NÁVRAT
Leden 2017.
Dnes je 29.1.2017 a tak mi dovolte mou obvyklou sumarizaci událostí, které mě zaujaly:

- nemravné platy – ano, zdá se, že vrcholoví představitelé státních firem - (ale i političtí reprezentanti – viz zvyšování platů poslanců) – si dovolují silně narušovat relace, které lze považovat za slušné. Toto jsem si znovu uvědomil, když stávkovala část poštovních zaměstnanců s cílem dosáhnout zvýšení platů. V té souvislosti se objevila informace, že šéfové České pošty mají platy opravdu "pěkné". Na iDnes byla uveřejněna tato informace: "Ředitel Elkán má smluvní plat až 8,015 milionu korun ročně – z toho 3,78 milionu je pevná složka, zbytek pohyblivá, podle splnění úkolů. Jejich znění ale není veřejné – bude tam výše zisku a zvyšování příjmů. "Jedná se o úkoly strategického charakteru," uvedl mluvčí Pošty Matyáš Vitík.
Výše platu ředitele menšinovým odborům vadí. "Tolik snad nebere ani premiér, ani ministr nebo prezident. Je to sice velká firma, ale od toho má ředitele a jejich ředitele, jde zhruba o 1 800 lidí ve smluvních mzdách, všichni berou kolem sto tisíc," říká Evžen Dvorský, předseda stávkového výboru". Takže vidíte – těm obyčejným "pošťákům" se nelze divit, že protestují. Zatím jsou protesty podobného druhu více – méně symbolické, ale jak známo, pokud napětí ve společnosti dosáhne určité úrovně nepřijatelnosti, mohou se začít dít "věci" a to často i "nesametové".
Připomeňme si případ řidičů autobusů, kteří k všeobecnému údivu vlády brali platy na úrovni uklízečky a teprve když se začali opravdu bouřit, tak vláda rozhodla o výrazném navýšení – ovšem hodila to "na krk" krajům, kde na to samozřejmě nemají peníze a dodnes není problém dořešen. Řidiči zatím nedostali nic. Důkaz, že to vládnutí se nám často nedaří ke spokojenosti občanů.

- Úřad pro pravdu – padlo rozhodnutí, že na Ministerstvu vnitra bude oddělení (cca 20 lidí), které bude uvádět na správnou míru informace objevující se na internetu v těch případech, když se jim budou jevit jako nepravdivé. Nevím, co už tito lidé vyprodukovali, ale považuji to za jedno ze špatných rozhodnutí. Schopnost občanů poznat pravdu od nepravdy je silně relativní, po internetu koluje velké množství informací, kterým někdo věří a druhý ne. Ale žádný úřad toto nemůže ovlivnit. S pravdou je to opravdu složité. Obecně lze říci, že pravda byla v různých obdobích vždy taková, jakou hlásali ti, co zrovna vládli. A s tím neudělá nikdo nic. Takže pravda je relativní a nikoli absolutní. Heslo "pravda a láska zvítězí" je sice velmi hezké, ale v praxi to tak nefunguje. Každý si vybíráme tu pravdu, kterou považujeme za správnou. A ten názor na "správnost" je vždy silně relativní. S tím nic nenaděláme, i kdyby nám jakýkoli úřad vysvětloval to správné. A tak nezbývá, než si přát, aby těch poctivých lidí se zdravým selským rozumem bylo v naší společnosti co nejvíce a těch co s radostí naskočí na kdejakou "blbost" co nejméně.

- EU řeší zbraně – pane, to jsme se dočkali opět perly z té naší evropské superorganizace. Chtějí omezit některé zbraně - např. velikost zásobníků u automatických zbraní, registrační povinnost pro "poplašňáky" a já nevím, co vše tam ještě nacpali. To má být boj proti terorizmu? Je vidět, jaká je schopnost EU zplodit kvalitní předpis. A tato instituce má právo rozhodovat o našem životě. Přiznám se, to se mi nelíbí.
Na druhé straně návrh ministra Chovance, aby se existující legální majitelé zbraní mohli aktivně svými zbraněmi podílet v boji proti teroristům, je také problematický. Představme si například konkrétní situaci k případu, který se odehrál v Uherském Brodě. Kdyby tam byl mezi hosty přítomen držitel legální zbraně, měl ji u sebe a měl tu odvahu zasáhnout, mohli být zřejmě někteří lidé zachráněni. Ovšem nosit trvale u sebe zbraň není nic pohodlného a doma v šuplíku žádná zbraň nepomůže. A kromě toho, zbraň musí být nosena skrytě, neumím si představit skryté nošení, když jde v létě člověk na procházku "nalehko". A pokud jdu do hospody, kde předpokládám konzumaci alkoholických nápojů, žádnou zbraň u sebe ani mít nesmím. A forma nějaké "domobrany", která by mohla být v případě potřeby aktivována je také problematická. To chce čas a od toho zde máme profesionální útvary, které jsou jistě schopny zasáhnout rychle a profesionálně, což je naprosto nesrovnatelné s nějakými amatéry. Takže ta myšlenka pana ministra vnitra opravdu není ta z nejlepších.

- Přebytek rozpočtu z roku 2016. Zaujala mě diskuse na besedě u Moravce a to v tom smyslu, jestli ve skutečnosti v nějaké pokladně ten přebytek v podobě skutečných peněz existuje. Nakonec vyplynulo, že snad by mohl do konce prvního čtvrtletí existovat. Samozřejmě se objevil rozpor v názoru na jeho užití. Zda na investice k podpoře růstu, nebo snad na splacení dluhu. Nebo do nějakého fondu na důchody? Sám jsem zvědav, jak to s tím slavným přebytkem dopadne. Zajímavé je, že pro rok 2016 byla v rozpočtu plánována ztráta 70 mld., nakonec se mluví o přebytku 60 mld., takže odchylka od plánu cca 130 mld. – tak nevím, snad i ty pětiletky za komunistů byly přesnější. S užitím mého oblíbeného "selského rozumu" bych soudil, že kdyby těch 130 mld. bylo v rozpočtu 2016 a bylo použito "ku prospěchu vlasti", to by bylo to nejlepší. V dobrých firmách to tak prý dělávají, svých peněz si váží a s rozmyslem je nenechávají ladem.

- Forejt a jeho video. Zajímavé poznatky jsem si na internetu přečetl o zjištění novinářky Slonkové a spol. Šli po stopách toho kompromitujícího videa, které odrovnalo hradního úředníka Forejta. A co nezjistili.
Stopa vedla k úředníku Ministerstva kultury, který se nějakým způsobem údajně objevil v řetězci událostí vedoucích ke zveřejnění toho videa. Ministr Herman při rozhovoru pro Seznam prohlásil: "Tohle si prošetřím. Jsou to pro mě šokující informace."

- Prezident Trump se ujal úřadu prezidenta USA. Ano a hned začal vydávat jedno rozhodnutí za druhým. Okázale, s přítomností médií. Absolvoval několik telefonátů, má už za sebou návštěvu paní Mayové z Anglie (pochválil "tvrdý" brexit), telefonáty s Putinem, Merkelovou, Holandem, zastavení peněz pro Palestinu, rozhodnutí o stavbě zdi na hranicích s Mexikem atd. Bude to "neřízená střela" ve světové politice? Musíme ještě počkat s hodnocením.

Všem přeji brzký příchod jara.
Jindřich Buchal.