NÁVRAT
Listopad 2016

Protože se blíží konec měsíce, musím začít tvořit tuto "úvahovou" stránku se sbírkou mých názorů na různé politické věci (anebo sebraných citací některých chytrých lidí).
- nejdříve se zastavím u výročí 17. listopadu. Zaujalo mě vystoupení Petra Pitharta na Albertově v Praze. Nelze popřít, že Petr Pithart je moudrý člověk a umí promluvit – tentokrát ke studentům. Ale zaujala mě jeho zmínka o firmě, ve které je personální oddělení, které v případě rozhodnutí vedení firmy připravuje výpovědi pro zaměstnance. Samozřejmě, každý věděl, o kom mluví. K tomu se hodí výňatek z komentáře Jiřího Pehe z 22.11. na internetu. On na závěr svého komentáře na téma Babiš řekl:
"Může se stokrát zaklínat, že si dává pozor, aby neporušoval žádná pravidla, nebo že občané přece dobře věděli, kým je, když mu dali hlasy. Podstatou věci je, že by si měl vybrat, kým chce být — buď politikem, nebo velkopodnikatelem. Jinak existuje vážné nebezpečí, že pokud se prodere až do nejvyšších politických pozic, nepůjde odlišit, zda slouží on státu, anebo stát jemu".

Jinak také lze říci: pokud se Babiš dostane k moci, hrozí nám tentokrát ne "diktatura proletariátu" ale diktatura velkého šéfa.
Ale ještě k tomu svátku:
17. listopad byl – a snad ještě je Mezinárodním dnem studentstva. Nelíbí se mi, že v kalendáři u tohoto dne už tento svátek takto není zmíněn. Dokonce "moudrý" politik a komentátor, kterého si s oblibou zve TV1 (bleskový absolvent plzeňských práv Marek Benda) prohlásil, že l7. listopad 1989 je mnohem významnější výročí než 17. listopad 1939. Ovšem pro studenty, i ty dnešní, věřím, jejich svátek je nejméně stejně důležitý a významný a měl by zůstat lidem na očích i v tom kalendáři. A tak Hlávkova kolej a Albertov snad bude stále tím místem, kde si to budeme se studenty důstojně připomínat. Chápu, že "student" Benda k těmto věcem nemá tak vytříbený vztah. A ta Národní třída ať vzpomíná na svoje výročí – čímž jeho význam nechci nikterak zpochybnit, i když s odstupem 27 let přece jenom to nadšené zvonění klíči tak nějak zaniká v tom politickém marasmu současnosti. Ještě, že tu máme pana Krause, který se to snaží napravit s pomocí těch nejpovolanějších ve svém pořadu v TV Prima.
Jinak lze s potěšením konstatovat, že hysterie, kterou jsme viděli kolem 28. října, se přece jenom 17. listopadu už nijak výrazně neobjevovala.

- předseda lidovců Bělobrádek chrání svého ministra kultury Hermana, nechce ani slyšet o jeho odvolání. Bohužel Sobotka je vázán koaliční smlouvou, kde je uvedeno, že odvolání koaličních ministrů má být po dohodě s předsedy těchto stran. Samozřejmě, premiér je může odvolat, ale přineslo by to asi rozpad koalice. Ale možná, že také ne. Babiš nedávno prohlásil v nějakém rozhovoru, že pokud by byly volby nyní, i když má nejvyšší preference, tak by asi skončil v opozici, protože všichni by se spojili proti němu. Snad kromě Bělobrádka a jeho party, ten si už hledá nové možnosti, aby se zase dostal "k lizu". Ostatně, jak je dlouhodobým zvykem lidovců. Protože je to "středopravá", strana, může v podstatě skočit kamkoli, samozřejmě kromě komunistů, to by jim mohlo zkazit pověst. Hlavně, aby z toho byl nějaký post ve vládě. A tak máme ministra kultury, který se zúčastňuje srazu "landsmanšaftu" a oslovuje je "milí krajané". A také v rozporu se stanovenou politikou vlády se "natruc" schází oficielně s dalajlámou. A ten druhý lidovec Marian Jurečka se potom diví, když mu Číňané zasekli plánovanou návštěvu v Číně. Opravdu, Sobotkovi tu jeho koalici nelze opravdu závidět. Stejně tak brání Babiš svého Ťoka, u kterého opravdu neví, že by dělal nějaké chyby. A tak lze jen čekat, jak skončí ta Sobotkova "bilanční jednání" se členy vlády. Docela jsem zvědav, zda se Sobotka dokáže radikalizovat a půjde do toho tvrdě. T.j. i do ostatních koaličních stran.
Pokud jde o sociální demokracii, opět vylezli ti "nepodporovatelé" Sobotky – Tejc, Zimola, atd. Bohužel, sociální demokracie vykazuje poměrně značnou míru nejednotnosti. Uvidíme, jak to dopadne při jarních volbách vedení ČSSD. Zajímavá figura je také pan Gazdík, ten vycítil po krajských volbách příležitost dostat STAN samostatně do parlamentu a už na tom pracuje. Začalo to na Staroměstském náměstí.

- nedávno probleskla zpráva, že únik informací od policejního prezidenta se nekonal. No vida, vyšetřovací komise nic nenašla, ale je už po krajských volbách, tak zase mohla jedna bublina splasknout. Ale je třeba se přece jenom zeptat – komu to prospělo? No přece Babišovi. Vzpomeňte, jak křičel jako Viktorka. A jaký veletoč předvedl jeho chlapec Šlachta, když ostentativně odešel od policie, aby se záhy stal náměstkem u Babišových celníků. A co o té události bylo řečí v našich veřejnoprávních sdělovacích prostředcích. Takže podle mě jasná hra ale poněkud podpásová.
Podobně to určitě dopadne se vstupem policie na Krajský úřad v Hradci Králové, prý v souvislosti s náchodskou nemocnicí. Samozřejmě těsně před krajskými volbami. Kdo to naplánoval, zařídil a načasoval? Tady nechci veřejně spekulovat, ale stačí se zamyslet – komu to prospělo?. No uvidíme – vyšetřování prý stále probíhá. Dnes (24.11.) se na internetu vyjádřil pan Telička, že si s Babišem přestává rozumět. No vida, možná že postupně bude přece jen ztrácet porozumění i dalších přemýšlivých lidí, kteří se nechtějí nechat řídit jako ve firmě.

- ještě se vrátím ke konečnému výsledku krajských voleb. Tak se podívejme, jak to nakonec dopadlo s hejtmany:



Takže je rozhodnuto, uvidíme, jak si hejtmani povedou v "praktickém životě". Nyní se začne bojovat o "šéfa" hejtmanů.

- také se musím zmínit o prezidentských volbách v USA. Zvítězil, trochu nečekaně, Donald Trump. Ano, ten co měl za jednu z bývalých manželek Češku – docela sympatickou dámu. Hillary Clintonová propadla. Přiznám se, že když jsem sledoval americkou předvolební kampaň, tak mi Donald připadal poněkud extrémní. Ovšem postupně se na něj dalo zvyknout a hlavně – po volbách změnil rétoriku a začal se vyjadřovat docela seriózně a hlavně umírněně. A co od něho hlavně očekávám, je zavedení rozumných vztahů s Ruskem a lepší spolupráci s Ruskem na Blízkém východě. Takže by jeho nástup mohl mít pozitivní vliv na americkou politiku ve světě. Od Hillary se nějaké větší změny nedaly očekávat a tak je vlastně lepší, že tam je Donald. Protože změny jsou potřeba. Snad i naše sdělovací prostředky nás budou informovat objektivně o vývoji v uvedených oblastech a přehnaná až nenávist k Rusku ale i Číně v některých kruzích u nás bude poněkud utlumena. Nedávno jsem viděl 13. komnatu Jana Petránka, kterého si velmi vážím a považuji ho za moudrého člověka. Je člověkem, který byl po roce 1968 perzekuován, pracoval až do 1989 v kotelně v pražském Mitasu, podepsal Chartu, jeho synové se nedostali na školy. A dokázal se i tak seznámit, ale i prezentovat v samizdatu, světovou politiku, i za uvedených podmínek. Je uznávaným komentátorem dodnes. A tento pan Petránek vysvětloval v tomto pořadu souvislosti Rusko a svět – a dokázal ukázat, že věci nejsou zdaleka tak černobílé, jak mnohdy u nás slyšíme. A že některé souvislosti a vývoj událostí ve světě mluví ve prospěch Ruska. Jinými slovy, že se mu v některých případech nelze divit, "že dělá, co dělá". A věřím, že Jan Petránek ví, o čem mluví. I když je už v pokročilém věku a nemocný. Ostatně, názor si na to udělejte každý sám. Ovšem znám lidi, které nepřesvědčí o úpravě názoru nic. To mi připomíná jednu dámu, která po delší hádce s manželem, kdy už jí došly argumenty, prohlásila: "Ale mě nezajímá, že to je pravda". A hotovo.

- prvního prosince se má spustit EET. Babiš na poslední chvíli přišel s dalšími změnami (vypuštění e-shop a vypuštění malých podnikatelů do 250 tis. obratu, pokud se přihlásí na paušální daň). Také se objevila informace ČOI, že doklad vystavený v EET nemusí splňovat náležitosti dokladu pro reklamaci zboží (tj. že není plná kompatibilita s jiným zákonem) a tak by se proto musel vystavovat druhý doklad o nákupu. Přidali se i lidovcií, že mají také další změny. To ukazuje, že Babiš ne dostatečně vzal v úvahu všechny náležitosti a asi i připomínky v minulosti a nyní se ohání nějakou babičkou z Kladna, ta mu poslala dopis a to mu "otevřelo oči". No fraška tím větší, že Babiš očividně odmítá respektovat předsedu vlády a jeho "firemní zvyklosti" se nedokážou přenést přes skutečnost, že má ve vládě nějakého šéfa, kterého by měl poslouchat. Takže situace, která podle mě nemůže být dlouho udržitelná, neumím si to představit, že takto by mohli spolu Babiš a Sobotka fungovat až do voleb. Opravdu, Sobotka je nyní v prekérní situaci. Ale nechat si takto veřejně kálet na hlavu, opakovaně a stále, od nevyzpytatelného Babiše, který přes den mění názor, a nevzpomíná si, co řekl včera, a nechce pochopit, že vláda není firma, kterou řídí on, je asi horší, než cokoli jiného. Uvidíme, zda se to Sobotkovi podaří zvládnout. Byl bych rád, kdyby ano.

Takže pro tento měsíc dost.
Příjemný advent.
Jindřich Buchal.