NÁVRAT
leden 2016
Tak co stojí za zmínku v prvním měsíci roku 2016?
Začnu opět, jak jinak – uprchlíky.
   Zdá se, že i ta vůči nám ještě nedávno tak kritická "západní" Evropa už slevila ze své "radilské" a přesvědčovací "kvótové" rétoriky a začíná mít sama vážné starosti s tím, co si to vlastně nadrobila. Pomalu utichají hlasy o otevřené náruči a povinnosti a přichází vystřízlivění. Jenom paní Merkelová zatím se snaží udržet svou původní myšlenku pohostinnosti pro uprchlíky a prospěšnosti uprchlíků pro Němce. Ale i v Německu po "silvestrovských událostech" se to začíná docela radikálně otáčet. Jenom pan předseda Evropské komise Juncker trousí své podivné rozumy o nutnosti se podílet na rozdělení uprchlíků a pod. Co si kdo nadrobil, ať si to také vylíže. To platí zejména pro Němce. Znamená to určitě zarazit průchod na hranicích Schengenu, Evropa o tom mluví ale zatím"skutek utek". A tak mimořádný summit kvůli lepšímu zajištění bezpečnosti Evropy před riziky migrace je tou správnou cestou – ale zatím o něm není rozhodnuto (18.1.). Ukazuje se, že EU je neschopný moloch zatížený byrokracií a množstvím "kecání" ale výsledky a konkrétní činy nikde. Ale snaha o jasnou diskriminaci a podceňování tzv. "nových členů" A tak bych se vůbec nedivil, kdyby se k tzv. "vyšegradské čtyřce" přidaly některé další země a vytvořily samostatné uskupení – ono možná to "Rakousko-Uhersko" mělo něco do sebe.
-   za zmínku stojí i reakce EU na opatření nové vlády v Polsku. Objevily se názory pocházející ze "staré" části EU, že "nové země" mají zájem jen o peníze. Polský prezident se sešel s Donaldem Tuskem (současný předseda Evropské rady ale i Polák a bývalý polský ministerský předseda), který se kriticky vyslovil na adresu předsedy Evropské komise Junckera (lucemburský politik a současný předseda Evropské komise) a jeho vyjádření směrem k Polsku. Takže i to je doklad o roztříštěnosti a ne úplné nestrannosti názorů ve vedení EU. Organizační uspořádání EU – viz také internet – není to jednoduché.



-   začínají se u nás už objevovat předvolební tanečky – pan Babiš si začal budovat preference na tvrdé protiuprchlické rétorice. Zajímavý je vývoj se stranou STAN. Ti do nadcházejících krajských voleb chtějí jít samostatně a tak rozchod s TOP09 je nabíledni. A pan Gazdík se v parlamentu nechal slyšet, že už docela začal chápat tu elektronickou evidenci tržeb, že ten projev pana Babiše mu dost otevřel oči. A tak si chlapci asi brzy padnou do náruče. Ovšem zatím preference STAN jsou ubohé a tak jim hrozí, že se vůbec nedostanou do parlamentu. Že by vzniklo seskupení ANO-STAN? A protože pan Babiš se zřejmě tak trochu stydí, že se dal do koalice s ČSSD, protože to je přece jasná levice a on tam "jaksi" nepatří, tak pokud bude chtít převzít vládu, bude muset sáhnout po ODS, protože Kalousek, to je nepřítel číslo jedna a nepřichází v úvahu. No a Lidovci? Ti v minulosti už několikrát ukázali, že skočí tam, kde to je zrovna lepší. A tak krajské volby asi dost napoví, jak to dopadne s příštím parlamentem. Hodně to závisí na tom, zda si ANO udrží své dosavadní preference.
-   Pražská samospráva ne a ne vzniknout – TOP09 už hlásala, že to má hotové ale najednou bác. A tak znovu paní Krnáčová informuje, že to zkusí dát dohromady. Tentokrát ANO, ČSSD, ODS – všechno je možné, když jde o koryta.
-   nafta teče do světa stále víc a tak zlevňuje. Irán je opět přátelskou zemí – a tak si chceme ekonomicky také líznout. Proti tomu určitě nelze nic namítat. Jen tak trochu nechápu, že ve zprávách jsem se dozvěděl, že ceny ropy ve světě klesly ze 100 na 30% a stále to klesá. Ale u našich pump to zdaleka tak neklesá a tak se zřejmě opět někdo docela pěkně pakuje. A teď otevřel kohouty do světa i Irán.
-   proběhla volební sešlost ODS. Velký vůdce Fiala dostal 93% hlasů a tak se usmíval na všechny strany a sděloval, že chtějí naši zemi zachránit před novými formami socialismu. A tak dál bude trousit moudra o tom, jak to koalice dělá všechno špatně a že až převezmou znovu řízení státu, budou muset řadu věcí dát znovu do pořádku. Jsou přece nejsilnější pravicová strana. Ale že se snížil počet jejich členů na polovinu, o tom jaksi pomlčel. To opustili jejich řady ti, co už zjistili, že perspektiva něco nahrabat je už dávno někde jinde. A nezapomněl připomenout, že elektronická evidence tržeb pod jejich vedením nepřichází v úvahu. Tím si asi chce pojistit hlasy té armády zlodějů, kteří dnes okrádají stát na daních.
-   pan prezident opět zaperlil, když v souvislosti s předsedou vlády použil slovo "kalašnikov". Bohužel, ať se jeho mluvčí snaží vždy jeho slova "přetlumočit", aby to ti lidé správně pochopili, je jasné, že náš prezident provokuje často až za mírou přijatelnosti pro hlavu státu. Myslím, že v příštích prezidentských volbách bychom si zasloužili opravdu důstojného a plně úctyhodného prezidenta. Naštěstí už vypadl z možných kandidátů "pan kníže". Kdo se asi začne hlásit na toto místo?
-   Babiš u paní Jílkové v TV oznámil, že uvažuje o zlevnění piva – pane, ty volby (zatím krajské) se opravdu už blíží.
- nové vedení Prahy ne a ne vzniknout a tak paní Krnáčová oznámila vstup na naši pražskou scénu karty "lítačky". Když jsem tento název konzultoval s jednou mou vnučkou (přiznám, že se mi zdá ten název poněkud blízky havarijnímu stavu našeho zažívání), tak mi sdělila, že se už tento název používá (někde), takže žádná zvláštnost. No já snad v Praze budu i v budoucnosti moci jet zadarmo, takže mi "lítačka" nehrozí. I když, člověk nikdy neví.
-   Zelení se dočkali svého nového vůdce – vzhledem k minimálním, v současné době, preferencím této strany, bude mít co dělat, aby stranu zelených vytáhl na světlo Bóží. Ale mladý Matěj Stropnický je svým způsobem "dravec", nebo snad "exot"? Takže se nechme překvapit kam "zelenou loď" zavede.
Bylo by dobré, kdyby se dostali na parlamentní úroveň, protože dnes se mi zdá, že nějaký podobný element tam chybí. Doufejme, že Kateřina Jaques a její "medvědí" reprezentace Zelených už nehrozí.
   Tak to je ode mě zatím všechno.
   Ať žije jaro.
   Jindřich Buchal.