NÁVRAT
Březen 2016

Jaro nastupuje – tak co se událo?

Začnu opět tématem "uprchlíci". - Paní Merkelová stále sází na "tureckou kartu". V Německu proběhly volby ve třech regionech a ty naznačily, že Angela politicky ztrácí. S Tureckem prý byla uzavřena dohoda, že budou brát zpět uprchlíky, ale zatím to nezačalo fungovat, protože Řecko nestačí zpracovat údaje těch co připlují, aby je potom mohlo vracet. Potřebují na to prý cca 3 tisíce úředníků, které zatím nemají. Takže ta dohoda je zatím na h.... Na Makedonských hranicích se zatím nahromadilo několik tisíc uprchlíků, kteří doufají, že nějak projdou. Ti co se vrátili zpět do Atén, tak pro ty není místo a tak někteří pendlují sem a tam. Hrůza při tom počasí a často s malými dětmi.

- Rusové se začali stahovat ze Sýrie, samozřejmě ty základny co tam měli, zůstávají. Ale určitě odvedli důležitou práci, která vyústila k vyjednání příměří s tzv. "vzbouřenci", proti kterým Rusové bojovali za paradoxní situace, kdy je podporovali Američané (ty vzbouřence), a to po celou dobu války proti Asadovi. Neznámé množství tam dodaných zbraní se dostalo i do rukou islámského státu. Nadále pokračuje boj proti Islámskému státu, dnes (21.3) je na internetu informace, že Amerika má na severu Iráku novou základnu s několika sty vojáků, kteří útočí na Islámský stát – takže možná začátek nasazení pozemních sil.

- v TV běželo deset dílů filmu Olivera Stone s názvem "Neznámé dějiny Spojených států". Známý americký režisér, scénárista i producent tam velmi přesvědčivou dokumentární formou vysvětluje, jak Amerika od druhé světové války až prakticky do současnosti ovlivňovala dění ve světě a to vesměs negativně – je to výpověď úspěšného Američana (několik Oskarů atd.), levicově zaměřeného, o své vlasti. Je třeba se na to podívat, abychom pochopili věci v širších souvislostech, na internetu je to jistě dostupné. Je s podivem, že cca před týdnem se pan Obama nechal slyšet, že rozhodujícím prvkem pro útok na Libyi a sesazení Kadáfího byla Francie a Anglie. Tím se vlastně veřejně zříká odpovědnosti Ameriky za toto vměšování do života v Libyi. Právě filmy Olivera Stone ukazují, jak dlouhodobě, účelově a systematicky se USA vměšují do politiky a života na celém světě. Jako dílčí informaci lze uvést zavraždění J. F. Kenedyho, které bylo s pravděpodobností hraničící s jistotou iniciované z nejvyšších politických kruhů USA a souviselo s "hrozbou", že Kenedy zastaví válku ve Vietnamu. A to se nemohlo stát, protože šlo až o 400 Mld. dolarů průmyslníkům, kteří dodávali vše pro tuto válku. A po smrti Kenedyho samozřejmě válka pokračovala až do toho trapného konce pro USA. Možná, že neškodí připomenout informace, které kolovaly v souvislosti s Libyí, a to, že Amerika tam má ohromné dluhy za naftu a že se jí náramně hodí to odmazat. Jaké pohádkové vymoženosti měli obyvatelé Libye za Kadáfího, o tom najdete ještě i dnes na internetu dostatek informací. A co se začalo dít po rozvrácení Libye, to vidíme až do dneška. A Obama to hází na Evropu.

- v Česku běží naplno kauza "Čapí hnízdo" – kde se pan Babiš snaží vysvětlit, že žádného podvodu s dotacemi (údajně stavba dostala 50 mil.) se nedopustil. Je to ten paradoxní přístup Babiše k poskytování informací – existují jasné doklady, kdy prohlásil, že Čapí hnízdo je jeho nejlepším projektem, teď prohlašuje, že s Čapím hnízdem neměl při jeho výstavbě nic společného. Má to vysvětlit v parlamentu ve středu (23.3.). Je k tomu svolána mimořádná schůze. To je jeden z mnoha příkladů, jak Babiš škodí koalici, nemá to ten Sobotka opravdu lehké. Kromě toho, na řadě míst v republice se rozpadá hnutí ANO, naposled na př. v Karlových Varech vystoupilo z ANO několik zastupitelů s odůvodněním, že nejsou spokojení s tím, co jim ANO diktuje z centra. V zastupitelstvu ovšem chtějí pokračovat Ale za koho? Asi pan Babiš řídí své ANO jako firmu, ale to v politice opravdu nejde. On to ještě pořád neví. Preference má ANO s Babišem stále největší. Takže dokonce vykřikuje, že by bylo dobré parlamentní volby udělat dříve. Ale s kým by se spojil? Nevypadá to, že by dostal tolik hlasů, že by mohl vládnout sám. Možná, že by se potom snažil udělat ze státu pobočku Agrofertu. Musím zde spravedlivě uvést, že jeho boj proti zlodějům je obdivuhodný, zvláště za situace, kdy největší zlodějové z minulosti (ODS, TOP09) křičí z plna hrdel. A není se co divit, že vytahují proti Babišovi vše, co je jen trochu možné. A bohužel Babišův jednoznačný střet zájmů jim k tomu dává příležitosti.

- na Slovensku proběhly parlamentní volby (tam mají Národní radu) a SMER, který dosud mohl vládnout sám, oslabil na cca 27 procent, je to nejvíce, ale už nebudou moci vládnout sami. Podle posledních informací se už podařilo dohodnout koalici, kde premiérem bude znovu Fico ze Smeru. Ale na Slovensku došlo k jedené velice znepokojivé události. Do parlamentu se dostala Lidová strana Naše Slovensko – je to krajně pravicová, extrémně nacionalistická, slovenská politická strana, která vznikla 20. října 2010. Předsedou strany je Mgr. Marian Kotleba. A představte si, co je v té parlamentní demokracii možné. Objevila se informace, že ve vesnici, kterou za války vypálili nacisté, v současné době volilo cca 170 voličů právě tuto stranu. To signalizuje, že volby (obecně) nemusí dopadnout rozumně, a tedy ani referendum nemusí být nástroj k rozumnému výsledku. Ale co s tím. Kde vlastně končí ta demokracie? Jak poznat, kdy končí zdravý rozum? Jakými nástroji se dopracovat k smysluplným a pro co největší množství lidí přijatelným výsledkům? A tady je možná odpověď, proč se to ve 30 letech minulého století v Německu vyvinulo tak jak se to vyvinulo. A po válce se Němci divili, k čemu se to dali strhnout. Masy lidí se dají ovlivnit. A kdo to dokáže, vítězí. To také možná vysvětluje, že při každých volbách existuje nezanedbatelná skupina voličů, která volí pokaždé jinak, podle toho, jak se jim líbí to co momentálně někdo hlásá z tribuny, jak dobře vypadá a pod. Tyto lidi nezajímá jejich osobní poloha v politickém spektru (nebo to ani neřeší), které vypadá v našich podmínkách následovně:



A já jsem přesvědčen, že OSOBNÍ POLOHA v politickém spektru člověka je dána jeho výchovou, celoživotními zkušenostmi, vzděláním a schopností se orientovat v dění ve světě a hlavně – schopností třídit získávané informace a vytvářet si svůj vlastní názor. A člověk s ustáleným názorem na život a vlivy, které jej ovlivňují je schopen ve volbách rozhodovat uvážlivě, a nemůže se nechat strhnout nějakými výkřiky jednotlivců. Ještě se podívejte na jeden diagram (Nolan), který ukazuje na základní vazby v politickém spektru:



Z toho pro mě vyplývá, že v praktickém životě je třeba hledat ROZUMNÝ KOMPROMIS mezi ekonomickou a osobní svobodou. Někdo víc preferuje ekonomickou svobodu, někdo zase osobní svobodu. Ale nikdy není možné se blížit k některému extrému. Mimochodem, to mi připomnělo např. nenávistnou diskuzi naší pravice k elektronickým pokladnám. Takže za rozumné polohy v politickém spektru považuji od "nalevo od středu" k "napravo od středu" – ale vždy blízko středu. A já jsem si dovolil do posledního obrázku umístit mou polohu v politickém spektru. Ostatně, kdo pozorně čte tyto mé "rádoby" úvahy, jistě to z mých názorů pochopil. A nebojím se tento svůj názor veřejně sdělit. Na rozdíl od těch, kteří na otázku "koho jsi volil", odpoví mlčením. Asi se za svůj názor stydí. Nebo si nejsou jisti jeho správností v širším kontextu. A čekají, co se z jejich volby vyvine. Nebo také z principu chtějí uškodit. Jenže - vzájemná diskuse by měla vést k tříbení a zdokonalování názorů ve prospěch rozvoje společnosti. Nebo snad ne?

- ještě jedno téma mě zaujalo. Jsou to odchody doktorů ale i zdravotních sester do Německa. Prý doktor tam může dostat až 4x vyšší plat než u nás. To je podle mě závažná informace. Znamená to, že životní úroveň mezi "starými" a "novými" zeměmi se bohužel nevyrovnává, tak jak se po sametové revoluci očekávalo. Doktoři, to je jenom jeden příklad. Ale problém se životní úrovní je zřejmě docela vážný. Dokládá to i skutečnost, že z příhraničních oblastí s Německem odjíždí na nákupy do Německa docela dost našich občanů. Proč? No protože základní životní potřeby tam vyjdou laciněji. A to je na pováženou, protože příjmy jsou v Německu výrazně vyšší než u nás, takže se jasně ukazuje, o co lépe si Němci žijí. A to mají za sebou ekonomický šok v podobě spojení s NDR. Samozřejmě to platí nejen pro Německo ale i pro další tzv. "vyspělé země". V čem je u nás problém? Kdy se to změní? Na to je asi dost složitá odpověď. Určitě to souvisí s naším stavem ekonomiky před revolucí, ale určitě to souvisí i s řízením našeho státu po revoluci. Vždyť je to už 25 let! Co se dělá špatně? Ví to někdo? Očekával bych, že koruna by měla posilovat. Představte si, že kupní síla důchodu by se třeba zdvojnásobila. Kdy to bude? Ve Švýcarsku už přišli s úvahou, že zavedou plat všem občanům (uvažuje se o výši v přepočtu 60 tis. Kč pro dospělé, pro děti 15 tis.), aniž by museli pracovat. Práci by mohli dělat tak nějak navíc, pro zábavu. A u nás zatím to posilování koruny brzdí Národní banka. Dokonce se s plnou vážností mluví o "záporných úrocích" v bankách. Co se to děje? Zkuste se nad tím zamyslet. I já to udělám. Asi pošlu mejla Babišovi, třeba mi to vysvětlí. Vždyť to je miliardář, takže když umí vydělávat pro sebe, tak by mohl i pro stát! Je přece také ministr financí. Jenže Národní banka se nikoho na nic neptá. Že by se pořád tolik kradlo? Nebo nezbylo moc z toho, co by nás dokázalo slušně uživit a peníze tečou do těch "chytřejších" zemí, které jsme v rámci té velkorysé privatizace vítali se štědrou a otevřenou náručí? A dluhy klesají tak pomalu!

- příměří v Sýrii je podle Ruska porušováno Američany. Takže zřejmě stále nedokáže USA a Rusko sladit noty do čisté společné melodie. Útoky (6x k 21 3.) USA byly podle Ruska namířeny proti Kurdům.

- v Bruselu došlo k sebevražedným útokům, ke kterým se přihlásil tzv. Islámský stát. Zasaženo bylo letiště a vůz metra. 35 mrtvých a cca 200 zraněných. Ukazuje se, že nelze s jistotou zastavit preventivně sebevražedné útočníky. Kromě toho objevily se názory, že v Belgii podcenili prevenci. Turci je prý konkrétně na jednoho z útočníků upozornili cca před rokem, belgická policie o něm věděla, a přesto se dostavil tento útok. Celý svět to samozřejmě odsoudil a rozběhl se názor, že přišel čas zaútočit na Islámský stát společně a s praktickou účinností. No tak uvidíme, zda se ten svět opravdu dokáže společně rozhodnout a konečně začít jednat s opravdovou účinností bez postranních politických hrátek. Ale může potlačení Islámského státu vyloučit podobné útoky v budoucnosti?

- Babiš pronesl v parlamentu dvouhodinový projev. Majitelé Čapího hnízda v době získání dotace byly jeho dvě dcery a bratr jeho přítelkyně (Babiš není ženatý). Opozice se vydováděla. Výsledek? Bude se čekat na rozhodnutí soudu. Osobně si myslím: nedošlo k trestnému činu, ale z hlediska morálky to ze strany Babiše není v pořádku, zejména, když se veřejně vyslovoval proti akciím na doručitele a v případě Čapího hnízda byly právě takové akcie použity. BABIŠ škodí vládě. To je jisté. Dává možnost účinně na tuto vládu útočit opozici. Samozřejmě se objevily útoky na premiéra Sobotku, který dříve jako opozice tvrdě kritizoval případy vyšetřované policií a požadoval "presumpci viny". Dnes chce čekat na rozhodnutí soudu. Ovšem, kdyby to tak neudělal, rozpadla by se koalice a byly by předčasné volby. Jsem ale přesvědčen, že soud Babiše neodsoudí, protože zřejmě ta dotace nebyla v rozporu se zákonem. No a morálka? Ta jde v politice často stranou. Ach ta politika.

- Česko navštívil čínský prezident. Nebudu se zde rozepisovat o podrobnostech. Jen snad můj názor, že Zeman si to očividně vychutnal jak je jeho zvykem, včetně drobných provokací, zaujal mě např. tím neobvyklým objetím čínského prezidenta a položením ruky kolem ramen na balkóně v Lánech. To se mezi prezidenty jen tak nevidí. Ovšem ekonomický význam návštěvy bude zřejmě jednoznačný a je pravdou, že mezi evropskými zeměmi jsme v této věci docela aktivní. To určitě nám může jenom prospět.
Takže nashledanou příště.
Jindřich Buchal.