NÁVRAT
Prosinec 2016

Tak je opět konec měsíce (27.12). Takže se pokusím rekapitulovat události v tomto měsíci, které mě zaujaly:

- případ Forejt – na Hradě skončil, údajně kvůli řadě pochybení, ale asi také kvůli nezveřejněnému videu, které o něm někdo natočil v jeho soukromí, údajně s drogovou a sexuální tématikou. Je pravda, že jeho vystoupení v souvislosti s případem "strýček ministra Hermana" na tiskové konferenci nemělo potřebnou úroveň, nedávno jsem zaregistroval vyjádření Forejta, že se bude bránit. Tak uvidíme. Je také pravda, že současný i minulý prezident jeho služby považovali za plně profesionální.

- byl otevřen poslední nedodělaný úsek dálnice D8 a to v té části, kde v minulosti došlo k masivnímu sesuvu půdy na již hotovou dálnici a muselo se to celé předělat. Otevření bylo slavnostní, zúčastnil se i sympatizant Babiše prezident Zeman, nezúčastnil se Sobotka. Před otevřením se horečně diskutovalo o tom, zda otevření nemá politické pozadí a zda to nebude pro řidiče nebezpečné a podobně. Ovšem vyvstaly docela nalehavé otázky, například:
   - proč tento úsek dálnice nebyl postaven jako úsek vedoucí nestabilním terénem, na to existují technologie a také prý existuje starší a jednoznačná expertíza, která jednoznačně definuje nestabilitu tamního podloží, dokonce sahající daleko do historie. Tuto studii dle vyjádření Ťoka v TV měl současný ministr k dispozici. On ale nechal udělat novou, na základě které údajně (?) zažaloval místní lom, jako původce sesuvu, a dálnici dostavěl
   - je pravda, že ministr Ťok převzal funkci a tím i dostavbu dálnice ve fázi, kdy se už nic nedalo předělat, vše bylo už moc daleko, ale divím se, že nenalil národu hned na začátku svého působení ve funkci ministra čistou pravdu hodnotící situaci a jeho možnosti, které přinášejí určitě riziko budoucích potíží s provozem dálnice v této lokalitě. Nakonec před otevřením to z něj lezlo jak z "chlupaté deky". Dokonce již při otevření byl už hned jeden pruh kvůli pohybu podloží zastaven. Pokud by došlo k významnějším posuvům, (vše je sledováno) tak by se zřejmě při případné rekonstrukci musely vynaložit opravdu velké peníze
   - jistě se nabízí otázka, proč dálnice byla postavena na tomto místě v rozporu s vhodnými stavebními postupy a kdo o tom v minulosti rozhodl a nese tedy odpovědnost


- Sobotka přišel s myšlenkou progresivní daně (v EU to není žádná zvláštnost), samozřejmě, rozpoutalo to řadu odporujících formulací a tak jistě po volbách to bude zajímavé téma, pokud ČSSD bude mít nějaký vliv na dění v tomto státě

- EET se rozběhla a kupodivu po technické stránce to funguje bez potíží. Hysterie o zániku vesnických hospod, o označení poctivých podnikatelů za zloděje, o tom, zda "účtenková loterie" je morální a podobné nesmysly včetně opakovaných slibů ODS, že až se dostanou k moci tak to zruší, proběhla s notnou podporou veřejnoprávní TV. Naštěstí dlouhé a hloupé diskuze už máme za sebou. Každý soudný člověk v této republice dobře ví, jak to v praxi chodilo a ještě v jiných oblastech, kde ještě EET není, chodí. Pro finanční správu nebude problém s odstupem času dokázat, kolik peněz utíkalo prostřednictvím tzv. "šedé ekonomiky". Je samozřejmé, že to vědí i v ODS a TOP09 ale přesto dlouhodobě a tvrdošíjně zásobují veřejnost informacemi o buzeraci slušných lidí. Nedávno jsem zhlédl pěkný americký film "Neúplatní". Tam mě zaujala hláška Al-Caponeho: "Obtěžují slušné občany". Úsměvné ale i poučné. Nakonec ho dostali do basy za krácení daní.

- případ Berlín – nákladní vozidlo vjelo do lidí na vánočním trhu. Opět se ukázalo, zdůrazňuji "OPĚT", že vpuštění všech možných uprchlíků do Evropy byla pěkná blbost. Angela se svou buldočí tvrdošíjností stále odmítá přiznat kolosální chybu a Němci stále nemají dost odvahy jí to s konečnou platností spočítat. Rozsáhlé celodenní diskuse v naší TV s tématikou jak podobným případům zabránit s účastí všech možných pseudo-odborníků na všechno, možná na chvíli zvýšily TV sledovanost, ale jinak to nepřináší zhola nic. Podobným případům se bohužel zabránit nijak nedá. I těm snad stále pečlivým Němcům viník toho masakru proklouznul až do Itálie, kde byl, zřejmě náhodnou shodou okolností, zastřelen.

- Alepo je osvobozeno. Kým? No přece Asadem za vydatné podpory Rusů. Konečně hmatatelný výsledek. A nejsou to Američané, kteří k němu napomohli. Naopak. Oni trvale a dlouhodobě podporovali tzv. povstalce proti Asadovi. Dokonce jsem včera zaznamenal informaci o "postesknutí" Rusů, že "dodávky zbraní Američany do regionu" (rozuměj Sýrie) je nepřátelský akt. Jak dlouho už asi ty zbraně tam Američané dodávají. A kdo s nimi nyní bojuje? A EU vydává jen planá prohlášení a nedokážou objektivně hodnotit situaci. Ale vyvstává naděje, že Trump tyto naprosto neudržitelné vztahy (rozuměj Amerika – Rusko) narovná. A Evropa teprve potom začne chápat, jak by se měla chovat. Možná. Protože ta sestava, co ji dnes vede – jak říkala moje babička – za "prasatama je házet".

Ale milí moji přátelé – protože kdo toto dočetl až sem, je můj přítel.
Dost politiky, dost stížností a kritiky. Končí rok 2016 a přichází rok 2017.
Přeji všem zdraví, klid a porozumění v duši, opět o něco šťastnější život v naší krásné české vlasti a i v našem krásném Novém Městě nad Metují.

Jindřich Buchal.