NÁVRAT
Březen 2017.
Takže s chutí do zhodnocení událostí v březnu:

- prezident Zeman oznámil svou kandidaturu na další prezidentské období – ponechávám bez komentáře.

- proběhl sjezd Sociální demokracie – nebudu se zde o tom šířit, snad jen, že cca 66 procent, kterými byl zvolen Sobotka, není nic moc. Jinak žádné překvapení, za připomenutí snad stojí skutečnost, že starosta Náchoda Birke vstoupil do vysoké politiky, stal se místopředsedou ČSSD a také volebním manažerem. Z mého pohledu je to dobrá zpráva.

- objevil se pojem "vícestupňová Evropa". Abych pravdu řekl, jakákoliv diskriminace v EU mě velmi irituje. Samozřejmě – jde o seskupení ekonomicky nestejných subjektů. Dá se pochopit, že ty "velmoce" (rozuměj Německo, Francie, rádoby Itálie a ambiciózní Španělsko) mají pocit, že je ti chudáci na chvostu brzdí, věřím, že nejvíce ti "přivandrovalci z bývalého socialistického bloku". My se hrdě nazýváme "západní zemí", nechceme se hlásit k tomu trapnému východu, nota bene když jsme zažili ten dlouhodobý vliv SSSR na náš život. Jenže! Oni ti naši noví "přátelé" to s vysokou pravděpodobností s námi nemyslí také moc dobře. Myslí především na sebe. Ani se tomu nelze moc divit, my jsme z jejich pohledu poněkud "méněcenní", jsme malý národ, velkou část naší historie jsme absolvovali v područí někoho jiného. Nota bene se ukazuje, že ani po roce 1990 si nedokážeme o svých věcech rozhodovat optimálně pro nás (viz např. ten trapas s privatizací, jejíž výsledky nás dnes ekonomicky dohánějí), nebo skutečnost, že v ekonomice a tolik očekávané životní úrovni se nijak významně nezlepšujeme, postupně jsme se stali podřadnou montovnou pro ty chytřejší, kteří si hlídají tzv. přidanou hodnotu, atd. Sami se nazýváme hrdou evropskou vyspělou zemí – ale bohužel jsou to jenom slova. Prakticky to moc nefunguje. Přesto musím říci, že slova o "vícerychlostní Evropě" mě urážejí. EU mě velmi zklamala. Jaké "pitomosti" se tam každou chvíli rodí je nepochopitelné. A je pravda, že Česko to nijak významně nemůže ovlivnit. Navíc – osobně si nedělám žádné iluze, že ty samé velmoci, které nás potopily v roce 1938, se nebudou rozpakovat to stejné udělat i v budoucnosti, když dojde "na lámání chleba". Ale kam se máme vrtnout? To tedy opravdu nevím, dnes jsme tak závislí ekonomicky na té kritizované Evropě, že snad ani namůžeme najít nějakou samostatnou cestu. A z hlediska bezpečnosti je to podobné. No nejsou to veselé úvahy. Nedávno jsem někde v médiích zaslechl slova: "USA je náš největší přítel". Lidi freneticky jásají, když jedou přes naše území pohrozit Rusům. Dokonce nějaká dáma nabídla "našim klukům" buchty – nebo snad pivo? Že by nám pomohli snad oni? Zajímavá byla návštěva Angely Merkelové u Donalda. Když je média vyzvala k podání ruky, tak si ruce Donald schoval. Pro Angelu to byl určitě VELKÝ trapas. Že by tím Donald naznačoval Němcům, koho mají volit, aby si mohli přátelsky podat ruce? A naše média nijak významně tento incident, z mého pohledu z hlediska symboliky opravdu významný, nijak nekomentovala, alespoň jsem to neviděl a to sleduji zprávy docela podrobně.

- kauza BABIŠ" graduje. Zaregistroval jsem, že Babiš doporučil používání "selského rozumu" v souvislosti s pokutami za nedodržování EET. Ovšem jednou je tady zákon, který prosadil a obcházet zákon pomocí selského rozumu se asi moc nedá. Ovšem to nic není. Ve velkém vypukl "hon" na Babiše na parlamentní úrovni. Co se v několika dnech všechno odehrálo je groteska první úrovně. Nejdříve Babiš řekl, že do parlamentu k projednávání bodu s názvem "Daňové podvody ministra financí". se dostaví, potom, že ne a šel stříhat pásku na dálnici. Pokud jde o vysvětlení otázek, které tam padly, tak nejdříve že vše vysvětlil, potom že to vysvětlí znovu písemně. Má "ultimátum" do konce dubna. Co se nakonec stane, nikdo neví. Zaujalo mě stanovisko prezidenta Zemana, který na otázku zda by potvrdil Sobotkovi Babišovo odvolání, odpověděl:
"Pokud vím, mají koaliční strany v koaliční smlouvě, že pokud bude chtít odvolat předseda vlády ministra z koaliční strany, musí s tím souhlasit předseda té strany. A pokud by tedy pan Sobotka přišel s odvoláním pana Babiše, tak předpokládám, že by to od něho měl podepsané. Potom bych byl blázen, kdybych panu Babišovi nevyhověl".
Zábavné, co?
Asi před třemi nebo čtyřmi měsíci jsem zde napsal, že předpokládám, že si Babiš postupně tak "nakálí" do vlastního hnízda, že ty preference do podzimních voleb budou pro ANO jen smutnou vzpomínkou. Je třeba říci, že v tomto směru mi Babiš docela dělá radost. Jeho rozporuplná a nepřesná vyjádření a dokonce doklady, působí hodně nevěrohodně. Dokonce se nerozpakoval celou veřejnost informovat o své nové, nezkušené účetní., která bohužel, udělala chybu. Uvidíme, co za překvapení nám ještě pan Babiš předvede.

- kvalita pracovních míst u nás. Také dobré téma. V poslední době se radujeme, že máme nejnižší nezaměstnanost v EU. Na druhou stranu se objevily otázky, zda nám cizinci, kteří jsou u nás – a je jich několik stovek tisíc – neberou práci pro naše občany. Tak se nad tím trochu zamysleme. Jak známo, cena práce je u nás pořád na nižší úrovni než v tzv. vyspělých zemích. Proto sem dlouhodobě přicházejí zahraniční investoři jednak proto, že za stejnou práci u nás zaplatí méně (= větší zisk), jednak proto, jak se často stává, že jednoduchá a "nepříjemně" jednotvárná práce je v jejich zemích naprosto nepopulární a jejich občané už to nechtějí dělat. Ale my ano.
Firmy u nás ať se zahraničními majiteli nebo i tuzemskými chtějí také co největší zisk a tedy se jak víme, brání zvyšování mezd, na které tlačí např. ČSSD. A protože i u nás postupně lidé za malou mzdu nechtějí dělat, tak se stále více hodí např. Ukrajinci, jejichž požadavky jsou znatelně skromnější. A tak se sem hrnou, dokonce stát řeší jejich jednodušší získání možnosti u nás pracovat. Protože v současné době stále je ekonomika na vzestupu, zvětšuje se potřeba firem vyrábět více, potřebují k tomu více lidí. Ale nechtějí za ně moc platit. Kromě toho, na řadu prací, které jsou dnes u nás k dispozici, žádná velká kvalifikace není zapotřebí, v automobilce na lince stačí zaučení. Takže "kvalita" pracovních míst u nás "nic moc".
Ke zvýšení zaměstnanosti přispívá také zvyšování minimální mzdy, v poslední době už poněkolikáté. Rovněž opatření státu, které je pro podnikatele velmi nepopulární. Ale když je to zákon, tak to musí respektovat. A tak ta radost nad naší nízkou nezaměstnaností není úplně na místě. Ta naše zaměstnanost nepřináší tolik potřebnou, co nejvyšší přidanou hodnotu, která vyspělým zemím dává tu pro nás vytouženou vysokou životní úroveň. A určitě se není proč radovat, že v našich námi podporovaných "průmyslových zónách" vznikají např. "špinavé" výrobny pneumatik s nepříjemnou a mizerně placenou prací – viz např. v poslední době diskutovaný MITAS, příkladů bychom našli jistě celou řadu.

- Turci v Evropě. Jak známo vypukla "válka" s Tureckem z důvodu, že Holandsko a částečně i Německo neumožnilo ve svých zemích agitovat tureckými představiteli pro Erdogana, tureckého prezidenta, v souvislosti s nadcházejícím tureckým referendem. A máme zde krásný příklad, když se cizí menšina v zemi začne chovat podle svých představ, ale zejména podle představ představitelů svých mateřských zemí. Turci byli Němcům i Holanďanům dobří jako levná pracovní síla, - viz výše – ale najednou se ukázalo, že jich už přišlo docela hodně, a začínají mít pocit, že mají také nějaká svá práva ale i povinnosti ke své "staré vlasti". No a je tu problém. Erdogan řve jako Viktorka, nadává do fašistů a slibuje pomstu. A máme tu i souvislost s uprchlíky, kteří čekají na turecké čáře na start do Evropy. A máme tu i souvislost s bezpečností Evropy, protože Turecko je v NATO a má jednu z největších armád. A tak se ukazuje, jak křehká květinka je ta Evropská unie a jaké všechny zájmy se zde potkávají. Ach zlaté Rakousko-Uhersko a stařičký Franz Josef.

- zaujal mě pan Jurečka, ten bodrý zemědělský chasník, ale i ministr zemědělství. Nedávno přišel s radikální informací, že třetí a čtvrtá etapa EET by neměla být a že on si neumí představit svou účast ve vládě, která by to chtěla realizovat. Připomeňme si ty naplánované čtyři etapy:

1. fáze (od 1. prosince 2016) – stravovací a ubytovací služby
– Ubytování (většinou krátkodobé ubytování, hotely, kempy, penziony, tábořiště, ubytovny…)
– Stravování a pohostinství, jde-li o stravovací služby (podnikatelé, kteří nabízejí jídla a nápoje k okamžité konzumaci na místě, tj. restaurace, hospody, kavárny, kantýny…)

2. fáze (od 1. března 2017) – maloobchod a velkoobchod
– Obchod s motorovými vozidly, kromě motocyklů
– Obchod s díly a příslušenstvím pro motorová vozidla, kromě motocyklů
– Obchod, opravy a údržba motocyklů, jejich dílů a příslušenství
– Velkoobchod, kromě motorových vozidel
– Maloobchod, kromě motorových vozidel (vč. stánkového prodeje, prodeje na tržištích…)

3. fáze (od 1. března 2018) – ostatní činnosti, které nejsou v 1., 2. nebo 4. fázi – zahrnuje všechny ostatní neuvedené v jiných fázích, například se jedná o:
– Stravování a pohostinství, jde-li o tržby z dodání zboží (tržby, které nejsou stravovací službou, tj. zmrzlina v kornoutu, popkorn v krabici, párek v rohlíku…)
– Taxislužba
– Železniční osobní doprava meziměstská
– Silniční nákladní doprava
– Podnikatele ve výrobě (pekaři, cukráři, řezníci…)
– Svobodná povolání (lékaři, právníci, veterináři…)
a další

4. fáze (od 1. června 2018) – vybraná řemesla a výrobní činnost
– Výroba textilií
– Výroba oděvů
– Výroba usní a souvisejících výrobků
– Zpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků, kromě nábytku
– Výroba papíru a výrobků z papíru
– Výroba mýdel a detergentů, čistících a leštících prostředků, parfémů a toaletních přípravků
– Výroba pryžových a plastových výrobků
– Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků
– Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, kromě strojů a zařízení
– Výroba nábytku
– Ostatní zpracovatelský průmysl (výrobci her a hraček, sportovních potřeb, hudebních nástrojů…)
– Opravy a instalace strojů a zařízení
– Specializované stavební činnosti (např. elektrikáři, obkladači, malíři, pokrývači…)
– Opravy počítačů a výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost (hodinový manžel, opravář počítačů…)
– Poskytování ostatních osobních služeb (např. kadeřnice, maséři, kartářky…)

Také si připomeňme, že pan Jurečka je místopředseda ČSL, která je v současné vládní koalici a v koaliční smlouvě potvrdila realizaci EET a ne jen její torzo. A tak se musíme ptát, proč to ten Jurečka dělá. Vždyť u něho snad nelze mluvit o absenci selského rozumu. Odpověď je jednoduchá: blíží se volby a ČSL opět manévruje s cílem někde se "upíchnout". U nich to je tradiční vlastnost. A protože se v současné době stalo jejich bratrem hnutí STAN a chystají "registrované manželství", tak asi začali ladit názory a stanoviska. A to se v jejich případě dá dělat s lehkostí jim vlastní. Ale pozor – Bůh se na to dívá.

- amalgámové plomby se EU nelíbí. Škodí životnímu prostředí, protože obsahují rtuť. Poslechl jsem si k tomu komentář MUDr. Šmuclera, který nás v TV informoval, že z hlediska dlouhodobosti jejich výdrže jsou tyto plomby stále nejlepší, nic lepšího nebylo vymyšleno. Tzv. "bíle plomby" mají podstatně kratší životnost a nedají se aplikovat ve všech místech ústní dutiny. A kromě toho jsou podstatně dražší. A tak doufejme, že nám zubní specialisté z EU včas poradí, co dál.

- pan Faltýnek čelí obvinění ze střetu zájmů v souvislosti s jeho činností v Státním zemědělském intervenčním fondu jako člena správní rady a tento fond přidělil velkou dotaci firmě Agrofert. No vida, ani ten Faltýnek to asi nebude mít s vysvětlováním jednoduché. A přitom působí tak seriózně a čestně.

- profesor Drahoš ohlásil kandidaturu na prezidenta. Ano, to se mi líbí. Mám názor, že prezidentem by měl být někdo seriozní z akademické obce. I když v současné době o něm toho ještě moc nevíme, je předpoklad, že by mohl "převálcovat" Zemana. A přiznám se, že bych ho mohl volit.

Jak vidíte, na té naší loutkové scéně je docela veselo. Jen aby tomu divadélku nedošli kašpaři.

Zdraví dědek Buchal.