NÁVRAT
Duben 2017.
Dnes je 29.4. a je nejvyšší čas zhodnotit duben.

- S pobavením sleduji, jak se pohybují ceny benzínu a nafty. Překvapuje mě, že například ve zprávách se dozvíme o výrazném poklesu cen ropy na světovém trhu a u našich pump nic. Sdělovací prostředky nás zásobují informacemi o haléřových pohybech. Včera jsem např. v rádiu zaslechl : " ...benzín zlevnil o jeden haléř".
Ó jak radostná a důležitá zpráva!
S těmi cenami je to docela zajímavé. V souvislosti s "veledůležitými" debatami v parlamentu a různých rozhovorech v TV o tom jak to či ono dopadne na ceny, se pravda ubírá úplně jinými cestami. Vidíme to na cenách v obchoďácích. Např. vejce dnes stojí cca 3 kč za kus – pomalu ale jistě jejich cena stoupá.
V Polsku dnes 2,- Kč. A to nedávno jsem slyšel v TV informaci, že cca 70% vajec na našem trhu pochází z Polska. Tak si vypočítejte, jaký vývar má obchod jenom na vejcích. Pane, to se to obchoduje. Na to opravdu není třeba žádná obchodní akademie. Není to tak dávno, co RAMA stála větší balení cca 30,- Kč. Dnes cca 43,- Kč. Ale pozor – v Polsku dnes ta samá 24,- Kč v přepočtu. Takže obchodníci kašlou na pohyb DPH nebo já nevím jaké centrální vlivy. Dělají si, co chtějí. A nikdo s tím nic nenadělá. A tak se to zvyšování platů a důchodů prakticky rozpouští ve zvyšování cen! A kde jsou ti Němci (např.). Kdy je doženeme? Cha, cha, cha...Havle, Havlíčku, co jsi nám to sliboval? Kam se podělo nadšení a optimismus?

- Chemický útok v Sýrii – velká událost. Asad zase použil chemické zbraně! Opravdu? Byl to Asad? Zatím jen dohady a rádoby odborné konstrukce, že to nemohl být nikdo jiný. Přece ta díra v asfaltu byla od té chemické bomby.
Ale důkazy chybí. Na internetu se vyrojila řada informací a názorů, s převahou těch, že s tím Asadem je třeba rychle skoncovat. Něco mi to připomíná. Není to tak dávno, co podobné názory hlásaly: s tím Saddámem je třeba rychle skoncovat. A stalo se. Pod falešnou záminkou.
Po internetu koluje rozhovor s Trumpem, kde hodnotí výsledky zásahů – Lybie, Irák, Sýrie včetně americké podpory "povstalců" v Sýrii. Zajímavé, naše zprávy nám nic takového neukáží. Nebo že by na trom internetu byl nějaký podvrh? Kdo ví, dnes je všechno možné. A Trump to tam v to rozhovoru vše hodnotí skepticky se závěrem, že to vše vedlo k současné silně nestabilní situaci v oblasti včetně exodu uprchlíků. No, přiznám se, že Tramp na mě působí dost jako člověk často se vyjadřující emotivně ale v tom rozhovoru poprvé za Ameriku přiznal, že by na svém chování ve světě měli něco změnit. Ovšem jeho současné tažení na Koreu zase nějakou umírněnost Ameriky v "zasahování" nenaznačuje.

- Konec intervencí banky. A v podstatě se nic neděje. Koruna se dokonce drží kolem 27,- Kč za Euro jako při intervencích. Takže je nadále podhodnocená. Je dost názorů, že intervence byla chyba. S takovou hodnotou koruny se blahobytu nedočkáme. Ale pozor, posilující koruna by tlačila k zemi exportéry. Ale všem ostatním by prospěla. Nebylo by lepší, kdyby ti exportéři zmobilizovali své podnikatelské ambice a síly, začali více "makat" (jak radí náš Andrej), a dohánět tak světovou ekonomiku? A nevolali po "berličce" slabé koruny. A přispěli tak k rychlejšímu příchodu toho vysněného "německého" blahobytu v našich končinách?

- Amerika zaútočila na Sýrii – 54 raket dopadlo na Syrskou základnu s nevelkými škodami. Předem totiž byl "nepřítel" upozorněn na budoucí útok. Prázdné gesto? Vypadá to tak. Ovšem, podíváme-li se na odstavec výše o rozhovoru s Trumpem, pak opravdu nevím, co si mám o té současné americké politice myslet. Ty rakety byly údajně reakcí tatínka Trumpa na rozhořčení své dcery Ivanky nad tím sadistou Asadem, který plynem zabíjel i děti. Kancléřka SRN Angela Merkelová pozvala dceru prezidenta USA Donalda Trumpa Ivanku na berlínský ekonomický summit. Že by Merkelová chtěla stavět svou politiku s Amerikou přes Ivanku? Ivanka (35) se pěkně vyjímala vedle špičkových evropských politiků.

- V jižních Čechách se rozpadla koalice. Hnutí ANO v jižních Čechách vyvolalo události, které vedly k rozpadu tamní krajské koalice a vyvolaly vytvoření koalice nové. Ovšem bez ANO. A také bez hejtmana Zimoly. Zimola se tak stal "jen" zastupitelem. Takže další "nesympatizant" Sobotky odpadl. Zatím. Pan prezident mu (Zimolovi) prý bolístku pofoukal. Zajímavé, pan prezident si dává záležet, aby nezapomněl na nic, čím může dát najevo, jak nemá Sobotku rád. Aféra kolem "chatodomu" na Lipně hejtmana Zimoly a cca 7 milionové roční příjmy šéfa holdingu Jihočeské nemocnice, přítele Zimoly z mládí, který se angažoaval ve výstavbě jeho domku na Lipně. No nedivte se. Kámoši. A tak ten příjem pana ředitele, placený z krajských peněz, mohl být přece docela spravedlivý. Ale spravedlivé je dnes rozhořčení všech těch, kteří se to "jakoby" dozvěděli právě teď a razantně to řeší. Ale pozor, Zimola se jistě jen tak nevzdá. Však se ukáže, do roka a do dne...(Lomikare, Lomikare).

- Erdogan a Turecko. Tak proběhlo to referendum. Z mého pohledu je zajímavé, že o tak důležité věci, t.j. kudy se bude ubírat řízení státu a jaká bude míra demokracie, může při použití referenda rozhodnout jen malý rozdíl v hlasech pro a proti. V Turecku to byly pouhá 4 procenta podobně jako v Británii při rozhodování o Brexitu. Zvítězil Erdogan.
Napadá mě názor prezidenta Masaryka, který citoval Zdeněk Mahler v třetím dílu "Ano Masaryk", který byl právě odvysílán v TV.
Cituji:
"Hlas hospodského povaleče má stejnou váhu jako hlas Einsteina".
To není obdivné prohlášení na adresu demokracie ale jednoznačná kritika takového hlasování. A já se k tomu připojuji. Při celonárodním referendu je jisté, že řada těch co hlasují, vůbec nedokáže pochopit podstatu věci, ke které se vyjadřují, rozhodují se na základě svých pocitů a emocí, případně zkreslených vyslechnutých názorů (nebo dnes internetových nesmyslů, které mouhou hodně zamíchat se zdravým rozumem) a ne na základě zralé úvahy. A tak výsledek nemusí být zdaleka to nejlepší řešení pro národ. Ale i takový výsledek platí. A tak se ptám: je toto ta nejlepší cesta k té nejlepší budoucnosti národa, který se takto rozhodl? Ano – skutečnou odpověď na takovou otázku může dát jedině následující praxe, vycházející z takového rozhodnutí. A když se potom zjistí, že rozhodnutí bylo chybné, bývá pozdě, přinejmenším ztráta drahocenného času, přinejhorším revoluce a násilí.

- situace ve vládní koalici se v posledních dnech opravdu vyostřila. Spory mezi premiérem Sobotkou a ministrem financí Babišem, zdá se, dostaly do fáze, ze které není smírný návrat. I když na naší politické scéně je vše možné. I nemožné. A tak se nyní čeká, zda Sobotka opravdu Babiše odvolá. Vzpomínám si na vyjádření prezidenta Zemana ve vysílání TV Barandov k tomuto tématu, kde na otázku, zda by podepsal odvolání Babiše, kdyby to Sobotka přinesl, odpověděl:
"Pokud vím, mají koaliční strany v koaliční smlouvě, že pokud bude chtít odvolat předseda vlády ministra z koaliční strany, musí s tím souhlasit předseda té strany. A pokud by tedy pan Sobotka přišel s odvoláním pana Babiše, tak předpokládám, že by to od něho měl podepsané. Potom bych byl blázen, kdybych panu Babišovi nevyhověl".
Toto jsem zde uvedl už minulý měsíc, dnes to opakuji. Tak co myslíte, jak to dopadne?

Taky vám vadí, že to jaro zapomnělo přijít?
Ať tedy žije máj.
Jindřich Buchal.