusko v Sýrii zvyšuje své aktivity. Ozbrojený tlak (hlavně letecké útoky) proti IS zatím nepřinesl významné úspěchy, Rusko chce s leteckými útoky začít. Zatím nepotvrdilo umístění pozemních sil. Je na pováženou, že vlastně v této zemi (Sýrie) stojí proti sobě dvě velmoci – USA a Rusko. Nedávná schůzka Obamy s Putinem v USA nepřinesla nějaké sblížení jejich názorů v této věci. Ale proč došlo k současné situaci? Já to vidím takto: USA (jako mnohokrát předtím) usoudilo, že ztráta vlivu (tentokrát v Sýrii ve prospěch Ruska), není v souladu s jejich zájmy. A také prý Asad byl diktátor a vrah. A tak začaly (USA) podporovat vzbouřence proti Asadovi. Došlo k rozvratu země, k tomu se přidal IS a výsledkem je dnešní stav a proudy uprchlíků z této oblasti. A USA za mořem trousí různé rozumy, Asada považují za nepřijatelného, ale hlavně jsou mimo uprchlický problém. A hranici s Mexikem si dobře hlídají. Pokud jde o Asada, na internetu najdete řadu názorů na jeho osobu a způsob jeho vládnutí. Také jakou podporu dostal ve volbách (prý nedemokratických). Tak si to přeberte, pokud máte zájem.
- důchodci opět zapláčou – zvýšení důchodů bude v 2016 o cca 40 Kč. K tomu nějaká "jednorázovka" asi v únoru – tedy ne letos, jak paní ministryně slibovala. Pane, to se nám to vyvíjí (ten blahobyt). Já toto téma nebudu dál rozvíjet – je to smutné, zejména hodíme-li na misku vah ty miliardy, co se v našich novodobých dějinách rozkradly. A když chce koalice řešit v parlamentu např. majetková přiznání nebo elektronické pokladny, tak to opozice (rozuměj slavný Kalousek a veskrze negativní Fiala), považuje za buzeraci těch schopných. Takže bezostyšně se stále snaží chránit zloděje, tak jak to dělali ve velkém i v minulosti. A nevadí jim, že na okrádání státu doplácí ta většina poctivých podnikatelů a všichni občané.
- prezident Zeman promluvil v OSN – myslím, že vystoupil důstojně a věcně.
- Volkswagen má veliký problém – chtěl být nejlepší a tak emise svých automobilů vylepšoval pouze papírově pomocí tajného software instalovaného u dieselových motorů – a teď nikdo neví co s tím. Ale na jízdní vlastnosti to nemá vliv a tak se uživatelé nemusí vzrušovat.
Přeji pěkný podzim.
Jindřich Buchal.