NÁVRAT
Červen 2016
-nemohu jinak, musím začít Brexitem. Na tomto případu vidíte, jek může být referendum zrádné. Nebudu se zde zabývat důsledky na všechny strany, na to je dost odborníků. Ale k pojmu "referendum" mi dovolte malé zamyšlení. Podle mého názoru, to není vhodná pomůcka pro rozhodování o celonárodních a složitých věcech. Představte si, v Británii byl rozdíl mezi počty hlasu pro a proti cca 4%. To je strašně málo, uvědomíme-li si, že hlasovali lidé všech věkových skupin, všech druhů vzdělání i nevzdělání, troufnu si tvrdit, že hodně z nich nevědělo, o čem a s jakými důsledky hlasují. Referendum by platilo, i kdyby byl rozdíl v hlasehch desetiny procent (alespoň nevím o žádném pravidlu, které by to znemožnilo). Ale takové hlasování přece o ničem ve skutečnosti nerozhodne. Takže referendum zde vůbec nemůže posloužit jako vhodný "demokratický" nástroj. V Británii to už nyní vědí, že udělali blbost (Cameron), a snaží se to nějak zachránit. Ale asi to bude marné. Mají, co chtěli. Po pravdě řečeno, já ten kopanec do EU, tomuto neskutečnému administrativním molochu, přeji. Pokud to ovšem povede k sebereflexi a nápravě dosavadního stavu, který oprávněně řadě zemí musí vadit.
ALE: už se sešli zakládající členové EU – asi jsou chytřejší než ostatní.
Také se sešli předsedové všech vlád, to už je lepší – zaznělo, že Cameron s referendem udělal chybu. Jenže ti hlavní "papaláši" v EU necítí, že by udělali nějakou chybu.
Merkelova s Holandem už radí ostatním, co by bylo dobré dělat. V EU není demokracie, v EU není rovnoprávnost. A to zřejmě tzv. "mocnosti" nebudou chtít připustit i v budoucnosti. A to zavání velkým problémem. Ostatní země si to asi nebudou už chtít nechat líbit. Co se stane, to si zde já, dědek od Orlických hor nedovolím odhadnout.

- Případ "reorganizace policie". Zdá se, že se situace trochu uklidnila, byla v parlamentu jmenována vyšetřovací komise, doufejme, že těm kotrmelcům "Babišovců" je konec. Samozřejmě řvou jako Viktorky, ale tento boj prohráli. Oceňuji důstojný a klidný postup ČSSD přes podrazy např. se svoláním Bezpečnostního výboru v nepřítomnosti předsedy babišovým místopředsedou Schvarzem. Naštěstí se mu to nedopadlo. Uvidíme, co chlapci Kocourek a Šlachta uvedou ve vyšetřovací komisi na policejního ředitele Tuhého, kterého definovali jako možného nositele masivního úniku utajovaných informací z policie.
Také se nelze divit, že "babišovcům" začaly klesat preference, při posledním průzkumu už byli druzí. Tak snad panu ministru financí začne padat hřebínek. Ale že přestane "vymrzovat" tomu opravdu něvěřím.

- v tomto měsíci mě také zaujala informace, že výsledek známé aféry na plzeňských právech není zrovna nejlepší, je prý řada případů, kdy tituly nebyly odebrány, i když absolvent je získal za silně nestandardně krátkou dobu. Z nějakých pro mě záhadných právních důvodů to prý nejde. Ach ti právníci. Ach ti soudci! A jak k tomu přijdou ti poctiví studenti? Zvláštní, že ti podvodníci často v praktickém životě vyhrávají.

- Angličtina proniká do našeho života. Všimli jste si? V řadě případů, kdy existuje normální český název, se v médiích často užívá angličtina. Prostě my starší, které (bohužel) angličtina nepoznamenala, jsme často "za blbce". Pozoruji to na mých vnučkách, které mě při špatném vyslovení čehokoli v angličtině s radostí opravují s náznakem politování, jak může být někdo tak zaostalý. Ovšem – nepřinese Brexit přechod na jiný jazyk? Asi ne, náš velký vzor a prý i přítel je AMERIKA, takže angličtina asi zůstane světovým jazykem. A také jsem se trochu uklidnil, když jsem se dozvěděl, že cestovky mohou při přestupech na letištích zajistit průvodce, který zaostalého člověka převede z jednoho terminálu na druhý. Ovšem já už určitě nikam za moře cestovat nebudu.

- EU a zákon o zbraních. Byl jsem cca 34 let aktivním myslivcem. Měl jsem doma 4 zbraně. A tak se zájmem sleduji, jak ti blbci v EU vymýšlí opatření, aby bylo bezpečněji. To je jeden z příkladů, které jsou důkazem, jak nekvalifikovaně a silně byrokraticky tam lidé rozhodují. A myslí to vážně. Doufejme, že nic takového neprojde. Jenže takové případy právě vzbuzují obavu, zda v tom EU dokážou být rozumní. Zda mají vůbec právo o nás rozhodovat. Zdá se, že v řadě případů ne. Pokud opravdu nedojde v EU k sebereflexi a pochopení, že do řady předpisů je dobře členským zemím "nekecat", vidím budoucnost EU docela černě.

Tak pro dnešek končím.
Příjemné prázdniny.
Jindřich Buchal.