NÁVRAT
Září 2016
Volby jsou za dveřmi.
- A tak se podívejme na případ vstupu policie na Krajský úřad v Hradci Králové. Policisté zabavili dle zpráv z tisku a internetu různé doklady a počítače, do jejich hledáčku se dostali členové ČSSD. Prohlídku policie podle hejtmana udělala v odboru investic a zdravotnictví a prohlídky budou i v místnosti hejtmana, radního pro ekonomiku Josefa Táborského, radní pro zdravotnictví Jany Třešňákové a radního pro majetek a investice Josefa Dvořáka (všichni ČSSD). "Úřad i všechny dotčené osoby poskytují policii veškerou součinnost," uvedl Franc.
Ale proč zrovna nyní? No to je určitě všem jasné. Je před krajskými volbami, takže to vypadá jako systematicky připravený útok na sociálně demokratické vedení kraje a snaha o oslabení jejich šancí v následujících volbách. Můžeme se tedy zeptat: komu tato akce prospěje? No určitě všem ostatním, co jdou do voleb. Ale je třeba se také zeptat – kdo mohl tuto akci tak časově ovlivnit, že se odehrála praktický dva týdny před volbami? Určitě ne všichni, co jdou v Hradci do voleb. A tak se můžeme jen dohadovat, kdo v tom má prsty. Kdo používá podobné mafiánské způsoby se zvláštní oblibou. Tomu, že by to byla vyložená náhoda, která čistě zvláštní shodou okolností časově takhle vyšla – tomu asi bude věřit málokdo. Doufejme, že se v budoucnosti dozvíme více. Zatím nikdo nebyl obviněn a je otázka, zda obvinění budou vznesena. Celé se to prý týká přípravy rekonstrukce a dostavby náchodské nemocnice. Ovšem, je velmi pravděpodobné, že do voleb se nedozvíme nic! A po volbách to už bude skoro jedno. A tak nám zůstane pouze pachuť z politické kultury v naší české kotlině!

- podobná pachuť nám možná zůstane i po došetření případu rekonstrukce policie a následných událostí včetně obvinění policejního prezidenta z vynášení informací. Z dosavadního šetření vyplynuly některé skutečnosti, které vyžadují prodloužení funkčního období jmenované vyšetřovací komise a opakování výslechu některých osob. A možná, že se dozvíme zajímavé věci. Souvisí to s panem Jiřím Komárkem (ten obvinil policejního prezidenta Tuhého) a panem Šlachtou, který už začal pracovat u Celní policie pod MF pana Babiše. No jak jinak. Kluci si mají pomáhat.

- prezidentské volby v Americe se dostávají do finále. První rozhovor Hillary a Donalda byl více méně neutrální a tak se čeká na další, který by měl být tvrdší s jednoznačnějším výsledkem. Ovšem podle mého skromného názoru, ani jeden z kandidátů není ten opravdu perfektní pro Ameriku. Hillary prý je zárukou pokračování "kontinuity" a od Donalda se očekávají změny. Ale v jeho případě se může jednat i o změny nečekané a možná i extrémní. Je s podivem, že tak veliká země s tolika schopnými lidmi má pokud jde o kandidáty na prezidenta tak "chudý" výběr.

- v Sýrii se to opět mele natvrdo. Rusko je s Asadem a tvrdě bojují proti povstalcům. Zřejmě i za cenu civilních obětí. A ostatní svět se zřejmě stále nerozhodl, zda s Asadem zvítězit a porazit povstalce proti Asadovi a potom řešit Asada nebo spolu s povstalci porazit Asada. To je ale proti Rusku. Zdá se, že i proti Turecku. Američané chystají nějaký plán "B". Ale proti komu to bude, mi z dnešních internetových zpráv nebylo jasné (29.9.). Pokud by se proti sobě dostalo Rusko a USA, byl by to pěkný průs..! Doufejme, že ne hned světová válka. To by možná ten Donald byl dobrý, ten se vyjadřuje vůči Rusku smířlivě.

- vyšetřovací komise havárie malaisijského letadla před dvěma lety nad východní Ukrajinou vydala včera výsledky:
a. letadlo bylo sestřeleno střelou země vzduch z ruského odpalovacího zařízení "BUK",
b. odpalovací zařízení na místo odpalu přijelo z Ruska, po výstřelu zase odjelo zpět do Ruska,
c. odpal byl proveden z území ovládaného v té době proruskými povstalci na území východní Ukrajiny
V hledáčku má komise cca 100 osob, které s událostí přišly přímo do styku, vyšetřování pokračuje a komise předpokládá, že předá soudu informaci o konkrétních vinících této události.
Rusko tyto závěry kategoricky odmítlo s odůvodněním, že komise dala čas Ukrajině vytvořit falešné důkazy.

Přeji všem příjemný a klidný podzim.
Jindřich Buchal.